NATO: “Kosova’daki Gücümüzün Sayısını Arttırabiliriz”

NATO: “Kosova’daki Gücümüzün Sayısını Arttırabiliriz”

ABONE OL
22:18 - 17/08/2022 22:18
NATO: “Kosova’daki Gücümüzün Sayısını Arttırabiliriz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kosova ve Sırbistan arasındaki gerginliklerin artması durumunda NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü’nün asker sayısını arttıracağını söyledi.

Brüksel’de Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Stoltenberg, “Bugünlerde, önemli bir misyonumuz olan Kosova’da 4 bin civarında askerden oluşan bir askeri varlığımız var” dedi.

Stoltenberg, “Gerekirse güçlerimizi hareket ettireceğiz, gerektiği yere konuşlandıracağız ve varlığımızı arttıracağız. Ülkenin kuzeyindeki varlığımızı zaten artırdık. Daha fazlasını yapmaya hazırız” dedi.

Sırbistan ile Kosova arasındaki gerginlik, Kosova hükümetinin ülkenin kuzeyinde yaşayan Sırplar’a Priştine’den verilen araba plakalarını kullanma zorunluluğu getireceğini açıklamasıyla bu ay alevlenmişti.

ABD ve Avrupa Birliği’nin araya girmesiyle Kosova Başbakanı Albin Kurti’nin plaka kuralını 1 Eylül’e ertelemesi ve NATO barış güçlerinin Sırplar tarafından kurulan barikatların kaldırılmasını sağlaması sonrasında durum sakinleşti.

Ancak Vuçiç, bugünkü basın toplantısında Kurti ile yarın yapacağı görüşmelerin zor olacağını çünkü iki tarafın neredeyse her konuda anlaşmazlık yaşadığını söyledi.

Yarınki görüşmelerde Avrupa Birliği kolaylaştırıcılık rolü üstlenecek.

Kosova, Belgrad yönetimine karşı başlattığı gerilla ayaklanmasından neredeyse on yıl sonra, 2008’de Sırbistan’dan bağımsızlığını kazandı.

Yasal olarak Kosova’yı hala topraklarının ayrılmaz bir parçası olarak gören Sırbistan, güneyindeki ülkede gerginlik ve çatışmayı körüklediğini reddediyor. Belgrad ayrıca Priştine’yi azınlık Sırplar’ın haklarını çiğnemekle suçluyor.

Etnik Sırplar, yüzde 90’ı etnik Arnavut olan Kosova’nın 1,8 milyonluk nüfusunun yüzde 5’ini oluşturuyor.

Vuçiç, Sırbistan’ın durumun tırmanmasını önlemek istediğini, ancak Kosova’yı Sırp toprağı olarak gören ve artık “teröre katlanamayan yeni bir genç nesil” olduğunu anlamanın önemli olduğunu söyledi.

VOA tarafından geçilen NATO: “Kosova’daki Gücümüzün Sayısını Arttırabiliriz” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. NATO: “Kosova’daki Gücümüzün Sayısını Arttırabiliriz” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan NATO: “Kosova’daki Gücümüzün Sayısını Arttırabiliriz” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.