DOLAR

32,3196

0.2%
EURO

35,1463

0%
ALTIN(gr)

2.302,17

1,10%
BİST 100

9055.49

1,10%
Nuri Büyükselçuk: Buğday ekim alanları azalıyor

Nuri Büyükselçuk: Buğday ekim alanları azalıyor

ABONE OL
20:09 - 24/09/2020 20:09
Nuri Büyükselçuk: Buğday ekim alanları azalıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Selçuklu Yem Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Büyükselçuk: Buğday ekim alanları azalıyor

Selçuklu Un ve Yem Sanayi Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Büyükselçuk, her geçen yıl ekim alanları daralan buğdayda birim başına verimin artırılması için çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Tarım İl Müdürlüğü işbirliğinde ‘’Buğdayda Verim ve Kaliteyi Nasıl Artırırız?’’ paneli online düzenlendi.

Moderatörlüğünü Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü İbrahim Irmak’ın yaptığı toplantıda buğdayda alan başına verimin artırılması tartışıldı.

Buğdayın yaşamın sürdürülebilirliğinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Irmak, ‘’Pandemi dönemi başladığında kimsenin et, süt, meyve stoğu yapmadığını, un, makarna gibi buğdaydan elde edilen ürünleri bol miktarda stokladı. Buğday sigorta gibi insanların sığındığı bir liman oldu’’ dedi.

Selçuklu Un ve Yem Sanayi Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı ve Ticaret Borsası Meclis Üyesi Nuri Büyükselçuk da, Türkiye’nin buğday üretim alanlarının azaldığına dikkat çekti. Büyükselçuk, şunları kaydetti.

‘’2000 yılında Türkiye 22 milyon ton buğday üretirken Rusya 34 milyon ton, Ukrayna 10 milyon ton, Kazakistan ise 9 milyon ton buğday üretimi gerçekleştirdi. Son 20 yılda kuzey komşularımız buğday üretimini ciddi miktarda artırdı. Rusya 2019’da 86 milyon ton, Ukrayna 26 milyon ton, Kazakistan 15 milyon ton buğday üretti. Bizim geçen yılki buğday üretimimiz 19 milyon ton. Bizim buğday üretim alanlarımız ciddi miktarda azaldı. Birim alandan elde edilen verimde düşük. Biz dönüm başına 210 kilogram buğday elde ederken, dünya ortalaması 300 kilogram. Bazı ülkelerde 700 kilogramlara kadar çıkıyor.’’

Antalya’da alternatif ürün varlığına dikkat çeken Büyükselçuk, ‘’Narenciye, örtü altı gibi alternatifler nedeniyle buğday üretilen alanlar her yıl daha da azalıyor. Alan azaldığına göre birim alandan alacağımız verimi artırmalıyız. Ancak böyle buğday üretimimizin düşmesini engelleyebiliriz’’ dedi.

ATB Meclis Üyesi Murat Köseoğlu da, buğdayda verim ve kaliteyi artırmanın önemini vurguladı. Köseoğlu, şöyle devam etti.

‘’Yüksek verimli, üstün nitelikli tohumlar ve uygun yetiştirme tekniklerine ihtiyacımız var. Kaliteyi buğdayın alıcısı her zaman vardır. Çiftçi iyi yönlendirilmeli.’’

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Dr. Safinaz Arslan, 2019 yılında ülke genelinde 6 milyon 850 bin hektar alanda buğday üretildiğini kaydetti.

Antalya’da 90 bin hektar alanda buğday üretildiğini anlatan Aslan, ‘’Türkiye’de geçen yıl 19 milyon ton buğday üretimi gerçekleşti. Antalya’da 377 bin ton ürün elde edildi. Ülke genelinde dönümde 277 kilogram, Antalya’da da 275 kilogram ürün alındı’’ dedi.

Buğday Stratejik Ürün

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Akar, Antalya’da tarım denince akla önce örtü altı üretim geldiğini belirtti. Akar, özetle şunları anlattı.

‘’Buğday geçmişte stratejik üründü. Şimdi de stratejik bir ürün. Bu ürünü geliştirmeliyiz. Tarım bilgi ve teknolojiye dayalı bir sektör haline geldi. Bilgi ve teknolojiyi buğdayın verim ve kalitesini geliştirmek için kullanmalıyız. Yapılacak çalışmalarla dönüm başı 600 kilogram buğday alınabilir. Sulama oranının azlığı, tarım arazilerinin parçalı olması verim ve kalitenin önündeki en önemli engeller. Türkiye, dünyanın en çok makarna ihracatı yapan ülkesi. Ancak kaliteli buğday üretimi yetersiz. Türkiye kaliteli buğday ihtiyacını karşılayamadığı için ithal ediyor. Daha kaliteli buğdayı Türk sanayicisinin hizmetine sunabiliriz.’’

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.