Polonya'dan Gazprom'a Kuzey Akım 2 Boru Hattı Cezası

Polonya'dan Gazprom'a Kuzey Akım 2 Boru Hattı Cezası

ABONE OL
21:10 - 03/08/2020 21:10
Polonya'dan Gazprom'a Kuzey Akım 2 Boru Hattı Cezası
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Polonya’da tekelleşme karşıtı kurum UOKİK, Rus enerji şirketi Gazprom’a, Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı’yla ilgili faaliyetlerinde işbirliği yapmadığı gerekçesiyle 57 milyon dolar ceza kesildiğini açıkladı.

Polonya, Rusya’nın Baltık Denizi üzerinden Avrupa’ya doğal gaz sevkiyatını iki katına çıkaracak olan Kuzey Akım 2 boru hattını Avrupa’nın enerji güvenliği açısından bir risk olarak görüyor.

Kuzey Akım 2 hattı, Gazprom tarafından inşa ediliyor. Ancak hattın maliyetinin yarısını Alman Uniper, BASF, Wintershall, Hollanda Shell ve Avusturya’nın OMV ve Engie firmaları üstleniyor.

UOKİK, 2019 yılında da yapılan değerlendirmeler sonunda Engie şirketine kendisinden istenen belgeyi teslim etmediği ve bilgi paylaşımında bulunmadığı için 40 milyon Euro ceza kesmişti.

Gazprom’a kesilen cezayla ilgili olarak UOKİK tarafından yapılan açıklamada, “Bu yılın başında Gazprom’dan Kuzey Akım 2’nin inşasını finanse eden diğer firmalarla ilgili sözleşmeleri paylaşmasını istedik. Şirket bu bilgileri paylaşmadı” denildi.

Gazprom şirketi ceza kararının ardından herhangi bir açıklamada bulunmadı. Kuzey Akım 2 boru hattının yüzde 90’ı tamamlanmış durumda. Şirket, hali hazırda Polonya’nın da gaz ihtiyacının büyük bir kısmını karşılıyor. Ancak Polonya hükümeti, Polonya’nın diğer Avrupa ülkelerinden daha fazla ücret ödediği konusunda Gazprom’u eleştiriyor. Gazprom, Temmuz ayında söz konusu fiyat anlaşmazlığı nedeniyle Polonya’nın gaz şirketi PGNİG’ye 1,6 milyar dolar ödemeyi kabul etmişti.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.