DOLAR

32,4878

-0.02%
EURO

35,0128

-0.09%
ALTIN(gr)

2.438,53

0,13%
BİST 100

9716.77

0,13%
Merkez Bankası Yeni Bir Faiz İndirimine Gidecek Mi?

Merkez Bankası Yeni Bir Faiz İndirimine Gidecek Mi?

ABONE OL
10:02 - 18/11/2021 10:02
Merkez Bankası Yeni Bir Faiz İndirimine Gidecek Mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye son üç aydır olduğu gibi bugün toplanacak Kasım ayı Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nda (PPK) alınacak kararları da merakla bekliyor.

Piyasa son iki aydır süren faiz indirimlerinin devam edeceği beklentisini taşıyınca PPK toplantısı öncesi Amerikan Doları/Türk Lirası kuru gece yarısı Asya piyasalarında 10,96’yı test ederek bir faiz artışı halinde 11’i aşacağı mesajını verdi.

Sabah saatlerinde Amerikan Doları/Türk Lirası kuru 10,74-10,75 seviyelerinden işlem görüyor.

Yeni başkan döneminde Merkez Bankası ne yaptı?

Mart ayındaki PPK toplantısında iki puan faiz artışına gittiği için görevden alınan Naci Ağbal’ın yerine guvernörlük koltuğuna oturan Şahap Kavcıoğlu, yüksek faiz karşıtı görüşlerine rağmen beş PPK toplantısında faizi yüzde 19’da sabit tuttuktan sonra Eylül ayında bir puan, Kasım ayında da iki puan indirme gitti

Merkez Bankası’nın faizle ilgili “çekirdek enflasyon”un dikkate alınacağı yaklaşımının ortaya konması öncesinde 8,28 olan kur, 6 Eylül’de başladığı yükselişinde ilk faiz indiriminin yapıldığı 23 Eylül’de 8,76’yı ikinci indirimin yapıldığı 21 Ekim’de ise 9,51’i gördü.

Merkez Bankası Başkanı’nın 28 Ekim’de yılın son enflasyon raporu sunumunda yaptığı açıklamalarda “Cari fazla verdiğimizde finansal istikrar ve fiyat istikrarını sağlamış olacağız. Türkiye’nin uzun yıllardır uyguladığı yüzde 5 cari açık, yüzde 5 büyüme ve yüzde 5 enflasyon politikası fiyat istikrarıyla çelişmiştir, sürdürülebilir olmamıştır. Dolayısıyla ihracatı artırıp cari fazla verince Türkiye’nin finansman sorunu daha net şekilde çözülmüş olacak. Bu da fiyat istikrarını sağlamış olacaktır. İnşallah bu dönem de fırsat olarak ihracatın artırılması ve cari dengenin sağlanmasıyla Türkiye fiyat istikrarını sağlamış olacaktır” demesi de piyasa tarafından faiz artışının devam edeceği olarak yorumlanınca dolar kuru dün PPK toplantısı arifesinde günü 10,62’den kapattı.

Erdoğan, faize tepkisini Kuran’dan referansla ortaya koydu

Dün partisinin grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ana başlıklarından biri de faiz politikasıydı.

“Faiz sebeptir, enflasyon neticedir” yineleyen Erdoğan “Bunu farklı yere çevirme gayretine girenlere boşuna uğraşma diyoruz. Faiz belasını kaldıracağız. Bunu kabulleneceğiz, başka çıkışı olamaz. Hala kalkıp da bu mücadelede beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar kusura bakmasınlar. Ben bu yolda faizi savunanla olamam. Bu konu sıradan bir konu değil. ABD’ye, batıya, İsrail’e bakın faiz aşağılara çekilmişken, bizim arkadaşlarımıza ne oluyor ki faizi savunur hale geliyor. Bu görevde olduğum sürece faizle mücadelemi sürdüreceğim, enflasyonla mücadelemi sürdüreceğim. Nas ortada olduğuna göre sana bana ne oluyor. Biz değerler silsilemiz içerisinde olaya niye buradan bakmıyoruz? Buradan bakacağız ve adımımızı atacağız” şeklindeki sözleri hem Merkez Bankası’na faiz artışına devam etme yönünde bir mesaj hem de hem de faiz indirimine karşı olduğu iddia edilen Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan’a bir tepki olarak yorumlandı.

Cumhurbaşkanı, Allah’ın sözü anlamına gelen “nas” ile faize karşı çıkarken bu tutumuna ilk kez Kuran-ı Kerim’den bir referansı kaynak göstermiş oldu.

100 dolardan daha düşük tutarlı işlemlerde kimlik ibraz edilmeyecek

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, döviz alım satımında kimlik tespitini zorunlu hale getiren düzenlemede bir değişiklik yapıldı.

Düzenleme ile Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğinin “20 nci maddesinin altıncı fıkrasında yer alan “tüm işlemlerde” ibaresi “100 ABD Doları ve/veya karşılığı Türk Lirası tutarını aşan işlemler için” şeklinde değiştirildi.

Bu değişiklikle bundan böyle 100 dolar ve üzerindeki işlemlerde kimlik ibraz etmek zorunlu hale gelmiş oldu.

VOA tarafından geçilen Merkez Bankası Yeni Bir Faiz İndirimine Gidecek Mi? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Merkez Bankası Yeni Bir Faiz İndirimine Gidecek Mi? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Merkez Bankası Yeni Bir Faiz İndirimine Gidecek Mi? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (1)
  • Mert

    Eyyy Merkez Bankası!
    Recep Tayyip Erdoğan’a şöyle bir cevap vermeniz onun bu işin ehli olmadığını haddini bildirirseniz böylece Kamu vicdanını rahatlatmış olursunuz.
    “Lâ”, zihni tüm olmazlardan ayıklama eylemidir.
    İnsanlık tarihi baştan sona LA ile yazılmıştır: Adem, bağışlanmak için LA diyerek başladı (7:23). Nuh LA diyerek azgın dalgalar içinde yüzdü (23:27), İbrahim LA diyerek putları kırdı (21:58), zorbalığa/tağuta karşı durdu (21:67); yine LA diyerek ateşten kurtuldu (21:69). Yakup LA diyerek sabretti (12:18,83), Yusuf LA diyerek kuyulardan (12:19), zindanlardan (12:50), benlikten kurtuldu (12:23,24), gönül Mısır’ına sultan oldu (12:54-56). Musa LA diyerek denizi yardı (26:63), Zünnun (yunus) LA diyerek benliğin karanlık dehlizinden kurtuldu (21:87-88). Meryem LA diyerek sustu (19:26), İsa LA diyerek konuştu (3:46), Muhammed LA diyerek nübüvveti bitirdi (33:40) ve daha nice erler (selam olsun onlara) LA diyerek başladılar, LA diyerek bitirdiler.
    Bizler de LA diyerek, yüzümüzü bir hanif olarak dine, Allah’ın insanları üzerinde yarattığı fıtrata çevirelim. Allah’ın yaratışında değiştirme olmaz. Doğru ve eskimez din işte budur. Fakat insanların çokları bilmiyorlar (30:30).
    Her şey iki harf, tek hece ile başladı: LA

    Yanıtla
    +0
    -0