Moderna’nın Aşısı Gençler İçin Tehlikeli mi?

Moderna’nın Aşısı Gençler İçin Tehlikeli mi?

ABONE OL
20:52 - 06/10/2021 20:52
Moderna’nın Aşısı Gençler İçin Tehlikeli mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İsveç ve Danimarka’nın kamu sağlığı daireleri Çarşamba günü Moderna’nın Corona virüsü aşısını 30 yaş ve altına yapmayı durdurdu. Her iki ülkeden yapılan benzer açıklamalarda aşının durdurulmasının ‘‘tedbir’’ amaçlı olduğu belirtildi.

İsveç ve Danimarka kamu sağlığı daireleri önlemin gerekçesinin ‘‘Kalp kası ve kalp zarı iltihaplanması yan etkisi riskinin arttığı yönünde görülen işaretler’’ olduğunu bildirdi.

İsveç’in baş salgın uzmanı Anders Tegnell durumu yakından izlediklerini ve Corona virüsü aşılamasının her zaman güvenli şekilde devam ettiğinden, aynı zamanda etkili koruma sağladığından emin olmak için hızlı hareket ettiklerini kaydetti.

İlk kez İsveç’te 18 yaş altına yapılmaya başlanmıştı

Avrupa İlaç Dairesi Temmuz ayında Moderna’nın Corona virüsü aşısının 12-17 yaş arası çocuklara yapılmaya başlanmasını tavsiye etmişti. Böylece aşı ilk kez 18 yaş altı çocuklara uygulanmaya başlamıştı.

Moderna’nın Corona virüsü aşısının 27 üyeli Avrupa Birliği’nde 18 yaş ve üstündeki nüfusa uygulanmasına Ocak ayında yeşil ışık yakılmıştı.

Şu ana kadar yetişkinlere yüzlerce milyon Moderna aşısı uygulandı. Yaşları 12 ile 17 arasında değişen 3 bin 700 çocukla yapılan bir çalışmada aşının yetişkinlerdekine benzer bağışıklık koruması sağladığı ve deneye katılan çocuklarda Corona virüsü vaka sayısının artmadığı gözlenmişti.

Aşının yetişkinlerdeki yan etkileri olan kolda ağrı, baş ağrısı, yorgunluk çocuklarda da en çok görülen yan etkiler arasında sıralanmıştı.

İlaç dairelerinden ergenler ve genç yetişkinler için uyarı

ABD ve Avrupa Birliği ilaç daireleri Moderna ve Pfizer’in Corona virüsü aşılarının ergenlerde ve genç yetişkinlerde göğüs ağrısı ve kalp enflamasyonuna neden olan nadir görülen bir reaksiyonla bağlantılı olabileceği konusunda temkinli açıklamalar yapmıştı.

Erkeklerde daha yaygın

İsveç ve Danimarka yetkilileri kalp semptomlarının çoğunlukla kendiliğinden geçtiğini, ancak doktor tarafından incelenmesi gerektiğini belirtti. Bu semptomların Covid-19 gibi viral enfeksiyonlar nedeniyle erkeklerde görülmesi daha yaygın. 2019’da 30 yaşın altındaki yaklaşık 300 kişi kalp kası iltihaplanması (miyokardit) nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

Veriler bu vakaların Covid-19 aşısı olanlarda, özellikle de ergenlik çağındaki ve genç yetişkin erkeklerde arttığına işaret ediyor.

Aşılamadan sonra 4 hafta içinde ortaya çıkabiliyor

Nordic tarafından yapılan yeni bir inceleme bu bağlantının, Moderna’nın Corona virüsü aşısında özellikle ikinci dozdan sonra daha belirgin olduğunu ortaya koydu.

Araştırma sonucunda riskteki artışın aşılamadan dört hafta sonra genellikle de ilk iki hafta içinde görüldüğü belirtildi.

İsveç ve Danimarka kamu sağlığı daireleri bu yaş gruplarına Moderna yerine Pfizer’in aşısının tavsiye edileceğini bildirdi.

VOA tarafından geçilen Moderna’nın Aşısı Gençler İçin Tehlikeli mi? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Moderna’nın Aşısı Gençler İçin Tehlikeli mi? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Moderna’nın Aşısı Gençler İçin Tehlikeli mi? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.