Prof. Dr. Kemal Arı’nın “Üçüncü Kılıç” adlı kitabı belgesel oldu

Prof. Dr. Kemal Arı’nın “Üçüncü Kılıç” adlı kitabı belgesel oldu

ABONE OL
20:59 - 30/08/2019 20:59
Prof. Dr. Kemal Arı’nın “Üçüncü Kılıç” adlı kitabı belgesel oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’nin ünlü tarihçilerinden, Almanya’nın da verdiği konferanslarıyla yakından tanıdığı Prof. Dr. Kemal Arı’nın “Üçüncü Kılıç: Yüzbaşı Şerafettin ve İzmir’in Kurtuluşu” adlı kitabı TRT tarafından üç bölümlük belgesel yapıldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde tarihçi olarak akademik yaşantısını sürdüren Prof. Dr. Kemal Arı’nın bu çalışması, İzmir’in Kurtuluş’unu ve Büyük Taarruz’dan sonra İzmir’e yürüyen Türk süvarileri için, Buhara’dan getirilen Timur’un kılıcının ödül olarak konulmasını ele almaktadır. Bilindiği gibi İzmir, 1402’de İzmir’i fethetmişti. Sözü edilen kılıç da bu tarihte, Timurlenk’in üzerinde taşıdığı kılıçtı. O tarihten sonra ilk kez 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir Yunanlılarca işgal edilmişti. 1921 yılı Ağustosu’nda Sakarya Savaşı’ndan sonra Timurlenk’in kılıcı Buharalı bir heyet tarafından Ankara’ya getirilmiş ve İzmir’e ilk girecek fatihe verilmek üzere Gazi Mustafa Kemal Paşa’ya teslim edilmişti. Gazi de bu kılıcı bizzat kendi elleriyle İzmir’e ilk girecek fatihe vereceğini mecliste açıklamıştı.

Kurtuluş Savaşı’nın derin tarihi anlamıyla bütünleşmiş bu ilginç olay, işte Prof. Dr. Kemal Arı’nın bu ilginç çalışmasında ele alınmaktadır. Üzerinde çok değerli taşların olduğu bu değerli kılıcı, İzmir’e ilk giren ve Hükümet konağında göndere bayrak çeken Yüzbaşı Şerafettin Bey almaya hak kazanmıştı. 9 Eylül günü ağır biçimde yaralanarak bu özverili hareketi yapan Yüzbaşı Şerafettin Bey’e Gazi, kılıcı teslim ederken, “İzmir” adını da vermiştir.

Sonradan “Kordon’da Nal Sesleri” adıyla tiyatro haline de gelen Prof. Dr. Kemal Arı’nın bu kitabı, şimdi TRT tarafından üç bölümlük bir belgesel haline getirilmiştir. Daha geniş bir çerçeveden, Türklük dünyasının Kurtuluş Savaşı’na nasıl katkı sunduğunu ele alan belgeselde; bu uzun mücadelenin sonunda İzmir’e yürüyüş ve Timurlenk’in kılıcının Yüzbaşı Şerafettin tarafından alınmasını da ayrıntılı biçimde anlatılmaktadır.

Türkiye’de ve dünyada çalışmalarıyla tanınan ve Türkiye’nin en ünlü tarihçileri arasında bulunan Prof. Dr. Kemal Arı bu konuyla ilgili şunları söylemiştir: “Çok mutluyum… Bir zamanlar Yüzbaşı Şerafettin Bey’in adı hemen hiç anılmaz ve Timur’un kılıcı ile ilgili hiçbir şey bilinmezken bu çalışmayı yapmıştım. Şimdi artık dünya Yüzbaşı Şerafettin Bey’i ve Türklük dünyasının Milli Mücadele’ye katkılarını konuşmaktadır. Kitabım birçok konferans salonuna, parklara, sokaklara ve mahallelere adını vermiştir. Tiyatro olmuştur. Şimdi de bir belgeselin konusu olmuştur. Mutlaka konunun çok ilgi çekeceğine inanıyorum. Bu vesile ile bütün Türkiye’nin ve Türkler ’in büyük zaferini kutluyor, Yüzbaşı Şerafettin Bey’i rahmetle anıyorum”

Üçüncü Kılıç adlı belgeselin yapımcılığını Hasan Ali Demircan gerçekleştirmiş olup, ilk bölümü1 Eylül 2019 Pazar günü saat 21.30’da TRT AVAZ kanalında, 2. bölüm 8 Eylül’de, 3. bölüm ise 15 Eylül’de aynı saatte aynı kanalda yayınlanacaktır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.