*** ”Müslümanlar Kimi Seçiyor”

*** ”Müslümanlar Kimi Seçiyor”

ABONE OL
21:17 - 19/08/2009 21:17
*** ”Müslümanlar Kimi Seçiyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

”Müslümanlar Kimi Seçiyor”

Almanya’da yapılan bir araştırma, Müslüman seçmenlerin yüzde 35’inin Sosyal Demokrat Parti’yi (SPD), yüzde 4’ünün de Hristiyan Demokrat Birlik partisini (CDU) desteklediğini ortaya koydu

Frankfurter Rundschau gazetesi ”Müslümanlar Kimi Seçiyor” başlığıyla, Soest kentinde bulunan İslam Arşiv Merkezi Enstitüsü tarafından, 27 Eylülde düzenlenecek genel seçimlerle ilgili yapılan araştırmaya yer verdi.

Araştırma sonuçlarına göre, Almanya’da yaklaşık 1,1 milyon Müslüman seçmen yaşıyor, bu sayı da toplam seçmenin yüzde 1,7’sini oluşturuyor.

Müslüman Alman seçmenlerin yüzde 35,5’inin SPD’yi, yüzde 18’inin de Yeşiller’e oy vermelerinin beklendiği ifade edilen haberde, CDU’nun oy potansiyelinin ise yüzde 4 oranında kaldığı, Sol Parti’yi destekleyen Müslümanların oranının yüzde 3,5 ve Hür Demokrat Parti’yi (FDP) destekleyenlerin de yüzde 3’e ulaştığı kaydedildi.

Araştırmada, Müslüman seçmenlerin yüzde 20’sinin de kararsız olduğu ifade edildi.

SPD’nin 2007 yılında Müslümanlar arasında yüzde 52’ye ulaşan oy oranının 2009 yılında yüzde 35,5’e düştüğüne işaret edilen haberde, Yeşiller Partisi’nin ise Cem Özdemir’in eş başkan olması sebebiyle 2007 yılına göre oylarını yüzde 3,5 oranında artırdığı belirtildi.

SPD’nin ise 1970’li yıllarda açılım gösterdiği ve çok sayıdaki Türk’ün sendikalardaki faaliyetleriyle bu partiye köprü kurduğu, bundan Sol Parti’nin de yararlandığı kaydedilen haberde, FDP’nin de daha çok Müslüman iş adamlarından oy aldığı ifade edildi.

CDU’nun kurduğu Türk-Alman Forumu’nun Kuzey Ren Vestfalya başkanı Bülent Arslan, CDU’nun Müslümanlar arasında fazla oy alamamasının, partinin geçmişteki tutumuyla ilgili olduğunu belirterek, Müslümanların sürekli bir şekilde sorunmuş gibi gösterilerek dost olarak kazanılamayacağını söyledi.

Haberde ayrıca, Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble’nin düzenlediği İslam Konferansı’nın araştırmalarına göre, Almanya’da 3,8 ila 4,3 milyon arasında Müslüman’ın yaşadığı, bunların 1,84 milyonunun Alman pasaportu taşıdığı, Federal İstatistik Dairesi’nin verilerine göre de Almanya’da Müslüman seçmen sayısının yaklaşık 750 bin olduğunun tahmin edildiği kaydedildi.

ha-ber.com (A.A) Erbil BAŞAY 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.