MODERN KAHRAMANLAR

ABONE OL
01:15 - 16/01/2021 01:15
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’da ciddi haber dergisi baş makaleye bu adı verdi. Derginin Şef redaktörü Steffen Klusman  ve muhabiri Thomas Schulz, Korona virüse karşı aşıyı ilk bulan BioNtech ilaç firması kurucu bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin ile söyleşi yapmak için zaman ayarlamaları oldukça zor olmuş.

Federal Almanya Başbakanı Dr. Angela Merkel aşı bulundu haberini tünelde ışık göründü, ifadesiyle vermişti. Ülke önce derin bir nefes aldı. Aşı merkezleri kusursuz hazırlandı, aşı yapacak sağlık personellerine emekli doktorlar da gönüllü yardıma hazır oldular.

AB Başkanlığını yürüten Almanya tüm üye ülkelere dağıtımın eşit yapılması konusunda dayanışmayı kararlı üstlendi. Az sayıda sipariş verilmesi dağıtımı zorlaştırdı. Sevinç karamsarlığa, sabırsızlığa dönüştü.

Profesör Dr. Uğur Şahin sorunu basına açıkladı. Konuşmasında beceriyle hiç kimseyi suçlamadan izah etti.

Amerika haber dergisi TIME, her yıl yılın kahramanı bir insanı seçiyor ve kapağına taşıyor.  DER SPIEGEL muhabirleri 2021 yılı için bu iki bilim insanlarını teklif edeceklerini ve nedenlerini makalede anlatıyorlar.

Çok sayıda aşı adayı olmasına rağmen, bu firma ilk olarak insanlık tarihine geçti. On ay gibi kısa zamanda aşı buldular. Ama muhabirler uzun zamandır bu firmanın çalışmalarını takip ediyorlar. Otuz yıllık bir emek var, Mainzer Biontech ilâç firması tıp bilim dünyasında tanınmış, çok etkili kanser ilâçları piyasada.

Hiçbir bilim dalı sıfırdan başlamaz. Tıp tarihini bilen geleceğe yön verir. Buna devletin yardımı maddi manevi desteği katkı sağlıyor. Zengin işveren ikiz kardeşler Rhomas ve Andreas Strüngmann bu iki bilim insana güvenip, firmaya yatırım yapmaları başarıya götürüyor. Altmış ülkeden bilim insanı ve yüzlerce çalışan uyum içinde çalışmış. Şahin Bey her konuşmasında bu bir ekip başarısı, diyor.

Son yıllarda Almanya bilimde geri kalma endişesi yaşıyordu. Bu buluşla bilim zenginliğinde yeniden parladı. Ülkeye güven verdi, bilim insanları gurur, övgü kaynağı oldu. Birçok ülkede aşıya izin verildi, dünya Almanya’nın bilimde büyük işler yapabildiğini konuşuyor. Muhabirler BioNTech kurucu bu çalışkan bilim insanlarıyla söyleşi yapmak için sıra bekliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Nobel ödülüne lâyık olduklarını, tavsiye edeceklerini bildirdi.

Gezegenin en büyük sorunu sığınmacı ve göçmen konusu. Mucitlerin Türk kökenli olması, atalarının konuk işçi olarak gelmesi ve böyle fevkalâde bir başarıya imza atmaları, göçmen karşıtlarına uyarı niteliği taşıyor.

Bütün liberal demokratik parti başkanları teşekkür etti, buluşun Almanya’dan çıkmasından gurur duyduklarını dile getirdiler. Kuzey Ren Westfalya (NRW) Eyaleti Başbakanı Türk dostu Armin Laschet’in duygulu basın açıklamasında, Federal Almanya Başbakanı’nın Yılbaşı Halka Sesleniş konuşmasında sevincimden ben de gözyaşlarımı tutamadım.

Göçmen düşmanı sağcı Parti AfD yöneticileri bile şimdilik suskun. Türkiye’den gelecek çam ağaçlarına, Asya kökenli bitkilere dahi karşılar. Yalnız eski başkanı ben aşıya karşı değilim, ama bu aşıyı olmam demekle yetindi.

Hiç gündemden düşmeyen göçmen konusu haber ve edebiyatta bu buluş sayesinde güncelleşti. Amerika’da da birçok alanda işveren, ödül alan insanların göçmen kökenli olduğu bilinci ortaya çıktı.

Göçen geldiği ülkeden getirdiği pozitif nitelikleri, yaşadığı ülkenin olanaklarıyla özümleyince başarabiliyor. Bilim değer gördüğü, desteklendiği ülkeye gidiyor. Amerika seçici göç alıyordu, dünyanın en akıllı öğrencilerini kabul ediyor ve iyi yetiştiriyor. Nobel Ödülü sahipleri çoğu o ülkeden çıkıyordu.

Özlem Hanım ve Uğur Bey firması eş değerde yürütüyorlar. Birbirlerini tamamlıyor, zenginlik onları şımartmamış, arabaları yok işe bisikletle gidip geliyorlar. Her işi beraber yapıyor, mutlafa da birlikte giriyorlar.

Basından öğrendiğime göre Özlem Hanım’ın babası doktor ve Almanya’ya doktor olarak gelmiş, mesleğinde çalışmış. Akademisyen olması doğal görülüyor. Şahin Bey’in babası ise konuk işçi olarak gelmiş, çok çalışarak oğlunun tahsilini yaptırmış. Meslekte yükselmesi masalımsı bir his veriyor. Ön plâna çıkarılıyor olması hoş görülmeli. Aynı zamanda firmanın basın sözcüsü.

Evet bu iki mucit, bu yılın modern kahramanları ilân edilmesini hak ettiler. Makalelerimde sık sık tekrar ederim. Türkiye ve Avrupa’da yaşayan Türk kökenli insanlara karşı düşman veya karşıt olanların sayısı artıyor. Ayrıntılara girmeden genelleme yapılıyor. İslâm düşmanlığı da buna ilâve edilince göçmenlerin endişesi arttı.

Türk konuk işçi olan ilk nesil göçtü, ikinci ve sonraki nesiller getirildi veya yaşadığı ülkelerde doğdu. Başarıları görülmez oldu. Asıl sebep bu nesillere iyi işlerde yer açmayan, söz ve idareyi elinde tutan beyaz adamlar, bunlar sorunu çözmek zorundalar.

Bu haber göçmen kökenlilere merhem gibi iyi geldi, sevindirdi. Geleceğe umutla bakmayı ve aktif olmaları gerektiğini hatırlattı.

Teknolojide dünyada başarısını kanıtlayan Almanya’ya güven verdi, ilâç endüstrisinde de varlığını yeniledi. Bilim yatırım yapan, özgür üniversiteleriyle, bilgi politikasıyla gurur duymayı hak etti. Araştırmalarda göçmen kökenli gençlerinin başarmasını engelleyen bir ülke olarak, istatistiklerde kötü not alan Almanya bu haberle aksini gösterdi.

Sosyal medyada Türkiye’den böyle başarılı, dünya çapında tanınmış bilim insanlar çıkmıyor, diye bir üzüntü paylaşılıyor. Zararın neresinden dönersen, kârdır.

Bu olay ders alacak nitelikte, devletler de artık küresel ortamda birbirinden öğrenebilir. Türkiye kendi tarihinden örnek alabilir.

Sevgili Özlem ve Uğur, her ikinizde yetmiş yıllarında öğrencilerimin yaşındasınız. Şu anda işiniz çok, dünyaya aşı yetiştirmek zorundasınız. Biraz rahatlayınca yayın yönetmenim ve genç okuyucularım bu ricamı size iletecekler. Kuracağınız bir vakıfla zeki göçmen çocuklarına destek olmalısınız.

Ben riziko grubundayım, 14 yaşında Türk Kökenli bir öğrenci tanıyorum. Karnesi pekiyi ile dolu. İyi bir lisede dokuzuncu sınıfta, böyle bugünün küçüğü yarının büyük profesörlerin elinden tutunuz.

Fotoğraflarda kameraya değil, yukarıya ileriye bakışınız geleceğe umut veriyor.

Yolunuz açık olsun!

İlter Gözkaya-Holzhey

eMail: [email protected]

 

Kaynaklar:

Steffen Klusmann, DER SPIEGEL, No. 1, 02.02.2021, Sayfa 6

Sayısız Alman Devlet TV kanalları.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.