Putin 2036’ya Kadar İktidarda Kalabilir

Putin 2036’ya Kadar İktidarda Kalabilir

ABONE OL
16:47 - 10/03/2020 16:47
Putin 2036’ya Kadar İktidarda Kalabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tercih ettiği takdirde 2036’ya kadar iktidarda kalabilmesine imkan tanıyacak anayasa değişikliğine yeşil ışık yaktı.

Putin’in anayasa gereğince 2024’te görev süresi sona eriyor. Ancak parlamentonun alt kanadı Duma’da konuşan Putin, devlet başkanlığı süresini tekrar sıfıra indirgeyecek anayasa değişikliği teklifine koşullu destek sinyali verdi.

Putin, “Görevdeki devlet başkanı dahil herhangi bir kişiye yönelik kısıtlamaları kaldırma teklifi prensipte mümkün bir seçenek ancak bir şartla, anayasa mahkemesi böyle bir değişikliğin anayasanın ilkeleri ve ana maddeleriyle çelişmediği yönünde resmi hüküm verirse” diye konuştu.

Anayasada değişiklik önergesi parlamentoda onaylanır ve Nisan’da yapılacak referandumda halkın desteğini de alırsa, Putin tekrar iki dönem arka arkaya 6 yıllığına devlet başkanlığı koltuğunda oturabilecek. Yani bu, Putin’in tercih etmesi ve seçimleri de kazanması durumunda 2036’ya kadar devlet başkanı kalabileceği anlamına geliyor. Rus lider 2036’da 83 yaşında olacak.

Eski KGB yetkilisi toplamda 4 dönem devlet başkanı ve arada da başbakan olarak görev yaptı. 67 yaşındaki Putin 20 yıldır Rus siyasetinde en etkili figür konumunda.

Putin’e 2036’ya kadar devlet başkanlığı kapısını açabilecek önerge, uzaya çıkan ilk kadın olan, iktidardaki Birleşik Rusya Partisi’nin milletvekili Valentina Tereşkova tarafından sunuldu.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.