Navalny Tehditlere Rağmen Ülkesine Dönüyor

Navalny Tehditlere Rağmen Ülkesine Dönüyor

ABONE OL
20:25 - 13/01/2021 20:25
Navalny Tehditlere Rağmen Ülkesine Dönüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Rus hükümetinin başlıca muhaliflerinden Alexei Navalny, geçen yıl zehirlenmesinin ardından tedavi görmek için gittiği Almanya’dan ülkesi Rusya’ya geri döneceğini açıkladı. Navalny’nin zehirlenmesinden sorumlu tutulan ve bu yöndeki suçlamaları reddeden Rus yönetimi ise Navalny’yi Rusya’ya döndüğünde yeniden cezaevine gönderme tehditlerini sürdürüyor.

Sosyal medya platformu Instagram’da bugün açıklama yapan Navalny, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in, Rusya’ya dönmesini engellemek için elinden gelen herşeyi yaptığını iddia ederek, “Beni öldürmeye çalışanlar hayatta kaldığım için alındılar ve şimdi de beni demir parmaklıklar ardında koymakla tehdit ediyorlar” ifadelerini kullandı.

Navalny, geçen yıl Ağustos ayından bu yana tedavi amaçlı kaldığı Almanya’dan ülkesi Rusya’ya, 17 Ocak, Pazar günü döneceğini belirtti.

Aralık ayının sonunda Rusya Federal Hapishane Dairesi’nden Navalny’ye ülkesine dönmesi çağrısı yapılmıştı. Kurumun çağrısında, Navalny’nin bir an önce Rusya’ya dönmemesi halinde 2014 yılında açılan davanın ertelenmiş mahkumiyet kararının uygulanacağı uyarısı da yapıldı. Navalny sözkonusu davada yolsuzlukla suçlanıyor. Suçlamalar Navalny tarafından reddedilirken, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de davada alınan kararı doğru bulmuyor.

2020 yılının sonunda Navalny’ye karşı Rusya’dan yeni suçlamalar da geldi. Navalny’ye karşı açılan yeni soruşturmada muhalif siyasetçi kurucusu olduğu Yolsuzluk Karşıtı Vakıf ve diğer benzer kuruluşlara yapılan 5 milyon dolar özel bağışlarla ilgili de yolsuzluk yapmakla suçlanıyor. Navalny bu iddiaları “siyasi amaçla ortaya atılmış asılsız iddialar” olarak nitelendirerek reddetti.

Navalny, Instagram’da paylaştığı görüntülü mesajında ayrıca, “Beni korkutmak için herşeyi yapıyorlar. Putin’in şu ana kadar tek yapmadığı, Kremlin’in tepesine, ‘Alexei, lütfen ülkeye hiçbir koşulda geri dönme’ yazılı bir tabela koymak” dedi.

Navalny geçen yıl 20 Ağustos günü Sibirya’dan Moskova’ya gittiği uçakta komaya girdiğinde ilk olarak Sibirya’da bir hastaneye kaldırılmıştı. Navalny iki gün sonrasında da Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de girişimiyle tedavi edilmek üzere Almanya’ya nakledilmişti.

Almanya’nın yanı sıra Fransa ve İsviçre’de de Navalny’nin kan örnekleri üzerinde yapılan incelemeler sonucu, öldürücü nitelikli sinir gazıyla zehirlendiği tespit edilmişti.

Avrupalı yetkililer söz konusu Noviçok isimli sinir gazının Sovyetler döneminden kalma türden bir zehir olduğunu ileri sürerken, Rus yetkililer iddiaları reddederek Sibirya’da Navalny’ye ilk müdahaleyi yapan doktorların böyle bir bulgu görmediğini savundu.

Navalny geçen ay, tartışmaları büyüten bir telefon görüşmesi kaydı yayınladı. Navalny, söz konusu ses kaydında Rusya’nın Federal Güvenlik Servisi’nde görevli, kendisini zehirleme planlarıyla bağlantılı ekibin üyelerinden biriyle görüştüğünü iddia etti. Federal Güvenlik Servisi yetkilileri ise ses kaydının sahte olduğunu savunarak iddiaları yalanladı.

VOA tarafından geçilen Navalny Tehditlere Rağmen Ülkesine Dönüyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Navalny Tehditlere Rağmen Ülkesine Dönüyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Navalny Tehditlere Rağmen Ülkesine Dönüyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.