Nobel Ödüllü Myanmar Lideri’nin ‘Soykırım’ Davası Lahey’de Başlıyor

Nobel Ödüllü Myanmar Lideri’nin ‘Soykırım’ Davası Lahey’de Başlıyor

ABONE OL
15:30 - 10/12/2019 15:30
Nobel Ödüllü Myanmar Lideri’nin ‘Soykırım’ Davası Lahey’de Başlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Myanmar Lideri Aung San Suu Kyi, Arakanlı Müslümanlar’a yönelik soykırım iddialarına yanıt vermek üzere Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Adalet Divanı karşısına çıkmak üzere Lahey’e geldi ve savunmasına başlıyor.

Myanmar’da Budistlerin, Arakanlı Müslümanlar’a yönelik olarak soykırım uyguladıkları iddiasıyla Gambiya, İslam İşbirliği Örgütü adına Uluslarası Adalet Divanı’na Kasım ayında başvuruda bulunmuştu. Bu ikinci dünya savaşından bu yana Adalet Divanı’nda açılan üçüncü soykırım davası olarak tarihe geçti.

3 gün sürecek duruşma sırasında Myanmar’ın Nobel Barış Ödülü sahibi lideri Suu Kyi, ordunun Arakan eyaletinde Müslümanlar’a karşı soykırım suçu işlediğine dair iddialara yanıt verecek.

Bu hafta 17 hakimin katılacağı duruşma neticesinde bir soykırım kararı çıkmayacak ancak Gambiya en azından bu tarz eylemlerin durdurulması konusunda bir mahkeme kararı talebinde bulundu.

Gambiya, Adalet Divanı’na yaptığı başvuruda Myanmar ordusunun sistematik bir şekilde 2017 yılının Ağustos ayından bu yana bölgedeki Müslümanlar’a yönelik bir etnik temizlik yürüttükleri iddiasını dile getirmişti.

O tarihten bu yana bölgedeki şiddet olayları nedeniyle 730 binden fazla Arakanlı Müslüman evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Myanmar’ın Nobel Barış Ödülü Sahibi Lideri Aung Suu Kyi

Bir dönem kendisinin de baskılarına karşı mücadele ettiği ve ev hapsinde kaldığı orduyu, bugün Uluslararası Adalet Divanı önünde savunacak olmasının Myanmar’ın Nobel Barış Ödülü sahibi Lideri Aung San Suu Kyi açısından da bir çelişki olarak değerlendiriliyor.

Ancak uzmanlar Suu Kyi’nin bu hareketinin tamamen iç siyasete odaklı bir girişim olduğu yorumunu yapıyorlar. Myanmar’da önümüzdeki yıl genel seçimler yapılacak.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.