‘O YILDIZLAR HİÇ SÖNMESİN’ İLE FUAR GAZİNOLARINA NOSTALJİK YOLCULUK

‘O YILDIZLAR HİÇ SÖNMESİN’ İLE FUAR GAZİNOLARINA NOSTALJİK YOLCULUK

ABONE OL
11:15 - 07/06/2022 11:15
‘O YILDIZLAR HİÇ SÖNMESİN’ İLE FUAR GAZİNOLARINA NOSTALJİK YOLCULUK
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi’nde 5 Haziran gecesi sahnelenen sıra dışı projenin sanat yönetmenliğini ve koro şefliğini Şakir Sarıoğlu, organizasyonunu ve koro başkanlığını Filiz EceSarıoğlu, sunumunu ise bir dönem Fuar Akasyalar ile Maksim2 Gazinoları’nda da sunuculuk yapan deneyimli isim Saim Yılmaz gerçekleştirdi. Gecede Sanat Güneşi Zeki Müren’den Diva Bülent Ersoy’a, Ses Kraliçesi Emel Sayın’dan Türk sinemasının ‘Sultan’ı Türkan Şoray’a, klasik ve çok sesli Türk Müziği’nin popülerlik kazanmasını sağlayan isimlerden olan Muazzez Abacı’dan o dönemin ünlü assolisti Harika Avcı’ya, Acıların Kadını Bergen’den Türk müzik tarihinin en uzun soluklu isimlerinden Gönül Yazar’a, Türkiye’de en çok plak yapmış kadın sanatçı unvanına sahip Yıldız Tezcan’dan kanto kraliçesi Nurhan Damcıoğlu’na, Türkiye’yi Eurovision’da temsil etmiş sanatçılardan olan Metin Milli’den arabesk müzik sanatçısı Mine Koşan’a, Türk sinemasının yıldızları arasında özel bir yeri olan Gülşen Bubikoğlu’ndan Gönül Yazar’ın kardeşi ses sanatçısı Belkıs Özener’e kadar İzmir Fuar gazinolarında sahne almış ünlü isimler, İzmir Evrensel Müzik Topluluğu sanatçıları tarafından o dönemi yansıtan göz alıcı kostümlerle tiyatral ve müzikal şekilde canlandırıldı.

FUAR GAZİNO HAYATI EN İNCE AYRINTISINA KADAR SAHNELENDİ

Tiyatro eğitimi almamış ve amatörce müzik yapan isimlerin sahnelediği gösteri seyircilerden tam not aldı. Keyifli bir konsere ve sıra dışı bir gösteriye imza atan İzmir Evrensel Müzik Topluluğu sanatçıları hem eğlendiler hem de başarıyla sergiledikleri sahne performanslarıyla salonu dolduran seyircileri eğlendirdiler. İzmir Evrensel Müzik Topluluğu’nun geceyi hazırlarken eski dönemde fuar gazinolarını patronundan, sanatçısına, garsonundan müşterine, çiçekçi kızından resepsiyonuna kadar en ince ayrıntısına kadar düşünüp, hayata geçirmesi seyirciler tarafından çok beğenildi. Bir dönemin ünlü gazino patronları Fahrettin Aslan ve Atalay Noraner’e atıfta bulunan ekip, sahnelerine ‘Hüseyin ÇokZengin Gazinosu’ adını verdi.

SEYİRCİLER: BU PROGRAMI TEKRAR SAHNELESİNLER, YİNE İZLEMEK İSTERİZ’

Geceden çok keyif aldıklarını belirten seyirciler program sonunda ‘Çok başarılı, çok emek verilmiş muhteşem konserdi. Hele bizim gençliğimize, bize gazino yıllarını yaşatmak çok duyguluydu’ emeklerine sağlık, kutluyoruz’, ‘zamanda yolculuğa çıktık adeta’, ‘müthiş ekip performansıyla İzmir’de geceyi salladı’, ‘bu programı tekrar izlemek isteriz’, ‘tadı damağımızda kaldı’ ‘eski fuar günleri çok güzeldi, keşke fuar yine o dönemlerdeki gibi hayata geçirilse’ ‘İzmir için fuar çok önemliydi, oradaki gazinolara gitmek ayrıcalıktı, o günleri yad ettik’, ‘harikaydılar’, ‘tek kelimeyle muhteşemdi’, ‘çok eğlendik emeklerine ve yüreklerine sağlık’ gibi ifadeler kullandılar.

İZMİR FUARI’NDA İSİM YAPMIŞ BİRÇOK ÜNLÜ SANATÇI BAŞARIYLA HİCVEDİLDİ

İzmir Evrensel Müzik Topluluğu sanatçıları Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi’nin salonuna yerleştirilen 15 masada geçmişte kentin tarihine tanıklık eden güzide eğlence mekanları Ekici Över, Lunapark, Göl, Kübana, Akasyalar ve Manolya gibi gazinolarda sahne alan İzmir Fuarı’nda isim yapmış birçok ünlü sanatçıyı başarıyla canlandırdılar, sahneleriyle büyülediler. Sahne fuar eski gazino program ve sanatçı afişleriyle donatılırken, sahnenin iki yanına yerleştirilmiş ekranlarda da sahnelenen sanatçının slayt gösterisi yapıldı.

Tiyatral gösteri ve müzikle eğlencenin zirve yaptığı gecede konuk sanatçılardan Ferit Türkkan, Zeki Müren’in Kahır Mektubu ve Bahçevan adlı eserlerini, Samaras Ak da Bülent Ersoy’un Geceler ve Beddua adlı şarkılarını tiyatral şekilde seslendirdiler. Program sonunda da iki sanatçı birlikte ‘Ararım’ adlı parçayı seslendirdi. Konuk sanatçıların sahne performansları seyirciyi mest etti. Halka açık ve ücretsiz gerçekleştirilen gösteride sanatseverler salonun tamamını doldurdu.

Geceye katılan konuklar arasında sanatçı Mikrop lakaplı Hikmet Durmuş, TRT Sunucusu Arife Soydemir, Narlıdere ve Konak Belediyesi Şefi Hüseyin Güzeltepe, Ayna Sanat Gurubu Şefi Ahmet Yarılgaş, Güzelyalı Derneği Şefi Ufuk Güleş, Diş Hekimleri Koro Şefi Mustafa Kırışman ve birçok değerli ismin bulunduğu sanatçı topluluğu da vardı.

GÜLEN – ERTUR ÖZKIRIM ÇİFTİNİN ‘BU BEKARLIKTAN BIKTIM USANDIM’ GÖSTERİSİ SALONU KAHKAHAYA BOĞDU

Alışılagelmiş müzik programından farklı 1980’li yılların fuar gazino kültürünü yansıtan gösteride gecenin sunumunu yapan fuar gazinolarının sunuculukta tecrübeli ismi Saim Yılmaz, programın başında eski fuar günlerini ve o günlere damga vurmuş sanatçıları anlattı. Daha sonra sanatçıları sahneye şovvari şekilde davet etti.

Farklı bir çizgi ve farklı bir konseptle tek bölüm olarak sahnelenen “O Yıldızlar Hiç Sönmesin” adlı gösteride sahne alan İzmir Evrensel Müzik Topluluğu sanatçıları ile canlandırdıkları İzmir eski fuar gazinolarının ünlü sanatçıları ve söyledikleri parçalar ise şöyleydi:

Gırgırıye filminde Gulsen Bubikoglu’nun canlandırdığı ‘Gülliye’ karakteri ve seslendirdiği ‘Kim bilir’ adlı parçayı İzmir Evrensel Müzik Topluluğu sanatçılarından Mevlüde Karahan, ‘Esmerim Biçim Biçim’ adlı parçayı Hamza Tümay, Mine Koşan karakteriyle Adalet Kuş ‘Ayrılık Kolay Değil’ adlı parçayı, Yıldız Tezcan karakteriyle Kıymet Özdengülmüş ‘Unuturum Diye Çok Korkuyorum’ adlı parçayı, Gülçin – Mustafa Akar çifti ‘Sevemedim Karagözlüm’ü, Harika Avcı karakteriyle Güzide Dincer ‘Sürünüyorum’u, Metin Milli karakteriyle Resul Ekrem Yılönü ‘Seviyorum İşte Var mı Diyeceğin’i, Nurhan Damcıoğlu ve Güner Ümit tiplemeleriyle Gülen – Ertur Özkırım çifti ‘Bu Bekarlıktan Bıktım Usandım’ adlı parçayı tiyatral şekilde seslendirdiler. Nurhan Damcıoglu karakteriyle Filiz Holat ‘Yangın Var’ adlı parçayı seslendirirken Belkıs Özgen de kanto dansı yaptı. Türkan Soray karakteriyle Emel Murat ‘Buruk Acı’ adlı parçayı, Kenan Görgülü ‘Gönlümün İcindedir’i, Gönül Yazar karakteriyle Mine Özcan Süer ‘Gözlerin Bir İçim Su’yu, Belkıs Özener karakteriyle Filiz Anar ‘Gümüş Gerdanlık’ı, Dilek Erakman ‘Zalimin Zülmü’nü, Atilla Kandemirman ‘Kederli Günlerimde’yi, İbrahim Öztürk ‘Akasyalar Açarken’i, Bergen karakteriyle Emine Kurt ‘Sen Affetsen Ben Affetmem’i, Muazzez Abacı karakteriyle de Yasemin Galata Vurgun’u sahneleyip seslendirdiler.

SAHNEYE HALIYA SARILI GETİRİLDİ, SEYİRCİLERE MAVİ BONCUK DAĞITTI

Sahneye son olarak Emel Sayın karakteriyle halıya sarılı şekilde gelen ve halı açıldığında içinden çıkan Filiz Ece Sarıoğlu ‘Yalancı Yarim’ ve ‘Mavi Boncuk’ parçalarını seslendirdi. Sarıoğlu, Mavi Boncuk parçasını seslendirirken sahneden seyircilere mavi bocuklar attı ve şarkısının bir bölümü sahneden inerek seyircilerin arasında söyledi. Filiz Ece Sarıoğlu giydiği kırmız kıyafeti, zarafeti, canlandırdığı Emel Sayın’ın mimikleri, yorumu, sesi ve sahne şovu ile seyircilerin büyük beğenisini ve bol alkışını aldı.

HÜSEYİN ÇOK ZENGİN GAZİNOSU’NDA TÜM ROLLER BAŞARILI ŞEKİLDE CANLANDIRILDI

Tiyatral gösteride diğer koro üyeleri Ercan Özgönül, Demet Mumcular, Gönül Neziroğlu, Mustafa Kursav ve Emine Muazzez Ürkmez’den oluşurken, Mücella Tüz, Nursel Aykın ve Emine Küçük Avcı da koronun vokalistliğini üstelendiler. İzmir eski fuar gazinolarının sahnelendiği “0 Yıldızlar Hiç Sönmesin” adlı gösteride ayrıca sanatçılar Gazino Patronu (Hüseyin Çok Zengin) Hüseyin Bozkurt, Şef Garson Mülayim (Yücel Isık), Caniko Hatice Cintay, çiçekçi kız Süeda İğimli, işadamı Ayhan Özgen, sevgilisi Gülşen Kongül, işadamı Tümer İlhan ve koruma Murat İlhan karakterlerini canlandırdılar. Okuldan katılan genç oyuncular Betül Ksrakülah, Yunus Kaya, Büşra Cicek, Hüseyin Kıvrak, Yusuf Aydın ve Yakuphan Durmuş da garson ve koruma rollerini üstlendiler. Daimi sazlar Bayram Eralaca, Fatma Aygun ve Yılmaz Özkal ile saz heyeti de kulakların pasını sildi.

Tüm roller Hüseyin Çok Zengin Gazinosu’nda başarılı şekilde canlandırıldı. İzmir Evrensel Müzik Topluluğu üyeleri, “Dört ay boyunca yılmadan, severek ve özveriyle çalıştığımız müzikal oyunu sahnede seyircilerin önünde sergilemekten ve onların beğeni enerjilerini hissetmekten mutluluk duyduk. Çünkü en güzelini sergilemek için çok çalıştık. Ve seyircilerin yoğun ilgisi ilgisiyle, keyif aldıklarını görmemiz bizlere bütün yorgunluğumuzu unutturdu.” dediler.

SARIOĞLU: SKEÇLERİ KENDİMİZ YAZDIK, KARAKTERLERİ DE İÇİMİZDEKİ ARKADAŞLARIMIZDAN SEÇEREK SAHNEYE TAŞIDIK

Eğlencenin doruğa ulaştığı gecenin organizasyonunu ve koro başkanlığını yapan Filiz EceSarıoğlu, kürsüde yaptığı konuşmada Evrensel Müzik Topluluğu sanatçılarıyla birlikte geçmişe damga vurmuş sanatçıların gazinolardaki yaşanmışlıklarını anmak ve hatıralarını yaşatmak adına böyle bir projeyi gerçekleştirdiklerini söyledi. ‘Çünkü çocukluğumuzda tadı damağımızda kalan bu günleri hep özlemle andık’ diye sözlerine devam eden koro başkanı Filiz EceSarıoğlu şunları söyledi:

“Bu anlamda çok manalı olacağından naçizane amatör ruhlarımızla biraz olsun geçmişe dönmek istedik. İçine biraz da mizah katarak gülmek, güldürmek, konuklara güzel hatıralar bırakmak ve baki kalan bu kubbede hoş bir seda imiş demek istedik. Skeçleri kendimiz yazıp karakterleri de içimizdeki arkadaşlarımızdan seçerek çok büyük emeklerle sahneye taşıdık. Herkes elinden ne geliyorsa en güzelini yapmaya çalıştı. Adeta İMC usulü çalıştık. Yeri geldi garson yeri geldi çiçekçi, bazen patron, bazen de dansçı olduk ama en güzeli her provada hem yaşadık hem de çok eğlendik. Hiç birimizin tiyatro eğitimi yok üstelik biz müzik topluluğuyuz. ‘Zaten hayat bir tiyatro değil m?’ felsefesinden yola çıkarak geçmişteki gazinoları tiyatral ve müzikal haliyle canlandırmaya çalıştık.”

BU TOPLULUĞUN BAŞKANI OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM

Koro Başkanı Filiz EceSarıoğlu, şefleri Şakir Sarıoğlu sayesinde hem şarkı söylediklerini hem de tiyatral gösteri sunduklarını belirterek, “Ekibimizdeki arkadaşlarımızın 60-84 yaş ortalamalarından dolayı ve daha önce hiç tiyatro eğitimi olmamaları nedeniyle çalışmalarımız biraz zaman aldı. Ancak işin içinde sevgi, emek ve azim olunca hep birlikte zoru başardık. Sahnelenen gazinoyu oluşturmak için koristlerle birlikte atölye oluşturduk. Bu anlamda katkısı olan tüm ekibe sonsuz teşekkür ediyoruz. Arkadaşlarımız maddi manevi desteklerini esirgemediler. Bizler için hepsinin değeri çok büyük. İyi ki böyle bir ekibimiz var, hepsine minnettarız ve onları çok seviyoruz. Her konserimizde olduğu gibi yine bu çalışmamızda da amatör ruhla profesyonelleri aratmayacak bir gösteri sunduk. Bu topluluğun başkanı olmaktan gurur duyuyorum. Ekipteki perde önü ve arkasında emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyoruz. Teşekkür edeceğimiz isimler çok, saymakla bitmez; harika sunumuyla Saim Yılmaz’a, performanslarıyla seyirciyi büyüleyen bu güzel ekibimize, bizlere verdikleri desteklerden dolayı iki muhteşem konuk sanatçılarımıza, salonu dolduran seyircimize çok teşekkür ediyoruz. Konserimizi magazin muhabiri Tayfur Göçmenoğlu’nun fuar gazino döneminde ünlü sanatçıların fotoğraflarının yer aldığı ‘O Yıldızlar Hiç Sönmesin’ kitabından fotoğraflar eşliğinde taçlandırdık. Kendisine de bu hiçbir yerde görülmemiş fotoğrafları bizlerle paylaştığı için çok teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

BU YIL ÜÇ FARKLI PROJE GERÇEKLEŞTİRDİK

İzmir eski fuar gazinolarını ve unutulmaz efsane sanatçıları anmak için sahneledikleri “O Yıldızlar Hiç Sönmesin” adlı gösteriden önce de 20 Mayıs tarihinde ‘Sokak Hayvanları Yararına’ İzmir Solistleri Özel Konseri’ni gerçekleştirdikleri vurgulayan Sarıoğlu sözlerini şöyle tamamladı:

“Konsere katılan seyircilerimize, koristlerimize sokak hayvanlarına dağıtılmak üzere 500 paket kedi köpek maması verdik. ‘Bu dünya hepimizin ve hepimize yeter’ mesajını ilettik. Bu yılki etkinlik takvimimiz Ocak ayında Atatürk Kültür Merkezi’nde verdiğimiz Kış Konseri ile başladı. Tüm koristlerimiz hafızalarda yer eden şarkıları başarıyla seslendirdiler. Bu yıl üç farklı proje gerçekleştirdik. Bir dördüncü projeyi hayata geçirmek için şimdiden heyecanlıyız.”

TİYATRO SAHNELERİMİZİ KENDİMİZ OLUŞTURDUK, YAZDIK VE OYNADIK

Şef Şakir Sarıoğlu ise organizasyonu şöyle değerlendirdi:

“Bu proje normal bir ‘Sanat Müziği’ konseri olmadığı için çok emek istiyordu. ‘Nasıl yaparız’ diye düşündüğümüzde bir ekip olmadan bir atölye oluşturmadan imkansız olacağıydı. Çünkü her işi kendi imkanlarımızla yapmak zorundaydık tabelasından ceketinden masasından, tabak çanak, yiyecek içecek kısacası her detay her ayrıntı için çok çalıştık. Kostümlerimizi hatta saçlarımızı sahne içindeki hal hareketlerimizi skeç ve tiyatro sahnelerimizi kendimiz oluşturduk, yazdık ve oynadık. Kısacası çok emek verdik, oldukça zor oldu. Fakat gece sonunda öyle mutluyuz ki seyircilerimizden duyduğumuz

‘İzmir’i salladınız’, ‘Acaba sırada ne var’, ‘Biz böyle bir gazino görmedik, müthişti’

‘Bu kadar mı olur gerçek bir gazinoya geldik sandık’, ‘Zaman tünelinin içinde gözyaşlarımızı tutamayıp çok duygulandık’ sözleri karşısında tüm emeklerimize, yorgunluklarımıza değdiğini gördük. Gelen seyirciye eski fuar gazino günlerini hissettirebilmekti amacımız. Bunu yaşatabildiğimizi gördük. Tüm arkadaşlarımıza ve emeği geçenlere sonsuz teşekkürler.”

İzmir Evrensel Müzik Topluluğu tarafından sahnelenen “O Yıldızlar Hiç Sönmesin” adlı İzmir eski fuar gazinolarının ve o gazinolarda sahne alan ünlü sanatçıların hicvedildiği gösteri sanatçıların ve seyircilerin birlikte coşkuyla seslendirdiği ‘İzmir Marşı’ ile sona erdi. Fulya OMAÇ / İZMİR

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.