DOLAR

32,3291

0.23%
EURO

35,0859

-0.14%
ALTIN(gr)

2.294,62

0,77%
BİST 100

8985.8

0,77%
Paniğe kapılan kesme çiçek sektörünü ‘yayla’ kurtardı

Paniğe kapılan kesme çiçek sektörünü ‘yayla’ kurtardı

ABONE OL
23:42 - 09/08/2020 23:42
Paniğe kapılan kesme çiçek sektörünü ‘yayla’ kurtardı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Pandemi sürecinde ihracatın yapılamaması ve çiçeklerin seralarda kalması nedeniyle kötü bir dönem yaşayan ve umudunu kaybeden kesme çiçek sektörünü yayla üretimi ve korona korkusu nedeniyle evinde kalan Avrupalı kurtardı.

Pandemi sürecinde ulaşımın olmaması ve ihracatın yapılamaması nedeniyle paniğe kapılan, çiçekleri serada kalan kesme çiçek sektörünün yüzü, yaylalardaki üretim nedeniyle Haziran ve Temmuz ayında güldü.

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı İsmail Yılmaz, geçmiş yıllarda ihracatın en yoğun olduğu mart ve nisan aylarında bu yıl pandemi nedeniyle tüm dünyada üretim, ihracat ve ulaşımda büyük sıkıntılar yaşandığını anımsattı.

Türkiye’de pandemi sürecinde Mart ayında kesme çiçek üretim ve ihracat kaybının çok olduğunu ifade eden Yılmaz, sektör olarak bir ara paniğe kapıldıklarını söyledi. Mart, Nisan ve Mayıs aylarının sektör adına çok geçtiğini ifade eden Yılmaz, Isparta, Burdur ve Antalya’nın yüksek kesim yaylalarında kesme çiçek üretimi ve ihracatının sektörün yüzünü güldürdüğünü kaydetti.

Pandemi sürecinde kesme çiçek ihracatında en büyük pazar olan Almanya, Hollanda ve İngiliz pazarında insanların pandemi nedeniyle tatile çıkmadığını ve evlerinde kaldığını ifade eden İsmail Yılmaz, mart ve nisan aylarındaki kayıpların Haziran ve Temmuz aylarında telafi edildiğini söyledi.

Yayla kesme çiçek üretiminin Haziran ve Temmuz ayındaki performansının sektörü kurtardığını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti.

”Pandemi sürecinin ilk aylarında sektör olarak çok ürkmüştük. Çiçekler seralarda kalmış, üretici ve ihracatçı çiçeği sökmüştü. Kötü bir sürece gidiyorduk. Avrupa’da ana pazarımız olan Almanya, Hollanda ve İngiltere’de insanlar koronavirüs salgını korkusu nedeniyle evlerinde kaldı. Tatile çıkmadı. Ulaşımın açılmasıyla haziran ve temmuz ayında ihracatımız oldukça sevindirdi. Kesme çiçek sektörünü yaz döneminde yayla üretimi kurtardı.”

Batı Akdeniz bölgesinde bin 200 dekarlık alanda gerçekleştirilen yayla üretiminde bu sezon geçen yıla göre yüzde 10 artış beklediklerini ifade eden İsmail Yılmaz, ‘’Kesme çiçek sektörü geçen yıl 107 milyon dolar ihracat gerçekleştirmişti. 2020’de ihracatta 110 milyon dolar hedefledik. Kesme çiçek sektörü kendini kurtardı. 2020 Haziran-Temmuz ayında yüzde 30 artış oldu” dedi.

Haziran ayında süs bitkileri ve mamulleri ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 55,22 artarak 6 milyon 61 bin 73 dolar, temmuz ayı ihracatı ise yüzde 22 artarak 6 milyon 99 bin 330 dolar olarak gerçekleşti.

 

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.