NATO, Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük askeri tatbikatını başlattı

NATO, Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük askeri tatbikatını başlattı

ABONE OL
11:32 - 25/01/2024 11:32
NATO, Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük askeri tatbikatını başlattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü (NATO), Soğuk Savaş’tan bu yana düzenlediği en büyük tatbikata başladı.

Olası bir Rus saldırısına karşı planlanan “Steadfast Defender 2024” isimli tatbikat Mayıs sonuna kadar sürecek. Tatbikata, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu tüm NATO üyeleriyle, misafir ülke İsveç’ten toplam 90 bin asker katılıyor.

Sovyetler Birliği ile Atlantik İttifakı arasındaki Soğuk Savaş sırasında, 1988’de yapılan “Reforger” tatbikatından bu yana planlanan en büyük tatbikatta, 90 bin askerin yanı sıra; 50 savaş gemisi, 80 uçak ve 1100 savaş aracı yer alıyor.

NATO’nun Brüksel’deki karargahından yapılan açıklamada, Steadfast askeri tatbikatının Amerika Birleşik Devletleri’nin kuzeydoğusundaki Norfolk’tan başlatıldığı duyuruldu.

Operasyonun başlangıcını, Atlantik Okyanusu’nu geçerek Avrupa’ya ulaşmak üzere Virginia Limanı’ndan ayrılan Amerikan nakliye ve çıkarma savaş gemisi “USS Gunston Hall” yaptı.

NATO’nun açıklamasında, USS Guston Hall’ı, ay sonundan önce bir Kanada gemisinin takip edeceği kaydedildi. Kanada savaş gemisi “Charlottetown”, Kanada’nın Halifax, Nova Scotia Limanı’ndan ayrılarak Avrupa’ya ulaşacak.

Atlantik’in her iki yakasında 90 bin askeri harekete geçirecek olan Steadfast Defender (STDE 24), özellikle İttifak’ın Amerikan birliklerini hızlı bir şekilde harekete geçirme ve nakletme yeteneğini test ediyor.

Açıklamada bu amaç, “İttifak, Kuzey Amerika’dan gelen kuvvetlerin Atlantik ötesi hareketi yoluyla Avrupa-Atlantik bölgesini güçlendirme yeteneğini gösterecek. Birkaç yıl boyunca planlanan Steadfast Defender 24, Avrupa’nın savunmasını güçlendirmek için NATO’nun Kuzey Amerika’dan ve İttifakın diğer kısımlarından hızla kuvvet konuşlandırma yeteneğini ortaya koyacak” sözleriyle vurgulandı.

Rusya hedefte

Atlantik’ten NATO’nun doğu kanadına kadar birkaç ay sürecek olan tatbikatın hedefine ülke ismi verilmeden değinildi. İttifak terminolojisine göre, “karşılaştırılabilir büyüklükte bir düşmana karşı” ifadesiyle, yaklaşık iki yıldır Ukrayna’ya karşı büyük çaplı bir savaşı sürdüren Rusya tarif edildi.

Rusya, İsveç’in de katılacağı NATO askeri tatbikatının kendisine karşı “bir kışkırtma” olduğunu açıkladı.

Tatbikatlar Ukrayna savaşının çıkmaza girdiği, kış koşullarının savaş alanlarını dondurduğu ve Rusya’nın NATO’nun doğu kanadını tehdit etmesinden korkulduğu bir dönemde yapılıyor.

Avrupa Müttefikler Yüksek Komutanı (SACEUR) General Christopher Cavoli, “İttifak, Kuzey Amerika’dan gelen kuvvetlerin Atlantik ötesi hareketi yoluyla Avrupa-Atlantik bölgesini güçlendirme yeteneğini gösterecek. Steadfast Defender 2024, birliğimizin, gücümüzün ve birbirimizi, değerlerimizi ve kurallara dayalı uluslararası düzeni koruma kararlılığımızı ortaya koyan açık bir gösterge olacak” dedi.

Mayıs sonuna kadar devam edecek

“Steadfast Defender 24”, farklı boyutlarda çok sayıda ulusal ve müttefikler arası tatbikatlara bölünecek ve tatbikatlar 31 Mayıs 2024’e kadar devam edecek.

STDE aynı zamanda, yeni savunma planlarının uygulamaya konulacağı ilk büyük ölçekli NATO tatbikatı olacak.

NATO’nun kuzeyden, Orta ve Doğu Avrupa’ya kadar binlerce kilometre boyunca, karmaşık ve çok alanlı operasyonları yürütebileceğini ve sürdürebileceğini gösterecek.

VOA tarafından geçilen NATO, Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük askeri tatbikatını başlattı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. NATO, Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük askeri tatbikatını başlattı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan NATO, Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük askeri tatbikatını başlattı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.