Misafir İşçilikten İşverenliğe

Misafir İşçilikten İşverenliğe

ABONE OL
12:41 - 29/05/2022 12:41
Misafir İşçilikten İşverenliğe
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Nürnberg Uyum Meclisi’nin düzenlediği ’Göçün 60.yılında misafir işçilikten, İşverenliğe (vom Gastarbeiter… Zum Arbeitgeber…)’ konulu panel düzenlendi.

Nürnberg Belediyesinin Süd Punkta salonunda düzenlenen panelin açılış selamlama konuşmasını Nürnberg Uyum Meclis Genel Müdürü Gülay İncesu Asar yaptı ve panelin moderatörlüğünü Dr. Meltem Kulaçatan üstlendi.  ’Göçün 60.yılında misafir işçilikten İşverene’ konulu panele konuşmacı olarak Nürnberg Uyum Meclis Başkanı İlhan Postaloğlu, Nürnberg Metroplo Türk Toplumu (tgmn) Başkanı Bülent Bayraktar, MUSİAD Nürnberg/Kuzey Bavyera Başkanı Haluk Dokur, AAU.eV. Başkanı Peter A. Dinç, Ehem e.V Başkanı Dimitrios Krekelis, Süpermarket sahibi Antonio Fernmandez Rivera katıldı.

Almanya’nın tatil günü olması nedeniyle az sayıda davetlinin izlediği panelde konuşmacılar, kendi yaşam öykülerini anlatılar. Programın Moderatör Dr. Meltem Kulaçatan tüm konuşmacıların ortak yönünün iş hayatının yansıra özveri ile sivil toplum örgütlerinde başkanlık yaptıklarını ve bunun da haftada 60-70 saat çalışmak anlamına geldiğini vurguladı. Uyum ve iş hayatında başarılı olabilmek için Almanca dil bilgisi ve meslek eğitiminin önemli olduğu vurgulandı.

UYUM TEK YÖNLÜ SERÜVEN DEĞİL.GÖÇMEN İŞLETMELERİN SAĞLADIĞI KATMADEĞER MAALESEF ALMANYA KAMUOYUNDA YETERLİ KABUL GÖRMÜYOR

Paneli yöneten Dr. Meltem Kulaçatan Bülent Bayraktar’a dönüm noktasını sordu. Bülent Bayraktar Özcan Mutlu ile yakın zamanda yaptığı ’60 Yıl – Almanya nasıl vatan oldu’ söyleşinde hatırlattı: “Başarılı iş insanlarının bir Alman komşusu veya bir Alman öğretmeni okul eğitimini lisede sürdürebilmeleri için vesile olmuştur. Bana da dördüncü sınıfta Nürnberg’de Türkçe eğitim gördüğüm Almanca öğretmeni Bayan Lindner Alman lisesinde devam etmem için ısrarcı oldu. Üniversite eğitimi görürken de Türkçe dergi çıkarmak fikri işletme sahibi olmama vesile oldu. Sadece maddi imkanlardan dolayı iki sayı çıkarabildiğimiz ‘Salata, Kafasın Göre Takılan Dergi’ 30 yıllık bir işveren öyküsüne vesile oldu. Almanya’ya göçün 60. yılı ile ilgili yaptığım birçok kanaat önderi ile söyleşileri YouTube kanalımda bulabilirsiniz. Nürnberg Metropol Bölgesi Türk Toplumu 2007 yılında NSU cinayetlerine bir reaksiyon olarak kuruldu. 60 yıl inişli ve çıkışlı bir tarih. Uyum tek yönlü bir serüven değil! Bugün salona baktığımda sadece iki ‘organik Alman’ görebiliyorum. Oysa bu sahnede herkes mükemmel bir Almanca ile Almanya’nın tarihini konuşuyor. Biz bu toplumun bir parçası olmak için çaba harcarken, genel toplum bu tür konulara maalesef ilgisiz. Reklam ajansımın adı ‘anoris.’ bile bu şehrin tarihi ismini barındırıyor. Türkiyeli işverenler kurdukları 90 bine yakın iş yerleri ile hem belediyelere hem de Alman devletine büyük katma değer sağlıyorlar, 800 bin insan bu iş yerlerinde istihdam ediliyor. Maalesef bu katma değer yeterince Alman kamuoyunda kabul görmüyor.”

GENÇ NÜFUSU KALMAYAN ALMANYA BİZLER İLE GENÇ NÜFUSA SAHİP OLDU

MÜSİAD Nürnberg /Kuzey Bavyera Başkanı Haluk Dokur, Almanya’ya 60 yıl önce gelen ailelerin çocukları olarak bizler genç nüfusu bitmek üzere olan Almanya için bulunmaz nimetiz. Bizler bu ülkede ana dilimizi, kültürümüzü, gelenek ve göreneklerimizi dinimizin gereklerini yerine getirerek sorun yaratmadan yaşayan her konuda bu ülkeye katkı sunan misafir işçi olarak gelen ailelerin çocuklarıyız dedi ve MÜSİAD yurtdışı çalışmaları hakkında bilgi verdi.

İYİ BİR GELECEK İÇİN MESLEK EĞİTİMİ ŞART

Peter A. Dinç, AAU e.V nin kuruluş amacı özellikle meslek yeri bulamayan yabancı kökenli çocuklarımıza, gençlerimize meslek eğitim almaları konusunda çalışmalar yapıyoruz. İyi bir gelecek için meslek eğitimi şart.  Yakın zamanda Almanya’ya farklı meslekler eğitim alacak çıraklar getirip işyerleri bularak çalışmalarını sağlamaya yönelik girişim başlattık. Dil bilmediği için şirket kurmada sorunla karşılaşan vatandaşlarımıza uzman ekibimizle ücretsiz yardımcı olmaktayız dedi.

ARTIK AVRUPALILAR BİZİ YABANCI GÖRMESİN. TÜRKLER AVRUPA İÇİN YÜK DEĞİL BÜYÜK BİR KAZANÇTIR

Nürnberg Uyum Meclisi Başkanı İlhan Postaloğlu, bu programı kasımın sonunda yapacaktık fakat pandemi nedeniyle bugüne kaldı. Almanya’ya Göçün 60.Yılında biz 2.ve 3.kuşaklar artık farklı mesleklere sahibiz ve işçi değil işveren durumundayız. Kökenimiz farklı ülkelerden olsa da biz bu ülkenin bir parçasıyız. Göçmen işçilerin çocukları olarak, yaşadığımız ülkenin ekonomisi başta olmak üzere her alanda her konuda maddi ve manevi katkımız büyüktür. Artık Avrupalılar bizi yabancı görmesin. Türkler Almanya için bir yük değil, büyük bir kazançtır dedi. Bu sene Uyum Meclisi seçimlerinin 09 Ekim 2022’de yapılacağını açıklayan Postaloğlu, Nürnberg Uyum Meclisinin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

BİRİNCİ KUŞAK EZİYEET ÇEKTİ.İKİNCİ VE ÜÇÜNVÜ KUŞAK RAHAT ETTİ

Programda,60 yıl önce Almanya’ya gelen ve şu an Nürnberg Kuzey Bölgesi SPD partisinin Bölge Başkanlığını yapan birinci kuşak vatandaşlarımızdan Abdurrahman Gümrükçü de hazır bulundu. Almanya’ya işçi olarak gelen birinci kuşak vatandaşlarımız çok eziyet çekse de, çocukları huzur ve rahat içinde işlerine devam edip yaşıyorlar dedi.
Program sonrası Dokur Catering firmasının hazırladığı içecek, yiyecekler davetlilere ikram edildi.

ha-ber.com/İlhan Baba/Orhan Kurter/Yılmaz Sarıgül-Nürnberg

 

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.