DOLAR

32,3274

0.23%
EURO

35,1585

0.07%
ALTIN(gr)

2.297,74

0,90%
BİST 100

9055.75

0,90%
Özel sektör erteleme bekliyor

Özel sektör erteleme bekliyor

ABONE OL
23:31 - 09/09/2020 23:31
Özel sektör erteleme bekliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Antalya OSB Başkanı Ali Bahar,  Eylül ayının gelmesi, sonbahara ertelenen kredi, vergi ve prim ödemeleri nedeniyle özel sektörün endişelerini artırdığını, işletmelerin henüz bu ödemeleri yapacak güce erişmediğini belirterek, Antalya firmaları için 1 yıl daha öteleme talebinde bulundu.

Antayla OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar yaptığı açıklamada, Eylül ayının gelmesiyle, özel sektörün tedirginliğini artırdığını,  koronavirüs tehdidinin sürmesi nedeniyle pandemi öncesi potansiyelini yakalayamayan, dolayısıyla da ekonomik zorluklarla boğuşmaya devam eden özel sektör, sonbahara ötelenen Mart, Nisan ve Mayıs ayına ait kredi, vergi ve prim ödemelerinin ağırlığını şimdiden hissetmeye başladığını belirtti. Bahar, şunları kaydetti.

‘’Eğer yeniden bir erteleme olmaz ise pandemi nedeniyle ötelenen Mart, Nisan ve Mayıs aylarına ait vergi ve prim ödemeleri ile Mart ayından itibaren kullandırılan 6 aylık ödemesiz krediler Eylül ve Ekim ayları itibariyle tahakkuk edilecek. İş dünyası  Antalya ekonomisinin buna hazır olmadığını, söz konusu ödemelerin 1 yıl daha ötelenerek 2021 yılı son çeyreğine alınmasını ya da yeniden yapılandırılarak ödenebilir taksitlere bölünmesini talep ediyor.’’

-Antalya’nın hayrına olur

Öteleme ile ilgili kararın olabilecek en kısa sürede alınarak, açıklanmasının piyasalara moral aşılayacağını, ekonomideki toparlanma sürecinin bu karar ile hızlanacağını ifade eden Bahar, şöyle devam etti.

‘’Ayrıca firmalar bu ödemeleri yapacak güce henüz tam anlamıyla erişmedi. Türkiye’nin ikinci çeyrekteki ekonomik performansı hizmet sektöründe yüzde 25, sanayi sektöründe yüzde 16,5 daralmayı işaret etmektedir ki bu iki veri Antalya ile birebir uyumludur. Antalya ekonomisi pandemi nedeniyle en az dörtte bir oranında küçülmüştür. Turizmden elde edilecek gelir, Antalya ekonomisinin düzelmesine yetmeyecektir. Hazırlıksız yakalandığımız ve böylesi büyük kayıplara neden olan bu süreç, mevcut potansiyel ile sübvanse edilemez. Açılan yaralar henüz kapanmamışken, şirketlerimizin ve esnafımızın omuzlarına ek bir yük bindirmemek, Antalya ekonomisinin hayrına olacaktır.”

Pandemi kaynaklı ‘belirsizliğin’ geleceği gölgelediğini anlatan Ali Bahar, sözlerini şöyle tamamladı.

‘’Haziran ayı ile başlayan kontrollü sosyal hayat, ekonomik toparlanma sürecini başlatmıştır. Halen bu sürecin içerisindeyiz ve toparlanmaya çalışıyoruz.   İvmelenmek için, üst üste yığılan borçların yeniden yapılandırılması gerekmektedir. Aksi halde, olası yeni bir yük, başlanılan yere geri dönülmesine neden olabilir. Devletimiz kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağını 2 ay daha uzatarak hem çalışanın hem de işverenin elini rahatlatmıştır. Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ötelenen vergi ve prim ödemelerinin 2021 yılı sonuna ertelenmesi ya da yeniden yapılandırılarak ödenebilir taksitlere bölünmesi toparlanma sürecindeki tüm işletmelerin gücüne güç katacaktır. Ayrıca Mart ayından itibaren kullandırılan 6 aylık ödemesiz krediler, ‘1 yıl ödemesiz 5 yıl vade’ olacak şekilde revize edilmelidir.’’

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.