Navalni’nin ölüm haberi sonrası Avrupa’dan Moskova’ya peş peşe tepkiler

Navalni’nin ölüm haberi sonrası Avrupa’dan Moskova’ya peş peşe tepkiler

ABONE OL
23:03 - 16/02/2024 23:03
Navalni’nin ölüm haberi sonrası Avrupa’dan Moskova’ya peş peşe tepkiler
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Rus muhalif lider Aleksey Navalni’nin cezaevinde öldüğünün açıklanması sonrası, NATO ve Avrupa Birliği’nden açıklamalar geliyor.

Navalni’nin ölümüyle ilgili haberler karşısında “derinden üzüntü ve rahatsızlık duyduğunu” belirten NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Tüm gerçekleri ortaya koymamız ve Rusya’nın ölüm koşullarıyla ilgili tüm ciddi sorulara yanıt vermesi gerekiyor” dedi.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel tepkisini X üzerinden göstererek, “Aleksey Navalni özgürlük ve demokrasi değerleri için mücadele etti. İdealleri uğruna en büyük fedakarlığı yaptı. AB, bu trajik ölümden yalnızca Rus rejimini sorumlu tutmaktadır” şeklinde paylaşım yaptı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de “Aleksey Navalni’nin ölüm haberi karşısında derin bir rahatsızlık ve üzüntü duyuyorum. Putin kendi halkının muhalefetinden başka bir şeyden korkmaz. Putin ve rejiminin ne olduğunun acı bir hatırlatıcısı. Otokrasiye karşı durmaya cesaret edenlerin özgürlük ve güvenliğini korumak için mücadelemizde birleşelim” dedi.

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise “Hayatını Rusya’nın onurunu kurtarmaya adayan, demokratlara ve sivil topluma umut veren çok cesur bir adam olan Aleksey Navalni’nin ölümüyle ilgili basında çıkan haberler karşısında şaşkınlık içindeyiz. Daha fazla bilgi beklerken, açık olalım: bu tamamen Putin’in sorumluluğundadır” şeklindeki tepkisini paylaştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise “Günümüz Rusya’sında özgür ruhlar çalışma kampına konuluyor ve ölüm cezasına çarptırılıyor. Öfke ve kızgınlık. Aleksey Navalni’nin anısını, bağlılığını, cesaretini selamlıyorum. Düşüncelerimiz ailesi, sevdikleri ve Rus halkı için” ifadelerini kullandı.

“Cesareti nedeniyle öldürüldü”

Berlin’de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’yi ağırlayan Almanya Başbakanı Olaf Scholz da “Benim için çok açık; öldürüldü. Tıpkı bu tek kişi (Putin) yüzünden işkenceyle öldürülen binlerce kişi gibi” derken, Navalni’nin cesareti nedeniyle öldürüldüğünü savundu.

Navalni ile tedavi için Berlin’e geldiği dönemde tanıştığını söyleyen Almanya Başbakanı Olaf Scholz, “Navalni ile zehirlenme saldırısının ardından Almanya’da iyileşmeye çalışırken Berlin’de tanıştım ve kendisiyle ülkesine dönmenin ne kadar büyük bir cesaret gerektirdiğini konuştum. Muhtemelen şimdi bu cesaretinin bedelini hayatıyla ödüyor” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da “Aleksey Navalni, başka hiç kimsenin olmadığı kadar özgür ve demokratik bir Rusya’nın sembolüydü. İşte tam da bu nedenle ölmesi gerekiyordu” şeklinde paylaşım yaptı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ise Navalni’nin ölüm haberinin ardından, “Çok açık: Putin tarafından öldürüldü, tıpkı binlerce kişinin bu tek ‘yaratık’ tarafından işkence görüp öldürüldüğü gibi. Putin konumunu koruduğu sürece kimin öldüğünü umursamıyor. İşte bu yüzden hiçbir şeyi elinde tutmamalı. Putin her şeyini kaybetmeli ve yaptıklarının hesabını vermeli” dedi.

Zelenski de, “Putin kimin öldüğünü umursamıyor. Önemli olan kendi pozisyonuna bir şey olmaması, İşte bu yüzden Putin her şeyini kaybetmeli. Kaybetmeli ve sonra da işlediği suçlardan sorumlu tutulmalı” dedi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, sosyal medya platformu X paylaşımında, ”Bu çok kötü bir haber. Rus demokrasisinin en ateşli savunucusu olan Aleksey Navalni, hayatı boyunca olağanüstü bir cesaret sergiledi” ifadesini kullandı.

Baskı sistemine karşı direnişinin bedelini hayatıyla ödedi

Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne da X mesajında, “Aleksey Navalni baskı sistemine karşı direnişinin bedelini hayatıyla ödedi. Bir ceza kolonisindeki ölümü bize Vladimir Putin rejiminin gerçekliğini hatırlatıyor. Ailesine, sevenlerine ve Rus halkına Fransa olarak başsağlığı diliyoruz” dedi.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström de “Aleksey Navalni hakkında korkunç haberler… Rus hapishanesinde öldüğü haberi doğruysa bu, Putin rejiminin işlediği bir başka korkunç suçu temsil etmektedir. Navalni’ye yönelik acımasızlık, otoriterliğe karşı mücadeleye devam etmenin neden gerekli olduğunu bir kez daha göstermektedir” mesajını verdi.

Rus rejiminin eşi benzeri görülmemiş acımasızlığını gözler önüne serdi

Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise Navalni’nin ölümünün “Rus rejiminin eşi benzeri görülmemiş acımasızlığını gözler önüne serdiğini” belirtti.

Rutte, “Navalni demokratik değerler için ve yolsuzluğa karşı mücadele etti. En ağır ve insanlık dışı koşullar altında tutulurken mücadelesinin bedelini ölümle ödemek zorunda kaldı. Ailesine, sevenlerine ve onunla birlikte Rusya’da değişim için mücadele eden herkese güç diliyorum” ifadelerini kullandı.

Belçika Başbakanı Aleksander de Croo da X mesajında, “Navalni’nin trajik ölümü, Ukrayna’yı neden desteklemeye devam edeceğimizin bir kez daha altını çiziyor. Rusya Ukrayna’da galip gelemeyecek. Düşüncelerimiz Navalni’nin ailesi, arkadaşları ve tüm cesur Rus siyasi mahkumlarla birlikte” dedi.

Kremlin tarafından vahşice katledildi

Letonya Cumhurbaşkanı Edgars Rinkevics de “Bir siyasetçi olarak Aleksey Navalni hakkındaki düşünceleriniz ne olursa olsun, kendisi Kremlin tarafından vahşice katledilmiştir. Bu bir gerçektir ve Rusya’nın mevcut rejiminin gerçek doğası hakkında bilinmesi gereken bir durumdur. Ailesine ve arkadaşlarına başsağlığı diliyorum” şeklinde bir paylaşım yaptı.

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Jan Lipavski de tepkisini, “Rusya dış politikasında olduğu gibi vatandaşlarına da aynı şekilde davranmaya devam ediyor. Nemtsov ya da şimdi Navalni gibi daha iyi bir gelecek hayal eden insanları öldüren vahşi bir devlete dönüştü. Putin’e karşı durdukları için hapsedildiler ve işkenceyle öldürüldüler. Huzur içinde uyu” şeklinde dile getirdi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Theodoros Rousopoulos da yaptığı yazılı açıklamada, “Onu zehirlemeye teşebbüs eden, yasadışı bir şekilde hapseden ve sistematik olarak korkunç ve insanlık dışı muameleye maruz bırakan Rus devletinin ölümünden tam sorumluluk taşıdığına dair çok az şüphe vardır. Bu olay, Rus rejimi tarafından halihazırda işlenmiş olan tüm suçlara eklendi” dedi.

BM İşkence Özel Raportörü Alice Edwards ise kendisinin ve birkaç BM bağımsız uzmanının Rus hükümetini Navalni’nin cezalandırıcı hapishane koşullarına son vermeye çağırdığını, “Navalni’ye yönelik güvenilir işkence iddialarının” soruşturulması çağrısında bulunduğunu ve yetkilileri Navalni’nin tıbbi tedavi görmesini sağlamaya çağırdığını söyledi.

Edwards, “Kremlin’e yaptığımız çağrıların bu kadar açık bir şekilde ve insan hayatı hiçe sayılarak görmezden gelinmesi Navalni, ailesi ve destekçileri için bir trajedidir. Bu aynı zamanda hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü ve insan hakları için de kara bir gündür” dedi.

VOA tarafından geçilen Navalni’nin ölüm haberi sonrası Avrupa’dan Moskova’ya peş peşe tepkiler haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Navalni’nin ölüm haberi sonrası Avrupa’dan Moskova’ya peş peşe tepkiler haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Navalni’nin ölüm haberi sonrası Avrupa’dan Moskova’ya peş peşe tepkiler haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.