NATO Finlandiya ve İsveç’in Katılım Sürecini Başlattı

NATO Finlandiya ve İsveç’in Katılım Sürecini Başlattı

ABONE OL
13:57 - 05/07/2022 13:57
NATO Finlandiya ve İsveç’in Katılım Sürecini Başlattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

NATO üyesi 30 ülke Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın ardından, Mayıs ayı ortasında üyelik için başvuran Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliklerini onaylama sürecini başlattı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 30 NATO ülkesinin İsveç ve Finlandiya’nın üyeliklerini onaylama sürecini başlattıklarını “tarihi bir ana tanıklık ediyoruz” sözleriyle duyurdu.

NATO Finlandiya ve İsveç geçen hafta Madrid zirvesinde Türkiye’nin vetosunu kaldırmasının ardından, Brüksel’deki NATO karargahında yapılan müzakereler NATO yetkilileri ile Finlandiya ve İsveç temsilcileri arasında gerçekleştirildi.

Finlandiya heyetine Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ve Savunma Bakanı Antti Kaikkonen başkanlık ederken, İsveç heyetinin başında Dışişleri Bakanı Ann Linde yer aldı.

Her ülke için yapılan toplantılara, NATO Siyasi İşler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Bettina Cadenbach başkanlığındaki NATO heyeti de katıldı.

Müzakerelerin tamamlanmasının ardından müttefikler, Finlandiya ve İsveç için katılım protokollerini imzalamak üzere toplandı.

NATO temsilcilerinin katıldığı toplantıya Genel Sekreter Stoltenberg, İsveç Dışişleri Bakanı Anne Linde ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile birlikte geldi.

“Tarihi bir gün”

Açılış konuşması yapan Stoltenberg, “Bugün tarihi bir gün. NATO iki ülkenin katılımıyla daha güçlü olacak. Bugün daha güçlü ve daha korunaklı 32 ülke olarak masanın etrafında oturuyoruz” dedi.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto da, “Bugün Finlandiya’yı temsil etmek benim için onurdur. Bu sürecin tamamlanmasını dört gözle bekliyoruz. Daha güvenli bir Avrupa için birlikte çalışacağız. Birlikte daha güçlüyüz. Finlandiya çok güçlü bir savunma kapasitesine sahip” diye konuştu.

İsveç Dışişleri Bakanı Anne Linde ise, “Bugün İsveç ve Finlandiya için tarihi bir gün. Bundan sonraki adım, ülkelerin tek tek onaylaması olacak. İsveç, Avrupa ve Atlantik bölgesinin güvenliğine katkı sunmaktan mutluluk duyacaktır” dedi.

Her iki ülke de, NATO’ya katılım protokolü’nü imzalayarak, “üyeliğinin siyasi, yasal ve askeri yükümlülüklerini ve taahhütlerini yerine getirme istekliliğini ve kabiliyetini” resmen teyit etmiş oldu.

Stoltenberg, toplantının ardından Haavisto ve Linde ile NATO Karargahında ortak bir basın toplantısı düzenleyecek.

Her ülke parlamentosunda onaylanacak

Katılım protokolleri imzanın ardından, “her ülkenin kendi yasal prosedürlerine göre onaylanmak üzere” tüm NATO ülkelerine gidecek.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği, 30 üyenin tümünün bunu onaylamasının ardından resmen başlayacak.

Türkiye, NATO zirvesinde 28 Haziran Salı günü varılan üçlü anlaşma çerçevesinde İsveç’ten istediği “terör örgütü üyelerinin” iadesini gördükten sonra bu protokolü onaylayacağını açıklamıştı.

VOA tarafından geçilen NATO Finlandiya ve İsveç’in Katılım Sürecini Başlattı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. NATO Finlandiya ve İsveç’in Katılım Sürecini Başlattı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan NATO Finlandiya ve İsveç’in Katılım Sürecini Başlattı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.