Personeli Köle Gibi Gördüler

Personeli Köle Gibi Gördüler

ABONE OL
10:47 - 31/05/2022 10:47
Personeli Köle Gibi Gördüler
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Turizm personeli kanadı, turizmcilerin çalışanlarına sahip çıkmaması halinde gelecek sezonlarda personel krizinin daha ağır olacağını belirtirken, ALTİD ve ALTAV temsilcisinden otelcilere “Mevcut elemanlarınıza sahip çıkın” çağrısı geldi

Alanya turizminde kriz üstüne kriz

PANDEMİ sonrası yaşanan kapanmalarla birlikte turizm emekçileri hayatlarını idame edebilmek için farklı sektörlere yönelmişlerdi. Alanya turizminde son dönemdeki fahiş kira artışlarıyla daha çok hissedilmeye başlanan kalifiye personel sıkıntısı, otellerin açılmasına da engel olmaya başladı. Alanya’daki otellerde personel sıkıntısının had safhada olduğunu belirten sektör ve STK temsilcileri, bugüne kadar sahip çıkılmayan turizm emekçilerini yeniden kazanmak gerektiğini vurguladılar.

HOTED Onursal Başkanı ve Başdanışmanı Hakan Halit Yeni ise, bugüne kadar turizm çalışanlarının köle gibi görüldüğünü ve bu nedenle insanların bu sektörden uzaklaştığını belirtti. Alanya’da şu anda otellerin yüzde 80’i açıkken, bu oranın haziran ayı başı yani yarın itibarıyla yüzde 100’e ulaşması bekleniyordu. Alanya otellerinin yüzde 20’si yarın itibarıyla açılmayı planlıyordu ancak çoğunun personel krizi içerisinde olduğu belirtiliyor.

‘SEZONA BAŞLAYAMAMA TEHLİKESİ YAŞIYORLAR’

HOTED Onursal Başkanı ve Başdanışmanı Hakan Halit Yeni, “3-4 aydan fazla işveren cebinden para çıksın istemiyor. Böyle bir durumda vatandaş gelir mi? Bizim asıl sorunumuz asgari ücret ile çalışan kesimde. Bu insanlar da sezon çok kısa olduğu için, parasını alamadıkları ve geçinemedikleri için sektörü terk ettiler. İşletmeciler ellerini cebine atmaktan hala korktukları için bu sorun süre geliyor. İşletmeciler ellerini ceplerine atsınlar, biz onlara adam bulalım. Şu anda Alanya’da personel sıkıntısından dolayı açılamama tehlikesi ile karşı karşıya olan işletmeler var.

‘PERSONELİ KÖLE GİBİ GÖRDÜLER’

Turizmcileri mağdur etmemek adına insan kaynakları şirketlerinin olduğunu belirten Yeni, “ Türkiye’nin dört bir yanında insan kaynakları şirketleri var. Alanya’da da var. Eğitimlerinin bir çoğunu da ben veriyorum. Bu şirketler yılın belli dönemlerinde farklı şehirlerden insanları getiriyorlar. Turizmciler mağdur olmasın diye bu oluşumları biz de destekliyoruz. Turizm zarar görmesin diye biz bu insanları eğitiyoruz ve istihdama katıyoruz. Fakat işletmeciler onlara da para vermek istemiyorlar. İşletmeciler ne yazık ki ceplerinden para çıkmasını istemiyorlar. Biz bunları duyunca inanın çok üzülüyoruz. Emekçi temsilcisi olarak diyorum ki, işletmeciler çok iş az adam mantığından vazgeçmeli. Öyle bir şey yapıyorlar ki 5 kişinin işini 1 kişi en az 14 saat çalışarak yapıyor. Bu kölelik sisteminin devamı. İşletme sahipleri hala gerçeklerle yüzleşemediler. Nasıl olsa personel buluruz mantığıyla gittiler ve personeli köle gibi gördüler. Personele 10 ay iş ver, bak nasıl buluyorsun? Personel sıkıntısı yaşanmasının asıl nedeni işletmeciler. Özeleştiri yapmalılar ve ağlamak yerine ellerindeki gücü kullanmalılar” şeklinde konuştu.

‘ÇALIŞANLARIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ’

ALTİD ve ALTAV Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu ise “Pandemi döneminde maalesef turizm emekçisine bakılmadı. Aslında turizmciye de bakılmadı. Dünya genelinde ne yazık ki çok zor bir sınavdan geçtik. Hizmet sektörü olduğu için en çok etkilenen turizm sektörü oldu. Tamamıyla kapattık ve insanlara hizmet veremedik. Ülkemizde ve şehrimizde ‘turist’ misafir edemedik. Buna bağlı olarak tüm oteller açılmadı. Açılanlar da kısa dönem için açıldı. Bu nedenle turizmde çalışan çoğu meslektaşım ve arkadaşım da sektörden ayrıldılar. Başka sektörlere gittiler veya şehirleri terk ettiler. Başka şehirlerde çiftçilik veya daha farklı iş kollarına sarıldılar. Haklılar da. Çünkü sonuçta herkesin bir evi, barkı var. Geçindirmek zorunda kaldığı aile bireyleri var. Bu nedenle herkes 12 ay bir iş ister. Biz turizmciler olarak turizm çalışanlarımıza sahip çıkmalıyız. Sezon öncesinde ve sonrasında onlara istihdamı sağlayarak yüksek sezonda sıkıntıya düşmemizi engelleyebiliriz. Ben bu anlamda turizmci arkadaşlarımızı bir kez daha uyarıyorum. Mümkün olduğu kadar mevcut elemanlarına sahip çıksınlar” ifadelerini kullandı. (Yeni Alanya, Gülşah ANAK)Resim: © AA

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.