Pompeo Ukrayna’dan Sonra Belarus’ta 

Pompeo Ukrayna’dan Sonra Belarus’ta 

ABONE OL
05:13 - 02/02/2020 05:13
Pompeo Ukrayna’dan Sonra Belarus’ta 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Minsk ve geleneksel müttefiki Moskova arasındaki ilişkilerin gerildiği bu dönemde Belarus’a gitti.

Belarus’u 20 yıldan uzun süre sonra ziyaret eden en üst düzey Amerikalı yetkili olan Pompeo, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko’yla yaptığı görüşmede, Washington’un Minsk’in Rusya’yla olan uzun yıllara dayalı bağının farkında olduğunu ve Belarus’un bağımsızlığını desteklediğini söyledi. Pompeo, ”Rusya’yla uzun bir geçmiş var. Bu, Belarus’un iki ülke arasında seçim yapması meselesi değil. Biz burada olmak istiyoruz,” dedi.

Washington’un yakında Minsk’e yeni bir büyükelçi atayacağını kaydeden Pompeo, ABD’nin Belarus’la daha yakın ekonomik bağlar kurmaya çalışacağını, aynı zamanda Belarus’taki insan hakları reformlarını desteklemeye devam edeceğini söyledi.

Petrol sözleşmesi

Belarus’u Batı ile arasında bir tampon bölge olarak gören Rusya, Lukaşenko’ya kredi desteği ve enerji alanında verdiği devlet teşviklerini geçen yıldan bu yana geri çekmeye başlamıştı. İki ülke arasındaki ilişkiler, tarafların bu yıl için petrol tedarik sözleşmesi üzerinde anlaşmayı başaramaması üzerine gerilmiş ve Lukaşenko, Kremlin’i, ülkesini Rusya’yla birlik olmaya zorlamakla suçlamıştı.

Washington ise bağları güçlendirmek amacıyla dün Belarus’u seyahat yasağı koyduğu ülkeler listesinden çıkardı.

Pompeo ayrıca Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makei ile yaptığı görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, ”ABD, Belarus’un egemen bir ülke olmasına yardım etmek istiyor. Enerji üreticilerimiz, rekabetçi fiyatlarla ihtiyacınız olan petrolün yüzde yüzünü tedarik etmek için hazır bekliyor. Refahınız ve güvenliğiniz için başka bir ortağa bağımlı olmaya zorlanmamalısınız” diye konuştu.

Pompeo’nun Ukrayna ziyareti ”ilişkilere çeki düzen verme” girişimi

Dışişleri Bakanı Pompeo Başkan Trump’a yönelik azil suçlamalarının merkezinde yer alan Ukrayna’yı ise dün ziyaret etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşen Pompeo, Trump’ın Ukrayna’ya yapılacak askeri yardımı ve Zelenskiy’nin Beyaz Saray ziyareti gerçekleştirmesini siyasi rakibi Joe Biden hakkında soruşturma açması şartına bağladığı suçlamasını reddetti.

Pompeo Kiev’de ayrıca geçen hafta sonu Ulusal Halk Radyosu NPR’da Ukrayna’nın Amerikan kamuoyunun umurunda olup olmadığını sorguladığı söyleşiyle ilgili tartışmalarla arasına mesafe koymaya çalıştı.

Bakan, Amerikan halkının otoriterliğe karşı koyan Ukrayna’ya değer verdiğini ve saygı duyduğunu kaydetti ve ”Amerika, Ukrayna’nın özgürlük, demokrasi ve refah için verdiği mücadeleyi cesur bir mücadele olarak görüyor. Bu mücadeleye verdiğimiz destekten geri dönmeyeceğiz. Amerika Ukrayna’nın önemli bir ülke olduğunu anlıyor. Ukrayna sadece Avrupa’nın coğrafi kalbi değil, aynı zamanda tarlalarıyla Avrupa’yı desleyen, boru hatalarıyla kışın ısıtan bir ülke” dedi.

Zelenskiy: ‘’Beyaz Saray’a yarın gitmeye hazırım’’

Azil sürecinin başladığı dönemden bu yana Ukrayna’yı ziyaret eden en üst düzey Amerikalı yetkili olan Pompeo, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin Beyaz Saray’ı ziyaret etmesine ilişkinse ”Doğru zamanı ve uygun fırsatı bulacağız” yorumunu yaptı. Zelenskiy de ”Yarın gitmeye hazırım” diyerek istekliliğini ifade etti. Zelenskiy ayrıca son beş yılda Ukrayna’nın doğusunda 14 bin insanın ölümüne yol açan ayrılıkçı çatışmaların sona erdirilmesi için ABD’nin daha aktif rol oynamasını umduğunu dile getirdi.

ABD’deki azil sürecinin iki ülke arasındaki ilişkiler üzerinde olumsuz etki yaratmadığını söyleyen Zelenskiy, Trump Yönetimi’ne, verdiği mali ve askeri destek için teşekkür etti.

Üst düzey bir Amerikalı yetkili, Zelenskiy ve Pompeo’nun yatırımlar ve altyapı konularını ele aldıkları, azil süreci ya da yolsuzluk soruşturmalarının gündem dahilinde yer almadığını söyledi.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.