PANDEMİNİN İKİNCİ DALGASININ EĞİTİM SİSTEMİNE ETKİSİ

ABONE OL
11:26 - 23/10/2020 11:26
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Sonbahar ve kış aylarında, özellikle de yaz tatili sonrasında bir çok insanın korunmasız ortamlara girmeleri dolayısıyla, pandeminin beklenen ikinci dalgası gelmektedir. Zira yapılan Corona virüsü testlerindeki pozitif sayıları giderek artmaktadır ve son olarak da 4 bini aşmış durumundadır. Almanya’da, belirlenen insidansı aşan (yüz bin kişide 50 pozitif vaka) bir çok kent risk bölgesi ilan edilmiş durumunda. Bu kentlerde kademeli olarak kısıtlamalar getirilmektedir.

Bu şartlarda pandeminin eğitim sistemine etkisi konuşulmakta ve bir çok veliyi de haklı olarak düşündürmektedir. Yaz tatili sonrasında Almanya’da, bir kaç istisna dışında, tüm okullar açıldı ve çocuklar normal ders saatlerine göre yüz yüze eğitime devam etmektedir. Elbette hijyen ve virüsün yayılmasını kısmen de olsa engelleyen kısıtlayıcı önlemler alındı; maske kullanımı, sosyal mesafe korunması, sıkça el yıkanması, odaların havalandırılması gibi. Alınan tüm önlemlere rağmen testlerde çıkan pozitif vaka sayısı artmakta. Önümüzdeki dönemde eğitim kurumlarını ne bekliyor? Okullar yeniden kapanacak mı? Yine kısmen de olsa sokağa çıkma yasağı gelecek mi?

Her ne kadar sayılar artmış olsa da bu artışın sebebi biliniyor, semtomsuz ve şüphe olmayan durumlarda bile (risk bölgelerinden gelenlere zorunlu, eğitmenler ve isteyen herkese gönüllü) yapılan test sayılarındaki ciddi artışlar pozitif vakalarını şekilde artırıyor. Bununla birlikte, Covid-19 vakalarındaki ciddi artışa rağmen pozitif çıkanların yaklaşık %85i hastalığı belirtisiz geçiriyor.  Hastaneye yatma ve ölümcül durumlar ciddi şekilde düşmüştür. Bu da ilgilileri yeni konseptlere yöneltiyor. Artık pandemi stratejisi değişeceğini düşünüyorum. Dikkat daha çok risk gruplarına (yaşlılar, solunum yolu ve kalp rahatsızlıkları olanlar) yönelik olacaktır ve onlara yönelik bir takım koruyucu önlemler alınacaktır.

Önümüzdeki 2-3 ay içinde de muhtemelen denemelerin son aşamasını da tamamlamış olan aşıların piyasaya sürülmesi beklenmektedir. Bu da kısmen de olsa hastalığın yayılmasını önleyecek ve toplumda psikolojik bir rahatlamaya yol açacaktır.

Toparlayacak olursak, istisnalar dışında önümüzdeki haftalarda okulların yüz yüze eğitime devam edeceği öngörülmektedir. Okulları açmanın mümkün olmadığı yerlerde ise çocuklarının kaçırdıkları eğitim içeriğini kısa sürede toparlayabilmelerini sağlayacak öğrenme programları devreye sokulacaktır. Ek olarak, özellikle de bedenen veya zihnen dezavantajlı çocuklar için uzaktan eğitimi genişletmeye yönelik tedbirler alınacaktır. Gelecekteki olası sosyal ve ekonomik krizlerin önüne geçebilmek için eğitim kurumlarının güçlendirileceği aşinadır. Bunun dışında yukarıda da belirttiğimiz gibi pandemi sürecinin bu aşamasında yeni stratejiler geliştirilmesi beklenmektedir.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.