OPEC+ Üretimi Orta Düzeyde Tutmaya Devam Edecek 

OPEC+ Üretimi Orta Düzeyde Tutmaya Devam Edecek 

ABONE OL
14:15 - 03/02/2022 14:15
OPEC+ Üretimi Orta Düzeyde Tutmaya Devam Edecek 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya liderliğindeki müttefiklerinden oluşan OPEC+ grubu, petrol üretiminde orta düzeyde artışlara devam etme kararı aldı. Ancak gruptaki birçok ülke belirlenen hedefi yakalamakta zorlanırken, petrol fiyatlarındaki artış da tepkilere neden oluyor.

Dünyanın petrol ihtiyacının yüzde 40’ından fazlasını karşılayan OPEC+ grubu yetkilileri, fiyat artışları ve başta ABD ve Hindistan olmak üzere diğer başlıca tüketici ülkelerden gelen daha fazla üretim artışı taleplerine rağmen, daha önce aldığı karara bağlı kalmayı tercih etti. Bu, günlük 400 bin varillik artışla devam edileceği anlamına geliyor.

Üretimde artış talep eden ülke liderleri petrol fiyatlarındaki artışın OPEC+ müdahalesiyle düşürülebileceğini savunurken, birçok OPEC+ yetkilisi petrol fiyatlarının Rusya ile ABD arasında Ukrayna konusunda yaşanan gerginlik nedeniyle yükseldiği iddiasında.

Reuters haber ajansına göre, çevirimiçi yapılan OPEC+ toplantısı, beklenenden çok daha hızlı tamamlandı. Toplantının katılımcılarından birinin verdiği bilgiye dayandırılan haberde, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz Bin Selman’ın, “Olimpiyat ruhunu yaşıyoruz ve bu toplantıyı rekor bir şekilde 16 dakikada tamamladık” ifadelerini kullandığı belirtiliyor.

OPEC ülkelerinin birçoğu şu an yürürlükte olan üretim artışı planlarına uymakta bile zorlanırken, Suudi Arabistan başta olmak üzere sadece birkaç ülke belirlenen hedefin yakalanması için takviye sağlayabilecek kapasitede.

Uzmanlar, küresel petrol piyasasında yaşanan şu anki durumu, 2007-2008 yıllarında karşılaşılan krize benzetiyor. O dönemde, bir varil petrol fiyatı 147 dolara kadar yükselirken, Çin’in artan üretim talebini karşılayacak kapasitede bir üretim oranı yakalanamamıştı.

Avrupa ve Ortadoğu’da gerginlikler devam ederken, brent ham petrol fiyatı geçen hafta son 7 yılın en yüksek rakamını görerek 91 doların üzerine çıktı.

Reuters haber ajansının ulaştığı, OPEC+ grubunun bugünkü toplantısıyla ilgili hazırlanan rapora göre, uzmanlar 2022 yılında petrol talebindeki büyüme oranının değişmeyeceğini, günlük 4 milyon 200 bin varilde kalacağını tahmin ediyor. Petrol talebinin 2022 yılının ikinci yarısında pandemi öncesi düzeye ulaşma ihtimali de gündemde.

2019 yılında günlük petrol talebi 100 milyon varilin biraz üzerindeydi ancak 2020 yılının başında pandemiyle beraber küresel petrol üretiminde yüzde 10 kesinti yaşandı.

VOA tarafından geçilen OPEC+ Üretimi Orta Düzeyde Tutmaya Devam Edecek  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. OPEC+ Üretimi Orta Düzeyde Tutmaya Devam Edecek  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan OPEC+ Üretimi Orta Düzeyde Tutmaya Devam Edecek  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.