*** Niçin Türk-Alman Üniversitesi?

*** Niçin Türk-Alman Üniversitesi?

ABONE OL
16:07 - 26/02/2009 16:07
*** Niçin Türk-Alman Üniversitesi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Niçin Türk-Alman Üniversitesi?

Türk-Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Başkanı Faruk Şen bir basın açıklaması yaparak niçin Türk-Alman Üniversitesi’ne gerek olduğuna dikkat çekti

Prof. Dr. Faruk Şen’in yaptığı açıklama:

"Türkiye’de her yıl 1 milyon 600 bine yakın lise öğrencisi Mart ayında yapılan üniversite giriş sınavlarına katılıyor. Açıköğretim ile birlikte en fazla   350 bin kişiye bir öğrenim yeri sağlanıyor ve bunun yanı sıra yılda 50 bine yakın Türk genci başka ülkelere üniversite okumaya gidiyor” dedi.

Bugün ABD’de 45 bin Türk genci üniversite öğrenimi görürken, İngiltere Avusturya’nın yanında henüz kültür anlaşması olmayan Gürcistan, Tayland gibi ülkelerde de öğrenim gören öğrencilerin sayısının hergeçen gün arttığını belirten Şen,  “Türk insanı çocuklarının eğitimine büyük ölçüde para ayırıyor. Bugün için ilköğretim ve özel okullarda alınan paralar kişi başı 13 bin YTL sınırına yaklaşıyor. Bu nedenle Türkiye’de üniversite sayısı 94’e ulaşırken, özel vakıf üniversitelerinin son sayısı 2009 yılının başında 36 ‘ya varmış bulunuyor. Türkiye bugünlerde İtalya, İngiltere, Almanya gibi devletler ile resmi üniversiteler için anlaşmalar yaparken Almanca’nın da önemi hergeçen gün artıyor. Vakıf üniversitelerine baktığımız zaman bunların 35’nin de öncelikle İngilizce eğitime ağırlık verildiğini ve Galatasaray Üniversitesi’nde de Fransızca dilinin ağır bastığını görüyoruz" dedi.
 

TAVAK başkanı Şen, şöyle devam etti: "2 milyon 700 bin insanımızın yaşadığı Almanya’da bugün 39 bin Türk kökenli gencimiz üniversite öğrenimi görmektedir. Ayrıca 1961 – 2008 yılları arasında Almanya’da çalışıp, Türkiye’ye dönenlerin sayısıda 3 milyon 200 bini geçmiş bulunmaktadır. Genel bir hesap ile bugün için Türkiye’nin 6 milyonluk bir Almanca dili ile tanışmıs, öğrenmiş ve konuşmuş olan insanı vardır. 1984 yılından beri Türkiye’nin ihracaatı ve ithalatında Almanya birinci sırayı almış bulunmaktadır. Ayrıca son yaptığım araştırmalar kapsamında Almanya’da kendi başına iş kuran insanlarımızın sayısı 72 bin sayısına yaklaşırken, 3 bin 200 irili ufaklı Alman firmasıda Türkiye’de yatırımlarını gerçekleştirmiş bulunmaktadır. Almanca dili 82 milyon nüfusluk Almanya’nın yanında, 8 milyon nüfusluk Avusturya’nın ve İsviçre’nin de büyük bir bölümünün resmi dilidir."

Şen, sözlerin şöyle tamamladı: "Doğu Avrupa’ya genişleme çerçevesinde bugün AB nin yeni ülkelerinde, Polonya’dan Bulgaristan’a  kadar 45 yaşının üzerindeki politikacı, bilimadamı ve diğer elit grup Almanca diline vakıftırlar. Her ne kadar gençler de artık çoğunlukla İngilizce dilini tercih etse de, hala Doğu Avrupa’da Almancanın etkin bir dil olduğu görülmektedir. Bütün bu gelişmeleri göz önünde bulundurduğumuz zaman İzmir Alaçatı’da kurulması planlanan Türk-Alman üniversitesi, Almanca dilinde bir açığı kapamayı hedeflemektedir."

ha-ber.com 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.