Mete Ekşi Berlin’de anıldı

Mete Ekşi Berlin’de anıldı

ABONE OL
00:59 - 28/11/2023 00:59
Mete Ekşi Berlin’de anıldı
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Mete ekşi Berlin’de anılırken, 32.Ödülleri sahiplerini buldu.

32 yıl önce ırkçı bir saldırı sonucu genç yaşta hayatını kaybeden Mete Ekşi olay yerindeki anıtı başında anıldı. Daha sonra düzenlenen törende ‘Mete Ekși Fonu‘ tarafından her yıl daǧıtılan ve bu yıl 32.‘si verilen ‘Mete Ekși Ödülleri‘ sahiplerini buldu. Ödül, farklı kültürlerden gelen insanların barış içinde birlikte yaşayabilmeleri için girişimlerde bulunan çocuk ve gençlik gruplarına veriliyor.

“Mete Ekşi Anıt Taşına” çelenk

Ödül Töreni saat 11.00 da Mete Ekşi Anıt Taşı’nda yapılan konuşmalar ve bırakılan çiçeklerle başladı. Adenauerplatz’da bulunan Mete Ekşi Anıttaşı‘na gelen yaklaşık 40 kişi burada önce saygı duruşunda bulunarak, çelenk ve çiçeklerini anıt taşa bıraktı. Başkonsolos İlker Okan Şanlı ve Mete Ekşi Fonu Eş Başkanı Melike Çınar burada birer konuşma yaptılar.

Melike Çınar, Mete-Ekşi-Fonu‘nun kuruluş nedenini anlattı 25 Kasım Cumartesi günü Berlin-Brandenburg Türk Veliler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Berin Arukaslan’ın da katıldığı ‘Mete Ekşi Anma‘sı anıttaşta düzenlenen törende, Berlin Türk Veliler Birliği adına söz alan Mete Ekşi Fonu Eş Başkanı Melike Çınar, törene katılan Başkonsolos Şanlı ve ödül kazanan iki grup ile diğer katılımcıları selamladıktan sonra, “Her yıl burada sizlerle Mete Ekşi’yi anmak için buluşuyoruz, bu özel günde en doğru kelimeleri bulmak için uğraşıyoruz; galiba söyleyeceğimiz her kelime susmaktan daha güzel ve anlamlı olacak. Mete Ekşi’nin anısını onurlandırmak ve barışa dikkat çekmek adına burada biraraya geldik.” şeklinde duygularını dile getirdi ve Berlin Türk Veliler Birliği ve GEW Berlin’in 32 yıl önce yaşamına son verilen Mete adına Mete-Ekşi-Fonu‘nun kurulduğunu dile getirdikten sonra sözü Başkonsolos Şanlı’ya bıraktı.

Şanlı, “Mete’yi aramızdan ayıran ırkçı motivasyonlar, içinde yaşadığımız toplumda dimdik ayakta “Mete Ekşi Fonu’nun kıymetli yetkilileri, sevgili vatandaşlarım, kıymetli dostlar hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum “ diyerek konuşmasına şöyle devam etti; “Burada son derece anlamlı bir vesileyle biraraya geldik. Mete kardeşimizin aramızdan ayrılışının 32. Yıldönümüne denk gelen bir etkinlikteyiz. Öncelikle Mete Ekşi’ye Allah‘tan rahmet, kederli ailesine, sevdiklerine ve dostlarına da başsağlığı diliyorum. Mete bugün aramızda yok ancak Mete’yi aramızdan ayıran ırkçı motivasyonlar, ayrımcılık maalesef halâ, gerek içinde yaşadığımız toplumda, gerek birçok başka ülkede, batı avrupa toplumlarında maalesef dimdik ayakta. Bu motivasyonlar harekete geçmek için adeta vesileler arıyorlar, bunu en iyi bizler Türk toplumu biliyor, Türk toplumunun temsilcileri biliyor. Bunları nerede görürsek hemen bir mukabelede bulunup Alman dostlarımızla, Alman muhataplarımızla bu konuları ele alıyoruz.

Maalesef üzerinden yıllar geçmiş olmasına karşın ulusal ve uluslararası alanda yapılan birçok düzenleme bu belanın kökünü kazıyabilmiş değil. Belirli dönemler itibarıyla, örneğin bugün ortadoğuda yaşanan bazı gelişmelerle bu ırkçı ve ayrımcı motivasyonlar tekrar ortaya çıkabiliyor. Bunlar karşısında bizler, resmi makamlar olarak muhataplarımızla konuyu ele alıyoruz. Bizlerinde yapabildikleri ve güçleri ancak bir noktaya kadar gidebiliyor. İşte bu noktada Mete Ekşi Fonu gibi sivil inisiyatifleri öne çıkıyor. Bu açıdansizlerin yaptıkları bu hizmetleri oldukça anlamlı bulduğumu ifade etmek isterim. Bu etkinlikler seviyesininde hiç durmadan devam etmesini diliyor ve Mete kardeşimizi tekrar saygı ve sevgi ile anıyorum.“

Rathaus Charlottenburg’ta ödül töreni

Daha önceki yıllarda törenlere devamlı gelen Babası Tufan Ekşi’nin vefat ettiği için, kardeşi Mine Ekşi’de sağlık sebeplerinden dolayı katılamadığı Mete Ekşi Anma ve Ödül Töreni 32 yıldan beri yapılmakta ve her yıl verilmektedir. Şimdiye kadar 100‘den fazla Berlinli çocuk ve gençlik grubu bu ödülü aldı. Ödül, farklı kültürlerden insanların barış içinde bir arada yaşamasını destekleyen çocuklara ve gençlere verilmekte.

32. Mete Ekşi Ödülleri sahiplerini buldu

Rathaus Charlottenburg’un salonunda düzenlenen ödül töreni öncesi Mete Ekşi Fonu Eş Başkanları Melike Çınar ve Peter Baumann’ın birer konuşma yaptı. Daha sonra ödüllerin verilmesine geçildi. Bu yıl 3000.- euro deǧerindeki büyük ödül ikiye bölündü ve 1500.‘er euroluk ödüller, ikisi de birinci ilan edilen Nayas Bibliothek ile AG Erinnern Gruplarına verildi. Her yıl düzenlenen plakat yarışması ödülüde sahiplerini bulurken ödül töreni ‚The Green Power‘ adlı grubun müzikal gösterileri ile devam etti. Kaynak: Berli SES Dergisi

ha-ber.com/Haber ve Fotoğraflar/Hüseyin İşlek

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.