Münih Güvenlik Konferansı sona erdi

Münih Güvenlik Konferansı sona erdi

ABONE OL
21:38 - 18/02/2024 21:38
Münih Güvenlik Konferansı sona erdi
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

16-18 Şubat 2024 tarihinde Münih’te düzenlenen Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı sona erdi.

Hotel Bayerischer Hof’ta bu yıl 60’ıncısı düzenlenen Uluslararası Münih Güvenlik Konferansına; Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsrail Cumhurbaşkanı Jitxchak Herzog, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Hollanda Dışişleri Bakanı Hanke Bruins Slot, İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Küresel Akiller Grubu Başkanı Mary Robinson, İngiltere Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Alicia Kearns, Romanya Dışişleri Bakanı Luminita Odobescu, Moldova Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mihai Popşoi, Togo Dışişleri Bakanı Robert Dussey, IKBY Başkanı Masud Barzani ile Türkiye’yi temsilen Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan katıldı.

Münih Güvenlik Konferansı Başkanı Christoph Heusgen 2024 yılına ilişkin olarak; ekonomik belirsizliklerin ve dünyadaki jeopolitik gerilimlerdeki artışın içerisinde bulunduğumuz yılda öne çıkacağını belirtirken konferansta ele alınan diğer önemli konular ise İsrail’in Gazze Şeridine saldırıları, hala süren Rusya-Ukrayna savaşı oldu. Konferansın ikinci gününde konuşma yapan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, uluslararası topluma Rusya’nın saldırganlık savaşına karşı mücadelede kararlılık çağrısında bulundu. Zelenski konuşmasında; takım olarak birlikte hareket edilmesi gerektiğine vurgu yaparak şu uyarıda bulundu: “Ukrayna tek başına kalırsa ne olacağını göreceksiniz: Rusya bizi yok edecek, Baltık ülkelerini yok edecek, Polonya’yı yok edecek; bunu yapabilir. Silah paketleri, uçaksavar paketleri bekliyor. Uzun menzilli silahlar Rusya’da var, bizde ise çok az var” dedi.

Zelenskiy ayrıca Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile silah teslimatı, mali yardım ve askerlerin eğitimini içeren ikili bir güvenlik anlaşması imzaladı. Ayrıca Berlin’den, savaşın bitiminden sonra Ukrayna’nın olası NATO üyeliğine köprü oluşturacak toplam 1,13 milyar avroluk ek yardım sözü de verildi.

Başbakan Olaf Scholz ise konferansta Rusya ile NATO arasında bir çatışma istemediklerini, bu konuda Ukrayna’nın tüm destekçilerinin hemfikir olduğunu ve Ukrayna’ya kendi askerlerini göndermeyeceklerini vurguladı.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise Romanya Dışişleri Bakanı Luminita, Togo Dışişleri Bakanı Robert Dussey, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ve Romanya Dışişleri Bakanı Odobescu ile görüşmelerde bulundu.

50 devlet ve hükümet başkanının yanı sıra çok sayıda bakan, siyasetçi ve askeri uzmanın konuk olarak katıldığı konferansta, 5.000’den fazla polis memuru ve 30 patlayıcı tespit köpeğiyle yoğun güvenlik önlemleri alındı. Konferansın yapıldığı saatlede farklı protesto gösterileri düzenlendi.

Gösteri sırasında ayrıca savaşta kurşunlanan Ukrayna’ya ait ambulans aracı olduğu ileri sürülen araç Odeonsplatz meydanında dikkat çekti. Göstericiler olaysız bir şekilde dağıldı.

ha-ber.com Sevgi Fırat/Münih

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.