Merkez Bankası’ndan Beklentilerin Üstünde Faiz İndirimi

Merkez Bankası’ndan Beklentilerin Üstünde Faiz İndirimi

ABONE OL
17:18 - 12/12/2019 17:18
Merkez Bankası’ndan Beklentilerin Üstünde Faiz İndirimi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Merkez Bankası Perşembe günü yaptığı toplantıda beklentilerin üzerinde bir karar çıkardı ve politika faizlerini iki puan indirip yüzde 12’ye çekerek 200 baz puan düşürdü. Bu hamle, doların seyrini değiştirmedi.

Reuters haber ajansının görüştüğü ekonomistler, 150 baz puanlık bir indirim beklentisindeydi. Para Politası Kurulu’nun faiz indirme kararıyla ilgili yapılan açıklamada, para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerektiği vurgulandı.

Türkiye’de enflasyon geçen yıl Türk lirasının döviz karşısında yaşadığı değer kaybıyla beraber yüzde 25’e çıkarak son yılların zirvesini görmüştü. Son aylarda tek haneli rakamlara kadar gerileyen enflasyon oranı Kasım ayında tekrar iki haneleri gördü ve yüzde 10,6’ya yükseldi.

Merkez Bankası’nın 2019 sonuna kadar enflasyon oranı beklentisi yüzde 11,2. Ancak Reuters’ın görüştüğü ekonomistlerin yılsonu enflasyon oranı tahmini yüzde 12. Merkez Bankası Temmuz ayından beri faiz oranlarını agresif biçimde indirme eğiliminde.

Geçen yıl Türk döviz karşısında yüzde 30’a yakın değer kaybının ardından Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0,9 büyüdü.

Merkez Bankası’nın faiz indirme kararı sonrası ABD dolarının Türk lirası arşısındaki seyrinde değişiklik yaşanmadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan uzun zamandır ekonomiyi canlandırmak için Merkez Bankası’na faiz indirme çağrısı yapıyor. Erdoğan son olarak enflasyon oranlarının 2020’de tek haneli olacağını söyledi.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.