Prof. Dr. Aydemir: Türkçe için tehlike çanları çalıyor

Prof. Dr. Aydemir: Türkçe için tehlike çanları çalıyor

ABONE OL
12:25 - 22/02/2023 12:25
Prof. Dr. Aydemir: Türkçe için tehlike çanları çalıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’da yaşayan Türkler arasında Türkçenin kullanımının giderek azaldığını belirten Prof. Dr. Ahmet Aydemir, “Türkçe için tehlike çanları çalıyor” dedi.

Kuzey Ren Vestfalya Türk Veli Dernekleri Federasyonu’nun (FÖTEV NRW) Dortmund’da düzenlediği ‘Dünya Anadili Günü’nde, Almanya’da Türkçeyle ilgili karşılaşılan sorunlar ele alındı.

Sunuculuğunu Ercan Gürer’in yaptığı toplantıda Hacettepe Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Aydemir, ‘Dünya Dili Olarak Türkçe ve Almanya’da Türkçenin Önemi’ başlıklı bir sunum yaptı.

Türkçenin çok eski ve yaygın bir dil olduğunu belirten Prof. Aydemir, Almanya Türkçesinin bugünkü durumu, orta ve uzun vadede yaşayacağı tehlikeleri ve yapılması gerekenleri ele alıp önerilerini açıkladı. Prof. Aydemir, “Ailede, genç nesle dil aktarımı sağlıklı yapılırsa, yabancı evlilikler tercih edilmezse, Türk toplumu birbirine kenetlenerek yaşamaya devam ederse, yakın vadede kendini koruyabilir. Türkiye’den yapılan evlilikler, Almanya’daki Türkçemiz için taze kandır” dedi.

Prof. Aydemir, 6 bin 125 öğrenci arasında yapılan araştırma sonuçlarını da açıkladı. Buna göre anne-babayla Almanca konuşanların oranı yarı yarıya düştü. Kendi aralarında ağırlıklı olarak Almanca konuşan kardeşlerin oranı yüzde 51.5. Kardeşler arasında sadece Türkçe konuşanların oranı yüzde 16.1’de kalırken bu oran aile içinde yüzde 27.8. Evde hem Almanca hem Türkçe konuşanların oranı ise yüzde 22.6.

 

Türkçe için tehlike çanları çalıyor

Prof. Dr. Ahmet Aydemir 

‘DİL EĞİTİMİ ANAOKULUNDA BAŞLAMALI’
Araştırmanın, Türkçe için tehlike çanlarının çaldığını gösterdiğini belirten Prof. Aydemir, “Almanya’da Türkçenin varlığı ve gelişimi sorunları, genelde okullarda Türkçenin öğretimi bağlamında ele alınmaktadır. Bu, mutlaka gerekli ancak tek başına yeterli değil. Türk TV yayınları diziler yoluyla özendirilmeli, bu diziler çocukların ve gençlerin ilgi alanına girmeli, iki dilli anaokulları hayata geçirilmeli, Türk gençlerinin anaokulu eğitmeni olarak yetişmeleri teşvik edilmeli, okul öncesi eğitim, sağlam ve tutarlı projelerle desteklenmelidir. Almanya Türkçesi her doğal dil /varyant gibi gelişmeye devam edecek. Ancak bu gelişme sosyolojik açıdan baskın dil Almancanın etkisinde devam edecek” dedi.

FÖTEV NRW Eş Başkanları Dr. Aysun Aydemir ve Dr. Ali Sak ile NRW-Türk Toplumu Başkanı Serhat Ulusoy velilere seslenerek “Çocuklarınızı Türkçe dersine mutlaka kaydettirin” çağrısı yaptılar.

Etkinliğin son bölümünde öğretmen Ahmet Değirmenci ile Milazim Koçtürk’ün sunduğu Türkçe dersleri ile yaşanan sorunların dile getirildiği skeç büyük ilgi gördü.

Tartışma bölümünde katılımcılar, yurttaşlarımızın ana dil konusunda bilinçlendirilmesini, konsoloslukların yerel ve bölgesel toplantılar düzenleyerek eğitimcileri bu tür toplantılara konuşmacı olarak davet etmelerini, Türk devletinin Almanya’nın büyük yerleşim bölgelerinde eğitim merkezleri açmasını talep ettiler.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
    Tüm Yorumlar (1)
    • Yunus Uslu

      Sayin Prof. Prof. Dr. Ahmet Aydemir,
      Yorumlariniz ve tavsiyeleriniz icin tesekkur ederiz. Almanya’daki genclere, Almanya’da ve Turkiye’de hitab eden bir gazete verya dergi varmi dir? Turkiye’de insanlar Turkceyi ailelerinden ogreniyorlar. Devletin veya Kurum ve Kuruluslarin destekledigi, gencler/ogrencilar icin desteklenen, makul fiatla alabilecekleri kitab/dergi basimi varmi dir? Almanya’da Ha-ber.com da verilen haberler ve yazilan makaleler arasinda, son 40 yilda, genclerin egitimi icin bersey varmi dir? Ben Univesitelere Yabancilar icin Turkce Kurslari konusunda yazdim birkac defa. Kimse cevaplamadi. Konusurken lutfen kimseyi gucendirmeyiniz. Turk aydinlarinin Almanca’ya ve Alman Kurum ve kuruluslarina gosterdigi ilgi ve iletisimi nedir? Turkce ogretmenleri haricinde Turkce derslerin icin kim caba harcamis. Siyasiler kara camurda yuruyorlar. Hukumetler kuculdu. Devleti gormek hergun biraz daha zorlasiyor, buradan bakinca. Gencligin, kendi gelecekleri oldugunu goremeyecek kadar kor bu insanlar.
      Selamlarimla,

      Yanıtla
      +0
      -0