Petrol Üretimini Kısma Anlaşması Meksika'nın Kararına Kilitlendi

Petrol Üretimini Kısma Anlaşması Meksika'nın Kararına Kilitlendi

ABONE OL
17:10 - 10/04/2020 17:10
Petrol Üretimini Kısma Anlaşması Meksika'nın Kararına Kilitlendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Petrol üretiminin kısılması konusunda OPEC üyeleri ve aralarında Rusya’nın da bulunduğu diğer üreticiler arasındaki anlaşma, Meksika’nın onayına kaldı. Üzerinde konuşulan plan uyarınca petrol üretimi, Temmuz ayına kadar 10 milyon varil kısılacak daha sonra da yıl sonuna kadar 8 milyon varillik bir üretim kesintisi olacak. 2021 yılının ilk 6 ayında da 6 milyon varillik bir kesinti öngörülüyor.

Şu ana kadar petrol üretiminin kısılması konusunda Suudi Arabistan ve Rusya arasında anlaşmazlık söz konusuydu.

OPEC üyeleri ve diğer üretici ülkeler arasında devam eden görüşmeler, videokonferans yöntemiyle Cuma sabah saatlerine kadar devam etti. Kuveyt, Suudi Arabistan ve diğer üretici ülkeler söz konusu anlaşmanın Meksika tarafından şu an bloke edildiğini dile getirdi.

Meksika’nın henüz net bir yanıt vermediği ifade ediliyor. Buna karşın uzmanlar bu üretim kesintisi anlaşmasının dahi yeterli olmayabileceğine dikkat çekiyorlar. Dünya genelinde Corona virüsü salgını nedeniyle petrol talebi ciddi şekilde azalmış durumda.

Kuveyt Petrol Bakanı Khalid El Fadhel, anlaşmanın henüz sağlanmadığını dile getirdi ve “OPEC toplantısı sabaha karşı 3’te sona erdi. Ancak Meksika tüm ülkelerin günlük 10 milyon varil üretimin kısılması kararına karşı çıktı” dedi.

Meksika Enerji Bakanı Rocío Nahle, aynı saatlerde Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Meksika’nın önümüzdeki ik ay boyunca üretimini günlük 100 bin varil kısmayı önerdiğini belirtti.

Suudi Arabistan Devlet Televizyonu da Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Selman’ın anlaşmanın Meksika’ya bağlı olduğunu söylediğini haber verdi.

OPEC yönetimi de anlaşmanın Meksika’nın da rıza göstermesine bağlı olduğunu dile getirdi.

Dünya genelinde petrol fiyatları geçen ay Suudi Arabistan ve Rusya arasındaki anlaşmazlık nedeniyle yılbaşına göre 3’te 2 oranında düştü. Rusya OPEC’in petrol üretimini kısma önerisine karşı çıkınca Suudi Arabistan’da buna tepki gösterip günlük üretimi arttıracağını açıklamıştı. Bunun üzerine petrol fiyatları 24 dolar civarına kadar düştü.

VOA tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.