DOLAR

32,4504

-0.15%
EURO

34,8290

-0.66%
ALTIN(gr)

2.441,26

0,23%
BİST 100

9915.62

0,23%
Ocak Enflasyonunun Açıklamasına Günler Kala TÜİK Başkanı Değişti

Ocak Enflasyonunun Açıklamasına Günler Kala TÜİK Başkanı Değişti

ABONE OL
17:34 - 29/01/2022 17:34
Ocak Enflasyonunun Açıklamasına Günler Kala TÜİK Başkanı Değişti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Dün gece yarısı gecikmeli olarak yayınlanan Resmi Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle, son aylarda açıkladığı enflasyon rakamlarıyla tartışmaların odağında olan Türkiye İstatistik Kurumu’nda (TÜİK), başkan değişikliği gerçekleşti.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Sait Erdal Dinçer’in yerine, uzun yıllar Bankacılık Denetleme Kurumu’nda görev yaptıktan sonra iki yıl Vakıfbank’ta görev müdür yardımcılığını üstlenen ve 2019 yılının Aralık ayından beri BDDK Başkan Yardımcısı olan Erhan Çetinkaya, TÜİK Başkanı olarak atandı.

Erhan Çetinkaya, normal şartlarda görev süresi beş yıl olan TÜİK Başkanlığı görevine son beş yılda getirilen altıncı bürokrat oldu.

Prof. Başlevent: “Bu görevden alma aslında bürokratların üzerinde Demokles kılıcının sallandığının göstergesi”

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Cem Başlevent, bir devlet kurumunda bu kadar çok görevden alma ve atama olmasının bürokratlar üzerindeki baskıyı arttırdığına dikkat çekiyor.

VOA Türkçe’nin konuştuğu Prof. Başlevent “Bu görevden alma aslında bir nevi bürokratların üzerinde Demokles kılıcının sallandığının göstergesi. Bu tür durumlar onların üzerindeki baskıyı arttırıyor. Bunun da çalışma ortamını olumsuz hale getirdiğine şüphe yok. Siyasetin beklentisinin dışında en ufak bir adım attığınızda bir gece yarısı görevden alınabiliyorsunuz. Bu durumda topluma hizmet nasıl yapacaksınız? Kaldı ki muhalefet de yanlış kolluyor, onların da ilgisi üzerlerinde. Eski başkan, Ocak ayının ortasında Dünya gazetesinden Alaattin Aktaş’a vermiş olduğu röportajda enflasyon rakamlarına değinmiş ve bilgi paylaşımı yapmıştı. Hatta ‘Enflasyon hesabında ben 84 milyona karşı sorumluyum, bir yanlışa imza atarsam 84 milyonun hakkını yemiş olurum’ ifadesi çok dikkat çekiciydi. Bu açıklamalardan sonra görevden alınması ve yeni gelen başkanının da backgroundına baktığımızda sosyal medyada yaygın olarak dile getirilen ‘Ocak ayı enflasyonunda bir makyajlama olacak’ görüşünün bir ihtimal olarak önümüzde durduğunu söyleyebilirim” dedi.

Eski başkan TÜİK’in açıkladığı enflasyon verisini gerçekçi bulmayan Kılıçdaroğlu’nu kuruma almadı

2021 yılının son aylarında TÜİK’le bağımsız ENAG (Enflasyon Araştırma Grubu) arasında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinde ayrışma artıyordu. 3 Aralık’ta ENAG’ın yüzde 9,91 ölçtüğü Kasım ayı enflasyonu, TÜİK tarafından yüzde 3,51 olarak açıklanınca Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ziyaret talebine olumsuz yanıt gelmesine rağmen ekonomi kurmaylarıyla, kurumun önüne gitti ancak içeri alınmadı.

Bunun üzerine CHP lideri, “Bu sabah açıklanan aylık 3,51, yıllık 21,31. Bu rakamlar güven vermiyor. Enflasyon gerçekten bunların iddia ettiği gibi mi? Bir grup akademisyen de enflasyon tahmininde bulunuyorlar” dedi ve Twitter hesabından da “Aylardan Aralık ayı. Milyonlarca emekçinin ücret artışı bu yalan dolan TÜİK rakamları üzerinden yapılacak. Zulmü her kabul ediş, daha büyüğünü doğurur. Kimse unutmasın, her Firavun’un bir Musa’sı vardır. Akıllarını başlarına toplasınlar” paylaşımda bulundu.

Ancak Ocak ayı başında 2021 yılı Aralık ayı enflasyonunu yüzde 13,58, yıllık enflasyonuysa yüzde 36,08 olarak açıklaması iktidarın tepkisini çekti.

Eski TÜİK Başkanı, “84 milyona karşı sorumluyum” demişti

TÜİK Başkanı’nın istifa ettiği ya da görevden alınacağına dair söylentiler medyaya yansırken Profesör Sait Erdal Dinçer, 20 Ocak’ta Profesör Başlevent’in sözünü ettiği röportajda “Diyelim ben ticaretle uğraşıyorum. Bu ticarette birine haksızlık yaptım. Bir süre sonra o kişi bana aynı şekilde davrandı, bu sefer haksızlığa uğrayan ben oldum. Sonuçta biraraya gelir, el sıkışır helalleşiriz. Oysa enflasyon hesabında ben 84 milyona karşı sorumluyum, bir yanlışa imza atarsam 84 milyonun hakkını yemiş olurum. Biliyorsunuz, milyonlarca çalışan bizim açıkladığımız enflasyona göre zam alıyor. Şimdi o insanların adeta geliriyle oynamak, hakkını yemek. Bunu yapmam, böyle bir sorumluluk altına girmem söz konusu olabilir mi?” dedikten sonra hem kendisinin görevden alınmasının an meselesi olduğu mesajı verdi hem de enflasyon oranlarında bir makyajlama olmayacağını söyledi: “Bu koltukta şimdi ben oturuyorum, yarın başkası oturur; yani başkanın kim olduğunu boş verin. Siz sanıyor musunuz ki TÜİK’te enflasyon hesaplamasıyla ilgili birimde çalışan yüzlerce arkadaşım ortaya koydukları orandan çok farklı bir açıklama yapılmasını sineye çeker, hiç sesini çıkarmaz.”

Beş yılda beş TÜİK Başkanı değişti

Son beş yılda görev yapan beş TÜİK Başkanı da görev süresini tamamlayamadı. 16 Nisan 2016 tarihinde göreve başlayan Mehmet Aktaş, yaklaşık üç yıl bu görevde kalırken 1 Mayıs 2019’da selefi gibi vekaleten ataması yapılan Yenal Yağan’sa o makamda bir yıl bulunabildi.

23 Mayıs 2019’da, TÜİK Başkanı olan Muhammed Şirin, 21 ay TÜİK Başkanlığı yaparken yerine gelen Ahmet Kürşad Dosdoğru’ysa, 15 gün sonra dün görevini Profesör Sait Dinçer’e devretti.

Uzun bir aradan sonra asaleten ataması yapılan Prof. Dinçer’in TÜİK Başkanlığı’ysa 11 aydan az sürdü.

Aydemir: “İktidar kurumları kasten zayıflatıyor çünkü güçlü kurumlar talimat almaz”

Görev süresini tamamlamaya en çok yaklaşan son TÜİK Başkanı 4,5 yıl görev yaptıktan sonra emekliliğini isteyen ve bugün Gelecek Partisi Sektörel Politikalar Başkanı Birol Aydemir’di.

Aydemir, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bakanlar Kurulu kararıyla atandığım TÜİK’ten kendi isteğimle ayrıldım. Bizden sonraysa 6 yılda, 6 başkan değişti. Bir gece yarısı kararnamesiyle görevden alınabiliyorsanız, bağımsızlığınızdan bahsedilebilir mi? Kurumlar bağımsız olmadığı için açıklanan verilere güven kalmadı ve kurumlar işlevlerini yerine getiremeyecek hale geldi. İktidar kurumları kasten zayıflatıyor çünkü güçlü kurumlar fikir, strateji ve politika üretir, harfiyen talimat almazlar. Keyfi yönetim üzerine kurulu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve bu yönetim anlayışı değişmedikçe ülkece Resmi Gazete’yi takip etmeye devam edeceğiz” dedi.

VOA tarafından geçilen Ocak Enflasyonunun Açıklamasına Günler Kala TÜİK Başkanı Değişti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ocak Enflasyonunun Açıklamasına Günler Kala TÜİK Başkanı Değişti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ocak Enflasyonunun Açıklamasına Günler Kala TÜİK Başkanı Değişti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.