DOLAR

32,5898

0.3%
EURO

34,7204

-0.15%
ALTIN(gr)

2.501,77

0,71%
BİST 100

9524.59

0,71%
Moldova-Türkiye ilişkileri gelişiyor

Moldova-Türkiye ilişkileri gelişiyor

ABONE OL
13:03 - 23/10/2020 13:03
Moldova-Türkiye ilişkileri gelişiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

DEİK Yurtdışı Yatırımlar Konseyi Üyesi Selman Özgün, Türk yatırımcıların Moldova’da 300 milyon doların üzerinde yatırımı bulunduğunu ifade ederek iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştiğini belirtti.

DEİK Yurtdışı Yatırımlar Konseyi Üyesi Selman Özgün, Türk yatırımcılar tarafından Moldova’da tekstil, tarım, gıda işleme, paketleme ve depolama alanlarındaki potansiyellerin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

DEİK Yurtdışı Yatırımlar Konseyi Üyesi Selman Özgün, DEİK Moldova Yürütme Kurulu Üyesi Cahit Urfan ve beraberindeki heyet, Moldova Büyükelçiliği, Gagavuzya Başkanı ve Moldova hükümeti tarafından 6. Uluslararası Yatırım Forumuna katılmak üzere Moldava’ya davet edildi.

Türk heyeti,  Moldova Ankara Büyükelçisi Dmitri Croıtor, Moldova Sağlık, Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanı Viorica Dumbraveanu, Moldova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sergiu Harea, Moldova Ekonomi ve Altyapı Bakanı Sergiu Railean ve Gagavuzya Özerk Cumhuriyeti Başkanı İrina Vlah ile görüştü.

DEİK Yurtdışı Yatırımlar Konseyi Üyesi Selman Özgün ve DEİK Moldova Yürütme Kurulu Üyesi Cahit Urfan,  Moldovalı bakanlarla, Türkiye-Moldova ve Moldova-Antalya arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunda görüş alışverişinde bulundu.  Özgün ve  Urfan, Moldova’da yaptıkları görüşmeleri DÜNYA’ya değerlendirdi.

Ülkeler arası ilişkilerin geliştirilmesinde iş insanlarına önemli görevler düştüğünü belirten Özgün, Moldova’nın aralarında Türkiye de dahil olmak üzere bir çok ülke ile serbest ticaret anlaşması bulunduğunu anımsattı. Özgün, şöyle devam etti.

‘’Moldova’da ile yapılan Serbest Ticaret Anlaşması ile Rusya, Romanya ve bir çok Avrupa ülkesine vergisiz ürünlerini gönderebileceği ve bu serbest ticaret anlaşması ile birçok Avrupa ülkesine vergisiz geçiş hakkı verildiği anlamına geliyor. Moldova Hükümetinin de bu konu ile ilgili gerekli olan teşvik ve destekleri artarak devam edecek.”

Türkiye ile Moldova arasındaki ikili ilişkileri daha da ileri taşımaya niyetli olduklarını ifade eden Özgün, ‘’1990lı yıllarda varılan anlaşmaları bugün güncellemekteyiz. Türk yatırımcılarının özellikle Moldova’nın başkenti Kişinev ve civarında önemli projeler gerçekleştirmiş. Bu başarılı yatırımların Gagavuz Bölgesinde de artarak devam etmesi bekleniyor. Moldova ile işbirliğinde tekstil, tarım, gıda işleme, paketleme ve depolama alanlarındaki potansiyel değerlendirilmeli’’ dedi.

Hedefleri gerçekleştirmek İçin güven ve istikrara ihtiyaç var

Ülke hedeflerini gerçekleştirmek için güven ve istikrara ihtiyaç olduğunu ifade eden Selman Özgün, sözlerini şöyle tamamladı.

‘’Dünyanın birçok ülkesi ile ekonomik alanda atılımlara imza atmaktayız. Bunları, DEİK gibi kurum ve kuruluşlar üzerinden, iş dünyamız temsilcilerini teşvik etmek için yapmaktayız. Firmalarımızın iş yapma şartlarını kolaylaştırmalı ve önleri açılmalıdır.”

Türk yatırımları 300 milyon dolar üzerinde

DEİK Moldova Yürütme Kurulu Üyesi Cahit Urfan da Türk firmalarının Moldova’da gerçekleştirdiği toplam yatırım miktarının 300 milyon doların üzerinde olduğunu vurguladı.

Urfan, Moldova’daki Türk yatırımcıların gıda, içecek, müteahhitlik, hastane işletmesi, bilgi, iletişim, tekstil, konfeksiyon, konaklama sektörlerinde yoğunlaştığına dikkat çekti.

2020 Ocak-Nisan döneminde Moldova’nın Türkiye’ye ihracatının 2019’un aynı dönemine göre yüzde 45,6 düşerek 52,1 milyon ABD Doları seviyesinde gerçekleştiğini anlatan Urfan, ‘’Moldova’nın Türkiye’den yaptığı ithalat ise yüzde 7,5 düşüşle 112 milyon ABD Dolar azaldı. İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi ise aynı dönemde 164,1 milyon ABD Dolar olmuş’’ dedi.

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.