ÖĞRENİM HAKKI

ABONE OL
11:26 - 23/10/2020 11:26
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Çocuk Haklarını Koruma Günü, 20 Eylül tarihinde Korona krizi nedeniyle gölgede kaldı. Bilim insanlarına göre, altı yaşına kadar ailede iyi eğitilmiş çocuklar okula öğretime hazırlanmış olurlar.

Sevgi ile büyüyen çocuklar kırıcı olmaz, hem kendine hem de başkalarına zarar vermez. Büyükler, sözden ziyade davranışlarıyla örnek olmalıdırlar.

Sakin olarak zamanı iyi kullanma, çevreyi algılama, diğer insanlarla sağlıklı ilişkilerle sosyal varlık olduğu algılanır. Böylece okula başlayınca arkadaş seçmesinin önü açılmış olur.

Aile fertleri birbirlerine güven, itimat verirse, çocuk da ileride öğretmenden başlayarak güven duygusunu geliştirir.

Hürriyetinin sınırlı olduğu kurallarla öğretilirse, kurallara uyma yaşam prensibi olur. Nedeni iyi anlatılırsa maskesini takar. Yaş alanlarda olduğu gibi, çocukların da belli, aynı kalan rutin gün dönüşümü olmalıdır. Yemek saatlerinin düzenli olması gibi.

Tartışma kavga kültürü gelişirse, geri dönülmeyen küskünlükler olmaz. Kaybedeni olmayan anlaşmalar sayesinde orta yol bulunur.

Küçük yaşta ailede sorumluluk alırsa, okulda ve ileride yaşamında görevini doğru olarak yerine getirir.

Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.

Bunun anlamı vücut ruhu ve zihni ile bir bütündür. Sağlığı bütünün koruması ile mümkündür.

Çocukların haklarının en önemlisi öğrenci olmak, okula gidebilmek ve öğrenim görmesidir.

Korona virüs bulaşması Yaz tatilinden sonra, bütün gezegende hasta sayısı hemen hemen Mart ayındaki sayıya ulaştı.

Gıda alışveriş marketlerin dışında her yere, okulların kapanması da eklenmişti. Bu durumda öğretmenler öğrencilerine internet aracılığı ile ders yapabildi.

Her yönde Dünya’da örnek olan ileri ülke Almaya, öğrencilerin fırsat eşitliğinden fayda görmede dağılımın noksan olduğunu şaşırarak farkına vardı.

Federal Almanya Başbakanı Dr. Angela Merkel, Eyalet Başkanları, Kültür ve Bilgi Bakanlarıyla yaptığı toplantıda, yeni önlemler ele alındı. Muhalif partilerin başkanları da önerilerini toplantıda açıkladı. Toplantı sonunda alınan kararlar yapılan basın açıklamasıyla halka duyuruldu.

Sekiz yüz bin öğretmene dizüstü bilgi sayar verilecek. Bütün öğrencilere internet bağlantı imkânı sağlanacak. Telekom ayda az bir ücretle abone olmada kolaylık gösterecek. Maddi gücü olmayan ailelerin çocuklarına, çeşitli kuruluşlar bilgi sayar hediye edecek.

 

Her ihtimale karşı okullar kapanma zorunda kalırsa, öğretmenler bütün öğrencilerine internet aracılığıyla ders verebilecekler. İnternet çağında büyüyen öğrencilerin çoğu, bazı öğretmenlerden daha iyi interneti kullanabiliyor. Bu nedenle Öğretmenler Sendikası (GEW), bazı öğretmenlere acilen internet kullanma kursu verilmesini önerdi.

Biz emekli öğretmenler gerekli mercilere öneri olarak iletirsek, belki uygulama mümkün olur. Sınıflar otuz öğrenci yerine on beş öğrenciyle okulda ders yapar, diğer yarısı evde  takip edebilir. Bu durumda fizikî mesafede biraz kolaylık olur.

Kış gelmeden, havalanma için dersliklerde önlem konuşuluyor. Hayal gibi düşünmüştüm, fakat gerçek olacak bir teknik geliştirme çabası var. Elektrik süpürgesi gibi bir aletle, sınıftaki karbondioksit miktarını emme yöntemi, deneme safhasında.

Sağlığı yerinde, huzurlu eğitilmiş bir öğrenci, severek öğrenirse bir ömür boyu öğrenmeyi elden bırakmaz. Fırsat eşitliği başarıyı şansa bırakmaz.

 

Öğrenmeye Övgü

Öğren en basiti. Zamanıdır.

Sakın geç deme.

Öğren abeceyi, çok bir şey değil gerçi.

Öğren ama, başla.

Koru kendini yılgınlıktan.

Her şey öğrenmelisin.

Çünkü sensin artık yönetecek olan.

 

Köprü altındaki, öğren!

Öğren, demir parmaklıklar ardındaki!

Öğren, altmış yaşındaki!

Kimsesiz çocuk, okul ara kendine.

Bilim ara, soğuktan kıkırdayan.

Sarıl kitaba, aç insan. Silahtır o.

Çünkü sensin yönetecek olan.

 

Çekinme soru sormaktan arkadaş!

Enayi yerine koydurma kendini.

Alın teri dökmeden bellediği şeyi.

Biliyor sayılmaz insan.

Geçir gözden hesap pusulasını.

Unutma, sana ödetilecek faturası.

Parmak bas üstüne her rakamın.

Nereden çıkmış, sor bakalım.

Çünkü sensin artık yönetecek olan.

Bertolt Brecht, çeviri: Ataol Behramoğlu

 

Hoşça ve öğrenerek kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey

eMail: [email protected]

Kaynak:

Adnan Binyazar, Türkçe Dil ve Okuma kitabı, Ararat Verlag Berlın, 1985, Sayfa 62

    

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.