Nijerya’da kaçırılan 200’den fazla öğrenci serbest bırakıldı

Nijerya’da kaçırılan 200’den fazla öğrenci serbest bırakıldı

ABONE OL
15:05 - 24/03/2024 15:05
Nijerya’da kaçırılan 200’den fazla öğrenci serbest bırakıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

7 Mart’ta kaçırılan 200’den fazla öğrenci ve okul personeli serbest bırakıldı.

7 Mart’ta Nijerya’nın Kaduna Eyaleti kuzeybatısındaki bir kasaba olan Kuriga’da 200’den fazla öğrenci ve personel silahlı kişilerce kaçırılmıştı.

Kaduna eyaleti valiliği yaptığı açıklamada, 690 bin dolarlık fidye ödeme süresinin dolmasına günler kala, 200’den fazla öğrenci ve personelin zarar görmeden serbest bırakıldığını söyledi.

Afrika’nın en kalabalık ülkesinde, Kaduna’daki bir liseden 2021’de yılında da 150’den fazla öğrenci kaçırılmıştı.

Nijerya okullarına baskın yaparak, kaçırma eylemleri ilk olarak 10 yıl önce kuzeydoğu Borno Eyaleti’ndeki bir kız okulundaki 276 öğrenciyi kaçıran Boko Haram tarafından gerçekleştirildi. Radikal İslamcı olarak bilinen Boko Haram ABD’nin terör örgütleri listesinde yer alıyor.

Kızlardan bazıları asla serbest bırakılmadı.

Ancak bu taktik o zamandan bu yana ideolojik bir bağlantısı olmayan, fidye isteyen suç çeteleri tarafından geniş çapta benimsendi.

Kaduna Valisi Uba Sani, ülkenin Ulusal Güvenlik Danışmanının Kuriga öğrencilerinin serbest bırakılmasını koordine ettiğini söyledi. Operasyona dair detay vermedi.

Sani, “Nijerya Ordusu ayrıca cesaret ve kararlılıkla suç unsurlarının azaltılabileceğini ve toplumlarımızda güvenliğin yeniden tesis edilebileceğini gösterdiği için özel bir övgüyü hak ediyor” dedi.

Silahlı kişiler geçen hafta kayıp çocukların ve personelin serbest bırakılması için toplam 1 milyar Naira (690 bin dolar) talep etmişti.

Hükümet, uygulamanın 2022’de yasaklanmasının ardından herhangi bir fidye ödemeyeceğini açıklamıştı.

Ancak fidye talep eden suç çeteleri tarafından yapılan kaçırma olayları, özellikle Kuzey Nijerya’da aileleri oldukça zor durumda bırakıyor.

Bu durum, fidye ödemek için birikimlerini bir araya getirmek zorunda olan aileleri ve toplulukları parçalayarak, sevdiklerinin serbest bırakılmasını sağlamak için çoğu zaman onları toprak, sığır ve tahıl satmaya zorlayan neredeyse günlük bir olay haline gelmiş durumda.

VOA tarafından geçilen Nijerya’da kaçırılan 200’den fazla öğrenci serbest bırakıldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Nijerya’da kaçırılan 200’den fazla öğrenci serbest bırakıldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Nijerya’da kaçırılan 200’den fazla öğrenci serbest bırakıldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.