“Müslüman ülkeler Gazze’de ateşkes için bastırıyor”

“Müslüman ülkeler Gazze’de ateşkes için bastırıyor”

ABONE OL
16:39 - 21/11/2023 16:39
“Müslüman ülkeler Gazze’de ateşkes için bastırıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Müslüman ülkelerin üst düzey yetkililerinden oluşan bir heyet, Gazze’de acil ateşkes çağrısında bulunmak üzere Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesini ziyaret edecek.

Heyet bu ayın başlarında Riyad’da düzenlenen Arap Ligi ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirvesinde oluşturuldu. Grupta Türkiye, Katar, Mısır, Ürdün, Nijerya, Suudi Arabistan, Endonezya ve Filistin yönetiminden dışişleri bakanları ve temsilcilerin yanı sıra İİT Genel Sekreteri de yer alıyor.

Reuters’a konuşan bir Türk Dışişleri Bakanlığı kaynağı, heyetin BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ABD, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa ile görüşmelere 20 Kasım’da Pekin’i ziyaret ederek başladığını ve diğer ülkeleri de ziyaret edeceğini söyledi.

Kaynak, “Temas heyetinin öncelikli hedefi bir an önce ateşkes ilan edilmesi ve Gazze’ye insani yardım gönderilmesi” dedi.

Hamas 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırıda 1200 kişiyi öldürdü, 200’den fazla kişiyi de rehin aldı. İsrail’in Gazze’ye başlattığı misilleme saldırılarında ise, Hamas’ın kontrolündeki Gazze’de bulunan sağlık yetkililerine göre şimdiye kadar 5 bin 600’ü çocuk olmak üzere 13 bin 300 kişi hayatını kaybetti.

Kaynak, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın turun Pekin ayağına katılamadığını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cezayir ziyareti nedeniyle grubun Salı günü Moskova’ya yapacağı ziyareti de kaçıracağını söyledi.

Fidan Pazartesi günü yaptığı açıklamada turun Pekin ve Moskova’dan sonraki ayaklarına katılacağını söyledi. Haftasonunda El Cezire kanalına verdiği demeçte, Müslüman ülkelerin Gazze’deki çatışmaları sona erdirmek için şimdilik “tüm diplomatik ve insani yolları” kullanmaya karar verdiğini belirten Fidan, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının BM ve diğer platformlarda benzer düşünen ülkelerin çabalarıyla durdurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak, heyetin 22 Kasım Çarşamba günü İngiltere ve Fransa’ya yapacağı ziyaretler sırasında İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşeceğini söyledi.

Türk medyasında yer alan haberlere göre grup, Çarşamba günü Fransa ve İngiltere’yi ziyaret edeceğini bildirdi.

Kaynak ayrıca, 87 Türk, Kıbrıslı Türk ve akrabalarından oluşan bir grubun 20 Kasım’da Gazze’den Mısır’a ulaştığını ve bugün geç saatlerde İstanbul’a uçmalarının beklendiğini söyledi.

Gazze’den tahliye edilen, aralarında tıbbi bakıma muhtaç hastalar ve refakatçilerinin de bulunduğu yaklaşık 200 kişi dün Türkiye’ye ulaşmıştı.

VOA tarafından geçilen “Müslüman ülkeler Gazze’de ateşkes için bastırıyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Müslüman ülkeler Gazze’de ateşkes için bastırıyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Müslüman ülkeler Gazze’de ateşkes için bastırıyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.