NSU kurbanı İsmail Yaşar anıldı

NSU kurbanı İsmail Yaşar anıldı

ABONE OL
16:07 - 09/06/2022 16:07
NSU kurbanı İsmail Yaşar anıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

9 Haziran 2005’te ırkçı terör örgütü NSU tarafından Almanya’nın Nürnberg kentinde katledilen dönerci İsmail Yaşar, olay yerinde, Nürnberg Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen törenle anıldı.

Törene Türkiye Cumhuriyeti Nürnberg Başkonsolos Yardımcısı Selçuk Eke, Nürnberg Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Faruk Gökçebay, Nürnberg Belediyesi Uyum Meclisi yönetim kurulu üyesi Ali Arslan, Türk toplumu Başkanı Bülent Bayraktar, Kuzey Bavyera DİTİB Birliği yönetim kurulu üyeleri Cemil Kimyacıoğlu ve Sema Yılmaz ile bazı vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan törende bir konuşma yapan Başkonsolos Yardımcısı Selçuk Eke şunları söyledi:

NSU kurbanı İsmail Yaşar anıldı

“NSU kurbanı vatandaşımız İsmail Yaşar 9 Haziran 2005 tarihinde, bundan 17 yıl önce şu an toplandığımız yerde NSU mensubu aşırı sağcı teröristler tarafından hunharca katledilmiştir. İsmail Yaşar kardeşimizi bir kez daha rahmetle anıyor, ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. 1960’lı yıllardan beri kendi emeği ile çalışarak Alman ekonomisine katkı sağlayan insanlarımızın dışlanmaya devam edilmesi, öteki olarak görülmeleri, ırkçılığın, yabancılara yönelik nefret ve aşırı sağcı ve şiddet yanlısı örgütlerin Avrupa medeniyetinin en önemli merkezlerinden biri olan Almanya’da kolayca taban bulmalarına imkân sağlamaktır. Aslında, ırkçılık ve şiddet, Almanya’nın değil, tüm Avrupa’nın sorunu olduğunu belirten Selçuk Eke şöyle devam etti: “Avrupa Birliği ülkelerinde aşırı sağ giderek güçlenmekte, buna gerekçe olarak artan işsizlik ve ekonomik kriz gösterilmektedir. Burada ifade edilen hiçbir sebep, insan düşmanlığını kılmaz. NSU’nun bugüne kadar işlemiş olduğu cinayetlerde görüldüğü üzere, burada her ne kadar Türkler, Müslümanlar ve göçmenler hedef olarak seçilse de, asıl hedef insanlığın, demokrasinin ta kendisidir.”

‘KÖNİG SAĞLAM DURUŞ SERGİLEDİ’

Selçuk Eke, İsmail Yaşar’ın öldürüldüğü alana isminin verilmesi ve onun çok sevdiği ceviz ağacının dikilmesinde değinerek, Sayın Başkan König ırkçılığa ve yabancı düşmanlığına karşı sağlam bir duruş sergiledi diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kendisinin ve bu projenin gerçekleştirilmesinde katkısı olan bütün çalışma arkadaşlarının sarf ettikleri emekleri şükranla karşılanmıştır. Böyle bir duyarlılığın Alman toplumunun her kesiminde yayılması, mevcut lan ön yargılardan arındırılmasında ortam yaratacaktır. Bu vesileyle, buruda İsmail Yayar ile birlikte tüm NSU kurbanları ile ırkçı ve aşırı sağcı saldırılarda hayatlarını kaybeden gerek vatandaşlarımızı gerek Alman ve diğer yabancı kökenli insanlarımızı rahmetle anıyor, ailelerine ve tüm sevdiklerine sabırlar diliyorum.”

NSU kurbanı İsmail Yaşar anıldı

NÜRNBERG NSU’YA ÜÇ KURBAN VERMİŞTİ

Konuşmanın ardından Din Hizmetleri Ataşesi Fuat Gökçebay dua etti. Ardından Selçuk Eke ve DİTİB Kuzey Bavyera yönetim kurulu üyesi Sema Yılmaz olay yerine çicek bıraktı.

NSU kurbanı İsmail Yaşar anıldı

NSU 8’i Türk, biri Yunan ve biri de Alman polisi olmak üzere 10 kişiyi katletmişti. NSU’nun ilk kurbanı 9 Eylül 2000 yılında Nürnberg’de çiçekçi Enver Şimşek olmuştu. NSU’nun Nürnberg’deki ikinci cinayetinde ise 13 Haziran tarihinde Terzi Abdurrahim Özdoğru hayatını kaybetmişti. İsmail Yaşar çevresinde çok seviliyordu. İsmail Yaşar, dönerci dükkânının karışında bulunan okul öğrencileri tarafından çok sevilen biriydi .Yaşar, parası olmayan öğrencilere çoğu zaman bedava döner vererek, hem onların hem de semt sakinlerinin gönlünü kazanmıştı.

MEYDANA ADI VERİLMİŞTİ

Geçen hafta, Nürnberg Belediye Başkanı Marcus König’in girişmi ile öldürüldüğü yere, onun sevdiği bir ceviz ağacı dikilmiş ve yakındaki ağaçlıklı alana ‘İsmail Yaşar Meydanı’ adı verilmişti.

ha-ber.com/Taner TÜZÜN / Nürnberg

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.