Portakalda yüzde 100 analiz üreticiyi vuracak

Portakalda yüzde 100 analiz üreticiyi vuracak

ABONE OL
23:48 - 07/01/2021 23:48
Portakalda yüzde 100 analiz üreticiyi vuracak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Üretici ve ihracatçı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın portakal ihracatında yüzde 100 analiz uygulamasının kaldırılmasını istiyor. Uygulamanın üreticiyi daha da zor duruma sokacağı belirtildi.

Antalya’nın Finike ilçesinde portakal üreticileri, 2020 yılı ilkbahar döneminde aşırı sıcaklar ve ceviz büyüklüğünde yağan dolunun portakal ve limon gibi narenciyede yüzde 50’ye yakın ürün kaybı yaşandığını anımsattı.

Rekoltenin bu sezon daha düşük olması nedeniyle portakal fiyatlarının dalında 3-4 lira, İstanbul’da 7-8 lira süper market ve pazarlarda da 11-13 lira arasında işlem gördüğünü belirten üreticiler, hükümetin iç pazarda portakal fiyatlarının düşmesini sağlamak amacıyla ihracatta portakalda yüzde 100 analiz zorunluluğu getirildiğini öne sürdü.

Yüzde yüz analiz uygulaması ile Adana ve Mersin bölgesindeki narenciyenin iç piyasada tüketilmesinin amaçlandığını belirten Antalyalı üreticiler, şunları kaydetti.

‘’Antalya bölgesinde narenciye rekoltesi ilkbaharda yaşanan doğal afetler nedeniyle düşüş maliyetler de çok arttı. Adana bölgesinde narenciye maliyetleri Antalya’ya göre daha düşük.  Antalyalı portakal üreticisi bu sezon para kazanmak isterken portakal ihracında yüzde 100 analiz zorunluluğu getirilmesi üreticiyi zor duruma soktu. Antalyalı üretici ihracat ile para kazanmayı hedeflemişti. Asıl amaç portakal fiyatlarını düşürmek.’’

Üreticiler, coğrafi işaretli kendine has lezzeti bulunan Finike portakalı rekoltesinin 140 bin ton civarında olacağının tahmin edildiğini bildirdi.

Avrupa’nın yüzde 100 analiz talebi yok

Adalya Dış Ticaret Şirketi sahibi ve önceki dönem BAİB Başkan Yardımcısı Abdullah Bulut da Avrupa’nın portakalda yüzde 100 analiz zorunluluğu talebi bulunmadığını söyledi. Bulut, ‘’Yüzde 100 analiz zorunluluğu getirilerek ihracat ağırlaştırılır iç piyasada daha ucuz portakal tüketilmesi amaçlandı. Doğal afetler nedeniyle portakal fiyatları 14-15 liraya ulaşacaktı. Bu fiyata portakal tüketmek tüketiciye de ağır gelir’’ dedi.

Antalya ve İzmir ihracat kapılarının kapatıldığını, portakal ihracının bu illerin dışındaki illerden gerçekleştirileceğini ifade eden Bulut, Rusya’nın domateste kota uygulamasından vazgeçirilmesi gerektiğini kaydetti. Abdullah Bulut, ‘’Gıda da kota uygulaması yanlıştır’’ diye konuştu.

İYİ Parti Milletvekili Hasan Subaşı

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı da portakalda yüzde yüz analiz kararının, ihracatçıyı ve üreticiyi mağdur ettiğini bildirdi.

Bakanlığın bu hatalı kararından vazgeçmesi gerektiğini vurgulayan Hasan Subaşı, şunları kaydetti.

‘’Portakalda analiz bahane amaç ihracatı engellemektir. Üretimi teşvik etmesi, destek vermesi beklenen Tarım ve Orman Bakanlığının yılsonu son dakikada portakalda her partide, pestisit analizi kararı ihracatı sınırlamaya yöneliktir. Korona nedeniyle narenciye ihracatının arttığı bir dönemde sırf enflasyonu düşürmek adına alınan karar son derece yanlıştır ve bu yanlıştan dönülmelidir. Bu kararla ihracat engellenip, narenciye çiftçisi ve ihracatçısı zor durumda bırakılıyor.’’

Üretim düştü ama ihracat arttı

Subaşı TÜİK verilerine göre, 2019’da Türkiye’de 1.7 milyon ton portakal üretimi gerçekleştiğini, 2020’de ise doğal afetler nedeniyle üretimin yüzde 21,5 düşüş ile 1.3 milyon tona gerilediğini bildirdi. Hasan Subaşı, ‘’Türkiye 2019 Ocak-Kasım döneminde 178 bin ton ihracat, 64 milyon dolar, 2020 Ocak-Kasım döneminde ise 223 bin ton ihracata karşılık 100 milyon dolar döviz elde etti’’ dedi.

Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, TBMM Başkanlığına Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplandırması istemi ile bir soru önergesi verdi.

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.