Onur Yürüşü’ne Karşı Çıkan Gruplar Polisle Çatıştı

Onur Yürüşü’ne Karşı Çıkan Gruplar Polisle Çatıştı

ABONE OL
02:17 - 18/09/2022 02:17
Onur Yürüşü’ne Karşı Çıkan Gruplar Polisle Çatıştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Her yıl farklı bir Avrupa şehrinde kutlanan Onur Haftası’nın (EuroPride) sona ermesi nedeniyle Sırbistan’da düzenlenen LGBTQ yürüyüşüne binlerce kişi katıldı. Polis, yürüyüşü engellemeye çalışan sağcı protestocularla çatıştı.

Polisin başkent Belgrad’daki yürüyüşü engellemeye çalışan iki sağcı grupla çatıştığını söyleyen Başbakan Ana Brnabic, 10 polis memurunun hafif yaralandığını, beş polis aracının hasar gördüğünü ve 64 protestocunun gözaltına alındığını açıkladı.

Kendisi de Sırbistan’ın ilk eşcinsel başbakanı olan Brnabic gazetecilere yaptığı açıklamada daha ciddi olaylardan kaçınmayı başarmaktan dolayı gurur duyduğunu söyledi.

Milliyetçilerin ve dini grupların protestolarının ardından hükümet geçen hafta yürüyüşü yasaklamıştı. Ancak Avrupa Birliği yetkilileri ve insan hakları aktivistlerinin çağrıları karşısında, yürüyüş için kısaltılmış bir güzergaha izin verildi.

Yürüyüşe katılanlar EuroPride konserinin yapıldığı Taşmeydan Stadyumu’na kadar birkaç yüz metre yürüdü.

Yürüyüşe ABD’nin Sırbistan Büyükelçisi Christopher Hill ve Avrupa Parlamentosu’nun Sırbistan özel raportörü Vladimir Bilcik de katıldı.

Onur yürüyüşlerini daha önceki hükümetler yasaklamış ve insan hakları gruplarının eleştirilerine maruz kalmıştı. 2000’li yılların başındaki bazı Onur yürüyüşleri şiddetli muhalefetle karşılaşmış ve şiddet olaylarına sahne olmuştu.

Ancak Sırbistan’daki son Onur yürüyüşleri barışçı bir şekilde geçti ve bu değişiklik EuroPride organizatörleri tarafından Belgrad’ın bu yılki evsahibi olarak seçilmesinin bir nedeni oldu. 2021 yılında evsahibi Danimarka’nın başkenti Kopenhag’dı.

Sırbistan AB’ye katılmaya aday ancak öncelikle hukukun üstünlüğü ile insan ve azınlık hakları konusundaki sicilini iyileştirme taleplerini karşılaması gerekiyor.

VOA tarafından geçilen Onur Yürüşü’ne Karşı Çıkan Gruplar Polisle Çatıştı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Onur Yürüşü’ne Karşı Çıkan Gruplar Polisle Çatıştı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Onur Yürüşü’ne Karşı Çıkan Gruplar Polisle Çatıştı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.