Nürnberg’de, NSU Kurbanı İsmail Yaşar’ın adı meydana verildi

Nürnberg’de, NSU Kurbanı İsmail Yaşar’ın adı meydana verildi

ABONE OL
22:02 - 02/06/2022 22:02
Nürnberg’de, NSU Kurbanı İsmail Yaşar’ın adı meydana verildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Aynı zamanda İsmail Yaşar’ın anısına çok sevdiği bir ceviz ağacı dikildi. 9 Haziran 2005 yılında aşırı sağcı terör örgütü NSU tarafından, dönerci dükkânında katledilen İsmail Yaşar’ın adı Nürnberg’de yaşatılacak. Bu amaçla, önceki gün, Nürnberg Büyükşehir Belediye Başkanı Marcus König’in girişimi ile olay yerinde bir tören yapıldı ve İsmail Yaşar’ın öldürüldüğü Scharrer sokağı ile Lorsch sokağının kesiştiği yere, İsmail Yaşar Platz (İsmail Yaşar meydanı) adı verildi. Scharrer sokağına ise İsmail Yaşar’ın sevdiği bir ceviz ağacı dikildi.

TÖRENE KİMLER KATILDI

Nürnberg Başkonsolos Yardımcısı Selçuk Eke, Nürnberg Belediye Başkanı Marcus König, Türk İnisiyatif Grubu sözcüsü İsmail Akpınar, Eski Belediye Meclis Üyesi ve aynı zamanda o bölgenin adı olan Peter/Gelisshammer Semt Konseyi Başkanı Aynur Kır, Belediye Uyum Meclisi Başkanı İlhan Postaloğlu, Türk toplumu Başkanı Bülent Bayraktar, Scharrer okulu öğretmen ve öğrencileri olmak üzere büyük bir kalabalık hazır bulundu.

Tören, Marcus König’in ceviz ağacının dikildiği yerde konuşması ile başladı.

König şunları söyledi:

„ Bugün İsmail Yaşar anısına onun öldürüldüğü yerdeki yeşil alana İsmail Yaşar adını vermek için burada bulunmaktayız. İsmail Yaşar 09.06.2005 tarihinde aşırı sağ terörist grubu NSU tarafından öldürüldü. Kendisi NSU terör grubunun öldürdüğü altıncı kurbandı.

ÇOCUKLARINA TEŞEKKÜR ETTİ

Özellikle siz çocukları K. Yasar ve N. Aktaş’a teşekkür ediyorum bugün buraya, sizin için acı olan bir yere geldiğiniz, bizimle birlikte olduğunuz için. İsmail Yasar bu semtte yasayan ve 2000 yılında Scharrer ilk ve orta okulunun karşısında döner dükkanını açmış bir vatandaşımızdı. Sevgili Kerim, sen de bu okulda eğitimini görmüş biri olarak, babanın burada özellikle okul çocukları tarafından çok sevildiğini biliyorsundur. Özellikle babanın aksamları semtteki birçok kişiyle hoş sohbette olması ve çocuklara dondurma vermesi, birçok çocuğun, şimdi yetişkinin hala hatırında.

SEMTTE SEVİLEN BİRİ İDİ

Kendisi semtte çok sevilen biriydi. Aşarı sağ NSU terör grubunun hunharca öldürdüğü İsmail Yaşar ve diğer iki Türk vatandaşımızın da Nürnberg’de öldürülmesi, insan hakları şehrimize, bize ve özellikle yakınlarına ağır bir acı vermiştir. Sadece siz aile bireyleri değil, tüm kuruluş ve kurumlarda şu soruyu hala sormakta: Nasıl böyle bir şey olabildi? Neden tüm kurumlar ve biz toplum olarak son derece başarısız olduk ve görevimizi yerine getiremedik.

YAKINLARINDAN ÖZÜR DİLEDİM

Bu başarısızlıktan dolayı kurumlar uzun süre ölenlerin yakınlarını suçladılar ve ben bu nedenle bir süre önce öldürülen vatandaşlarımızın yakınlarından özür diledim. Birçok soru hala cevabını bulamadı. Şehrimizde hangi bağlantıları vardı. Bu terör grubu hakkında birçok soru hala cevaplanamadı. Bu nedenle sadece birçok sivil toplum kuruluşları değil, Nürnberg meclisinin de girişimiyle Bavyera eyalet meclisinde tekrar NSU terör örgütünün yapılanmasını araştıracak bir komisyon kurulmasını talep etmiştir. Hafta sonu Nürnberg’de 3. kez NSU Tribunal yapılacaktır. Böylelikle teröre kurban giden vatandaşlarımızı unutmayacağız ve politik ve toplum olarak sorumluluğumuzu üstleneceğiz. Semtteki tüm aktif çalışan kurum ve kuruluşlarına teşekkür ederim. “

KALBE DOKUNAN ŞARKILAR

Konuşmanın ardından saygı duruşunda bulunuldu. Törende, Scharrer okulu öğrencileri Kalbe dokunan şarkılar okudular.

CEVİZ AĞACI DİKİLDİ

Buradaki törenin ardından Lorsch sokağına gelinildi. İsmail Yaşar’ın adının yazıldığı levhanın açılışını Belediye Başkanı Marcus König bir jest yaparak İsmail Yaşar’ın çocuklarına bıraktı, Levhayı örtüye bağlı ip çekildi ve İsmail Yaşar Meydanı yazısı gözler önüne serildi. Okul Öğrencileri burada da Kısa bir müzik yaptılar.

NÜRNBERG NSU’YA ÜÇ KURBAN VERMİŞTİ

Bilindiği gibi, NSU 8’i Türk, biri Yunan ve biride Alman polisi olmak üzere 10 kişiyi katletmişti. NSU ’nun ilk kurbanı 9 Eylül 2000 yılında Nürnberg’de çiçekçi Enver Şimşek olmuştu. NSU’ nun Nürnberg’deki ikinci cinayetinde ise, 13 Haziran tarihinde Terzi Abdurrahim Özdoğru hayatını kaybetmişti.

ÖĞRENCİLERİN VE SEMT SAKİNLERİNİN SEVGİSİNİ KAZANMIŞTI

İsmail Yaşar çevresinde çok seviliyordu. İsmail Yaşar, dönerci dükkanının karışında bulunan okul öğrencileri tarafından çok sevilen en biriydi. Yaşar, parası olmayan öğrencilere çoğu zaman bedava döner vererek hem onların hem de semt sakinlerinin gönlünü kazanmıştı.

9 HAZİRANDA AYRI TÖREN GERÇEKLEŞECEK

İsmail Yaşar’ın öldürüldüğü 9 Haziran tarihinde, ayrı bir anma töreni düzenlenecek. Törene, Konsolosluk ve Türk sivil kuruluşlar katılacak.

ha-ber.com/Taner TÜZÜN / NÜRNBERG.
Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.