Özelleştirme kapsamındaki EXPO Kulesinin statiği sağlam mı?

Özelleştirme kapsamındaki EXPO Kulesinin statiği sağlam mı?

ABONE OL
18:53 - 21/08/2019 18:53
Özelleştirme kapsamındaki EXPO Kulesinin statiği sağlam mı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Tarım ve Orman Antalya İl Müdürü Mustafa Özen, özelleştirme kapsamındaki EXPO 2016 Antalya Sergi alanında 114 metre yüksekliğindeki kulelerin statiğinde sorun olmadığını belirtti.

Turizme katkı sağlaması ve ekstra turist gelmesini sağlamak amacıyla Antalya’daki bazı meslek örgütleri ve STK’ların iyi niyetli çalışmalarıyla Antalya’ya kazandırılmak istenen, diğer altyapı yatırımları ile yaklaşık 2 milyar TL’ye mal olan EXPO 2016 Antalya sergi alanına Antalyalıların sahip çıkması istendi.

Antalya’da 23 Nisan 2016’da açılan ve 6 ay devam eden 1121 dönüm alanda kurulu EXPO 2016 Antalya Sergi alanı bir süre kendi kaderine terk edildi. 2018 yılında da Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne devredildi.
Antalya Tarım ve Orman il Müdürü EXPO Antalya 2016 Sergi alanının yeniden canlandırılması amacıyla yaptıkları çalışmaları anlatmak için Antalyalı gazetecilere bilgi verdi. Özen, bu alanın yeniden canlandırılması için yerel yöneticileri ile tüm Antalyalıların bu alana sahip çıkmasını istedi.

EXPO KULESİ STATİĞİNDE SORUN YOKMUŞ

Gazetecilerin sorularını açık yüreklilikle yanıtlayan Mustafa Özen, 114 metre yüksekliğindeki kulelerin temelinde çökme olduğu yönünde söylentilerin olduğu şeklinde yöneltilen soruya şu yanıtı verdi.
” EXPO 2016 Antalya Sergi alanında iş yapan bütün firmalara yazı yazarak yarım bıraktıkları işleri tamamlamaları çağırısında bulunduk. (Eksikliklerinizi giderin) dedik. Bunda da başarılı olduk. Kuleyi yapan firma ile de yaptığımız görüşmede 114 metre uzunluğundaki kulenin statiğinde sıkıntı olmadığı söylendi. Yani kule sağlam. Kulede herhangi bir eğrilik de yok”

EXPO ÖZELLEŞTİRİLME KAPSAMINDA

Antalya Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, EXPO 2016 Antalya Sergi Alanının 2017 yılı Şubat ayında Resmi Gazete’de Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 2023 yılına kadar özelleştirme kapsamına alındığını anımsattı.

Özelleştirmenin kolay bir yol olduğunu anlatan Özen, Antalyalılara seslenerek, şunları kaydetti.
”Expo 2016 Antalya 201 yılının ortalarına kadar adeta unutulmuştu. Gelin Antalyalılar olarak en zor işi başaralım. Bu alana kent olarak, Antalyalılar olarak sahip çıkalım. Özelleştirme işin en kolay yolu. Bu alanı Cazibe Merkezi haline getirelim. Yerel yöneticileriyle, belediyeleriyle sahip çıkalım. Bu alanın bir Antalyalı olarak özelleştirilmesini istemiyoruz. Antalyalılarda istemez. Bu alanı korumak için Antalyalılar sahip çıkmalı.”

BİTKİ HEYKELLERİNİN BAKIMI İÇİN 10 MİLYON DOLAR İSTEDİLER

Antalya Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, 40 milyon Kanada Dolarına (bugünkü kur itibariyle 29 milyon 913 bin 766 Dolar) yapılan Temalı Bitki Heykellerin EXPO Antalya 2016 sona erdikten sonra kurumaya başladığını bildirdi.

Bitki Heykellerini yeniden canlandırmak bakım ve onarımını yaptırmak için firma ile görüştüklerini ve 10 milyon USD Doları istendiğini anlatan Özen, şöyle devam etti.
”Bitki heykelleri EXPO 2016 Antalya sergisi sona erdikten sonra kurumuştu. İlgili firma ile görüştük ve bize 10 milyon USD Doları fiyat verince bu işten vazgeçtik. İl Müdürlüğünde bilgisine güvendiğim ziraat mühendisi arkadaşlarla toplandık. Ne yapabiliriz diye çalışmaya başladık. Kurumamış bitkilerden kökler alarak yetiştirdik. Böylece bitki heykellerini canlandırdık. Sıfır maliyetle bitki heykellerini ayağa kaldırdık.”
Expo 2016 Antalya Sergi alanında değerlendirilmeyen boş yapıların olduğunu ve buraları kiraya vermek istediklerini ifade eden Mustafa Sözen, EXPO Kulesinde 6 ve 7 katlardaki alanları da tanınmış marka olmuş restoran ve yiyecek içecek firmalarına kiralamak istediklerini bildirdi.
Özen, ”Boş bulunan yapıları kiralamak için 201 yılında ihaleye çıktık ancak talep olmadı. Bazı STK’lardan talep gelmeye başladı. Bu boş yapıları kiraya vererek gelir amaçlı değerlendirmek istiyoruz” diye konuştu.

GÜNLÜK MALİYET 45 BİN TL, AYLIK 1 MİLYAR 350 BİN TL

Expo 2016 Antalya Sergi alanında 2016 yılında 6 aylık dönemde 5 binden fazla çalışanın bulunduğunu anımsatan Özen, şöyle devam etti.
”Bugün Expo Alanında 375 çalışan var. Bunun yarısı da özel güvenlik görevlisi. Expo’nun bize günlük 45 bin liraya maliyeti var. Aylık 1 milyar 350 in liraya çıkıyor. 100’e yakın kiralanacak alan var. Bunun 60’ını kiraladık. Maliyetleri azaltmak istiyoruz.”

EXPO 2016 alanı ile Antalya halkı arasındaki ”küskünlük” yaşandığını belirten Mustafa Özen, şöyle devam etti.
”Dünü konuşmayalım. Dün de ne olduysa oldu. Biz yarına bakacağız. Geçmişle yaşamayı bırakmak zorundayız. Alan eski haline dönüyor ve kente yapılacak tüm etkinliklere talibiz. Hedefimiz Antalya ile EXPO alanını bütünleştirmek. Öncelikle basınımızın birer EXPO gönüllü olmasını istiyoruz. Basınımızın da desteği ile burayı daha canlı hale getireceğiz.

Halkımızda buranının sürekli bir konser alanı olduğu algısı var. Ancak burayı bütüncül değerlendirmek gerekiyor. Türkiye’nin en büyük kongre merkezi, Antalya’nın en büyük amfi tiyatrosu ve Antalya’nın en büyük kır aktivite alanı burada. Her ne kadar konserlere devam etsek de, burayı bütüncül bir alan olarak değerlendirmek lazım. Şu anda alana giriş ve alandaki otopark ücretsiz. Yiyecek-içecek bölümlerinde fiyatlar makul seviyede. Hatta Antalya’da en ucuz çayın EXPO alanında içildiğini söyleyebilirim. Biz sadece konserlere değil, Antalya’da yapılacak olan tüm etkinliklere ev sahipliği yapmaya talibiz.”
Altın Portakal Film Festivali’nin EXPO alanında yapılmasını isteyen Özen, ‘’Dünyaca ünlü sanatçı Jenefir Lopez Antalya’dabir otel de konser verdi. Neden EXPO Alanında konser vermesin” diye konuştu.

MÜDÜRDEN ÖNERİLER

Antalya Tarım ve Orman İl Müdürü Özen, Expo 2016 Antalya Sergi alanının yeniden canlandırılması ve ayağa kaldırılması için önerilerde de bulundu.
Antalya kentinde yapılacak konserler, festivaller, fuarlar gibi etkinliklerin EXPO alanında yapılması için birileri tarafından ”talimat” vermesi gerektiğini vurguladı.

TURİSTTEN 1 EURO ALINMALI

Turizm seyahat acenteleriyle de bu alanın değerlendirilmesi için toplantılar yaptıklarını anımsatan Özen, acentelerden destek göremediklerini söyledi.

Mustafa Özen’in önerileri şöyle:
”Antalya’ya 14 milyon turist geliyor. Turistlerin erken ve geç check ve out zaman aralarında EXPO Alanı gezdirilebilinir. Bu konu talimatlandırılması gerekiyor. Bu alan 6-7 milyon turiste hitap edebilir. Expo’yu gezen turistten 1 Euro alınsa yılda 6-7 milyon Euro gelir sağlanır. Check ve out sisteminden turizmciler de şikayetçi.
-Kurum ve kuruluşların düzenlediği etkinlikler, organizasyonlar ve konserler Expo alanında düzenlenmeli.
-Alanın elektrik tüketimini karşılamak için GES ve HES projeleriyle entegre edilmeli.
-Expo Antalya Sergi alanının yönetimi için Antalya ölçeğinde yönetim oluşturulmalı.”

ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.