Prens Philip’in Ölümüne Dünyadan Tepkiler

Prens Philip’in Ölümüne Dünyadan Tepkiler

ABONE OL
20:52 - 09/04/2021 20:52
Prens Philip’in Ölümüne Dünyadan Tepkiler
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İngiltere Kraliçesi 2’inci Elizabeth’in eşi Prens Philip, 99 yaşında hayatını kaybetti. Açık sözlülüğü ve sert kişiliğiyle akıllarda yer eden Prens Philip’in ölümünün ardından çok sayıda dünya lideri anma mesajı paylaştı.

Beyaz Saray’dan resmi taziye mesajı

Prens Philip’in ölümünün ardından Başkan Joe Biden ve eşi Jill Biden da resmi bir açıklama yayınladı. Beyaz Saray tarafından paylaşılan taziye mesajında Başkan ve eşi, “Prens Philip 99 yıllık yaşamı sırasında dünyamızın tekrar tekrar ve büyük bir oranda değiştiğine tanık oldu. İkinci Dünya Savaşı’nda sunduğu hizmetten Kraliçe’nin yanında geçirdiği 73 yıla varana kadar ve halk önünde geçen tüm yaşamı boyunca kendini memnuniyetle İngiltere, İngiliz Milletler Topluluğu ve ailesinde adadı” ifadelerine yer verdi.

Eski Başkan Barack Obama ve eşi Michelle Obama da yayınladıkları taziye mesajında, Prens Philip’in de Kraliçe Elizabeth gibi dünyada önemli değişimlere, radyodan, televizyona, televizyondan internete geçişe tanıklık ettiğini, Churchill’den Kennedy’ye, Mandela’dan Gorbaçov’a uzanan liderleri konuk ettiğini, dünya savaşları, ekonomik krizler gördüğünü belirtti.

Tüm bu gelişmeler boyunca Prens Philip’in sağlam bir liderlik ve rehber niteliğinde bir bilgelik sergilediğini ifade eden Obama ve eşi, “Prens Philip dünyaya güçlü bir kadına destekçi bir eş olmanın ne demek olduğunu gösterdi. Bunun yanında, ilgi çekme çabasına girmeden liderlik etmenin yollarını buldu” dedi.

Eski ABD Başkanı George W. Bush da “Uzun ve olağanüstü yaşamı boyunca kendisini kayda değer hedeflere ve başka insanlara adadı. İngiltere’yi onuruyla temsil etti ve hükümdarlığa tükenmeyen bir güç ve destek sundu. Laura ve ben onun çekiciliği ve meraklı kişiliğinden keyif alma imkanını yakaladığımız için şanslı hissediyoruz ve onun ne kadar özleneceğini biliyoruz” dedi.

Erdoğan’dan İngilizce taziye mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da resmi Twitter hesabından İngilizce bir mesaj yayınladı. Erdoğan mesajında, “Ülkem ve Türk ulusu adına derin başsağlığı dileklerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.

Dünyanın diğer liderlerinden de şu mesajlar geldi:

Norveç Kralı Harald: “Dualarımız Kraliçe Elizabeth ve ailesiyle. İngiliz halkına da başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz.”

İsveç Kralı Karl XVI Gustaf: “Prens Philip uzun yıllardır ailemizin çok değer verdiği, harika bir dostuydu. Ülkesine sunduğu hizmet hepimize ilham vermeye devam edecek.”

Almanya Başbakanı Angela Merkel: “Prens Philip’in aramızdan ayrılışı beni derin bir üzüntüye boğdu” ifadesini kullandı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi: “Prens Philip ayrıcalıklı bir askeri kariyere sahipti ve birçok toplum hizmeti inisiyatifinde ön planda yer aldı. Huzur içinde yatsın!”

“İngiltere derin üzüntü içinde”

İngiltere Başbakanı Boris Johnson: “Prens Philip daima hatıralarımızda kalacak. Özellikle de Majesteleri Kraliçe’ye gösterdiği kararlı desteğiyle; sadece onun yanında hayatı paylaşmasıyla değil, her gün hükümdarlığı boyunca yanında eşi olarak, güçlü bir şekilde 70 yıldan fazla durdu. Prens Philip, kraliyet ailesini yönlendirmede ve monarşinin ulusal yaşamımızda denge ve mutluluğun sağlanması açısından tartışmasız elzem bir kurum olarak kalmasında yardımcı oldu.”

İngiliz Kilisesi Başpiskoposu Justin Welby: “Bugün Edinburgh Dükü ve Majesteleri Prens Philip’in kaybının ardından yas tutuyoruz. O insanları yatıştırıp, kendilerini özel hissetmelerini sağlamakta bir ustaydı.”

İngiltere İşçi Partisi Başkanı Keir Starmer: “İngiltere, Prens Philip’in ölümüyle olağanüstü bir kamu çalışanını kaybetmiş oldu. Prens Philip, İkinci Dünya Savaşı’nda donanmadaki görevinden bu yana tüm yaşamını ülkemize adadı.”

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon: “İskoçya halkı ve kendi adıma Majesteleri Kraliçe’ye derin başsağlığı dileklerimi ilettim.”

İrlanda Başbakanı Micheal Martin: “Prens Philip’in ölüm haberini büyük bir üzüntüyle öğrendim.”

İrlanda Sinn Fein Partisi Başkanı Mary Lou McDonald: “Kraliçe Elizabeth ve ailesine Prens Philip’in ölümü nedeniyle içten başsağlığı dileklerimi iletiyorum.”

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair: “Prens Philip, en çok da, Kraliçe’ye yıllar boyunca gösterdiği olağanüstü ve kararlı desteğiyle hatırlanacak. Bunun yanında öngörülü, kararlı ve cesaretli kişiliğiyle de övülüp anılacak.”

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern: “Prens Philip, Edinburgh Dükü Hillary Ödülü aracılığıyla birçok Yeni Zelandalı genci cesaretlenmesiyle, içten bir şekilde hatırlanacak. Yeni Zelanda’da 50 yıldan fazla bir süredir bu ödülün sunduğu program sayesinde binlerce genç, hayatlarını değiştiren şeyler başardı.”

VOA tarafından geçilen Prens Philip’in Ölümüne Dünyadan Tepkiler haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Prens Philip’in Ölümüne Dünyadan Tepkiler haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Prens Philip’in Ölümüne Dünyadan Tepkiler haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.