Pandemi kadavradan organ bağışlarını da azalttı

Pandemi kadavradan organ bağışlarını da azalttı

ABONE OL
23:55 - 30/12/2020 23:55
Pandemi kadavradan organ bağışlarını da azalttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Tüm dünyayı olumsuz etkileyen korona virüs salgını, kadavradan organ nakli bağışlarının da azalmasına yol açtı.

Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi pandemi sürecinde 2020 yılı organ nakilleri ve çalışmaları değerlendirme toplantısı düzenledi.

Akdeniz Üniversitesi (A.Ü) Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, pandemiye rağmen organ nakillerinin devam ettiğini, yeni yılda akciğer ve bağırsak nakillerinin de Organ Nakli Merkezi’nde yapılacağı belirtti. Rektör Özkan, şunları kaydetti.

‘’Akdeniz Üniversitesi 38 yıldır başarıyla sürdürdüğü nakillerle dünyanın sayılı organ nakli merkezlerinden biri haline geldi. Akdeniz Üniversitesi Hastanemizin marka yüzü organ nakli ve kompozit doku nakli. Biz bu bayrağı Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu’ndan devraldık ve amacımız bu bayrağı daha ileri seviyelere taşımaktır.”

2020 yılında Covid-19 salgınının bazı çalışmaları sekteye uğratmış olsa da Haziran’dan bu yana tüm önlemleri alarak çalışmalarına devam ettiklerini anlatan Rektör Özkan, şöyle konuştu.

‘’Akciğer ve bağırsak naklini de organ nakli bünyesine kazandıracağız. Bunlar çok önemli operasyonlar. Her yerde yapılmıyor, önemli tecrübeler gerektiriyor. Yapılan her bir ameliyat aynı zamanda bir basamak bizler için. Teknoloji her geçen gün ilerliyor. Bir sonraki basamak daha rafine yöntemlerle belki ilaçsız ameliyatlar, doku mühendisiyle organ üretimi olacaktır. Hastanemiz de buna ışık tutacaktır.”

A.Ü Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ender Terzioğlu da, Üniversite Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nin Türkiye genelinde ve dünya çapında önemli rakamlara ulaştığı ve organ naklinde çok geniş bir alanda başarılara imza attığını söyledi.

Prof. Dr. Terzioğlu, ‘’Son bir yıl içerisinde Covid-19 pandemisinin etkisiyle nakiller de bir miktar azalma oldu. Ancak tüm tedbirleri alarak, organ nakli merkezini Covid-19 servisinden uzak tutarak Türkiye genelinde önemli sayıda başarılı nakillere imza attık’’ dedi.

Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı salgın sürecinde herkesin can siperane çalıştığını, Mart ayında Sağlık Bakanlığı’nın kararıyla ara verdikleri nakillere Mayıs ayında önemli tedbirler alarak yeniden başladıklarını anımsattı. Prof. Dr. Aydınlı, şöyle devam etti.

‘’Pandemi öncesinde 2020 yılı Mart ayına kadar 34 böbrek, 8 karaciğer, 1 kalp nakli yaptık. Pandemi sonrası 15 Mayıs ile 28 Aralık arasında ise 82 böbrek, 27 karaciğer nakli gerçekleştirerek 2020 yılında toplam 116 böbrek, 35 karaciğer, 1 de kalp nakli gerçekleştirmiş olduk. Geçen yıla göre salgın nedeniyle nakil rakamları düşmesine rağmen Türkiye’de kamu hastaneleri içerisinde böbrek naklinde birinci, karaciğer naklinde ikinci sıradayız.”

Kadavradan organ nakilleri azaldı

Prof. Dr. Bülent Aydınlı, pandemi nedeniyle kadavradan bağış oranlarının çok düştüğüne dikkat çekti. Beyin ölümü gerçekleşen bir hastadan alınan organları perfüzyon cihazı kullanarak naklettiklerini ifade eden Prof. Aydınlı, ‘’Perfüzyon cihazı organları koruyor, organa canlıdan alınmış gibi avantaj sağlıyor. 2019’da 619 kişi organlarını bağışlarken, 2020’de 261’e geriledi’’ diye konuştu.

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezid ise kalp yetmezliğinden ölüm oranlarının Covid-19’dan daha yüksek olduğunu söyledi. Prof. Dr. Bayezid, Türkiye’de kalp nakli bekleyen 900 hasta olduğunu ve bu yıl sadece 20’sine nakil yapılabildiğini 300 hastanın da organ beklerken hayatını kaybettiğini belirterek, organ bağışının daha çok teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.