Muhasebeciler ve Mali Müşavirler eyleme hazırlanıyorlar

ABONE OL
13:39 - 08/03/2019 13:39
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Angarya işlerinin ağırlaşması, ağır yük altında stres yaşayan serbest muhasebeci ve mali müşavirler meslek yasasında değişiklik yapılmasını istiyor. Antalya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (ASMO) sorunlarını gündeme getirmek amacıyla eylem hazırlığına başladı.

Antalya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Çavdar, Türkiye genelinde 6 bini Yeminli Mali Müşavir olmak üzere toplam 107 bin serbest muhasebeci ve mali müşavirin olduğunu söyledi.

Antalya’nın da en fazla serbest muhasebecisi ve mali müşavirin olduğu beşinci en büyük il olduğunu belirten Çavdar, meslek çalışanlarının çok ağır yük altında çalıştıklarını ve çok yoğun ‘angarya’ işi yaptıkları için stres altında yaşadıklarını kaydetti.

ÖLÜYORUZ
Geçen ay Eskişehir’de bir, geçen hafta Mersin’de de iki meslektaşlarının strese yenik düşerek kalp krizi, beyin kanaması ve benzeri rahatsızlıklardan dolayı yaşamlarını yitirdiğini anlatan Tayfun Çavdar, serbest muhasebeci ve mali müşavirlerinin ağır angarya yükü altında olduğuna dikkat çekti. Çavdar, şöyle devam etti.

”Meslek camiası olarak, meslektaşlarımızın vefatı, rahatsızlanması hepimizi derinden üzerken, yaşadığımız bu üzüntü verici durum bizleri içinde bulunduğumuz koşulları sorgulamaya itmektedir. İş yetiştirme pahasına canımızdan olmak istemiyoruz.
Türkiye’de 30 yıl önce 3565 sayılı kanunla yasal statüsüne kavuşan muhasebe mesleğinin, ‘Muhasebe Haftası’nı’ ve meslek odalarının 29. kuruluş yıl dönümünü hüzünle karşıladıklarını ifade eden Çavdar, şunları kaydetti.

”Otuz yıl önce yasal statüsüne kavuşan meslek yasamızda, seçim maddeleri dışında maalesef çağın gerektirdiği önemli değişiklikler yapılmamıştır. Oysa Teknoloji 4,0’ın, Muhasebe 4,0’ı çok etkilediği bir mesleği icra ediyoruz. Otuz yıl önce tüm beyanname ve bildirimler elle doldurularak verilirken, bugün beyannamelerin yüzde 98’i elektronik ortamda verilmektedir. Bu günkü gelinen sistemde; vergi mükellefleri vergi dairesine gitmek yerine, meslek mensuplarının bürolarına giderek sorunlarını buralarda çözmektedirler. Çağın gerektirdiği gelişimi ve değişimi kavrayamayan bir meslek yasası sorunu ve stresini yaşamaktayız.”

Kamunun, her işi önce muhasebeciler üzerinden halletme anlayışı meslek mensuplarını her geçen gün yeni bir iş yükü ile karşı karşıya bıraktığını öne süren Tevfik Çavdar, ”Kendilerine yüklenen iş ve sorumluluklarını karşılıksız, özveriyle yerine getirmeye çalışan meslek mensuplarımız; maalesef artan iş yükü ve angaryalar karşısında ezilmektedir. Meslektaşlarımız, ‘iş yetiştirme’ adı altında yaşadıkları mesleki stres ile hayatlarını hiçe sayıyor. Kaybediyor! Meslek mensupları olarak sorumluluklarımız çok fazla ve hasta olmaya bile hakkımız yok!”

MESLEK YASASI GÜNCELLİĞİNİ KAYBETTİ
Türkiye’de30 yıl önce yürürlüğe giren 3568 Sayılı Meslek Yasasının güncelliğini kaybettiğini dile getiren Çavdar, sözlerini şöyle sürdürdü.

”Sürekli değişen mevzuat nedeniyle asla dinlenme fırsatı bulunmayan meslek mensuplarının, hiçbir tatili, mücbir sebebi, yurt dışı temsil hakkı bulunmamaktadır. Yasalaşması için büyük mücadele verdiğimiz, Mali Tatil olarak çıkan düzenlemenin, Bizlere hiçbir katkısı yoktur. Meslektaşımız birçok sorunla baş başa bırakılmış, angaryalara boğulmuş, harcamış olduğu emeğine karşılık kamudan hiçbir gelir elde edemediği gibi, personelini, kirasını, bilişim, yazılım, kırtasiye vb. giderlerini kendisi karşılamak için yoğun çalışma temposuna girmiştir. Acilen Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik yasasında değişiklik yapılmasını istiyoruz. TÜRMOB ve odaların görüşünün alınarak hazırlanacak Güncel Meslek Yasasının bir an önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülerek yürürlüğe girmesini ve mesleğimizin daha iyi koşullara taşımasını istiyoruz.”
Meslek çalışanlarının çok ağır koşullarda ve angarya işlerle uğraştırıldığını belirten Tayfun Çavdar, taleplerini şöyle sıraladı.

”Meslek mensubunun veya birinci derece yakınının hastalık, vefat vb. durumlarında mücbir sebep hakkına sahip olmasını istiyoruz. Mükellef Kotası – Zamana Dayalı Ücret Uygulamasının gelmesini, Ticaretin sınırının olmadığı ekonomik süreçte, meslek mensuplarına yabancı meslektaşları ile rekabet edebilmeleri için Yeşil Pasaport Hakkı Tanınmasını, Dördüncü dönem geçici vergi beyanının kaldırılmasını, Beyan ve ödeme sürelerinde yaşanan uzama kaosunu önleyen daha gerçekçi bir düzenleme yapılmasını, yeni işyeri açacak ve şartları uygun tüm meslek mensuplarına KOSGEB desteğinin verilmesini istiyoruz.”

EYLEM HAZIRLIĞI
Sorunlarının bugüne kadar devleti yönetenler tarafından dikkate alınmadığını ve ağır koşulların artarak devam ettiğini dikkat çeken Tayfun Çavdar, sorunlarını gündeme getirmek üzere eylem planı hazırladıklarını bildirdi. Çavdar, bu konuda meslektaşlarıyla geniş bir danışma kurulu oluşturarak eylem çeşidini belirleyeceklerini sözlerine ekledi.

İMZA KAMPANYASI
ASMO Başkanı Çavdar, serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin sorunlarının çözümü için başta Antalya olmak üzere çeşitli illerde imza kampanyaları düzenlediklerini sözlerine ekledi.

ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.