DOLAR

32,4504

-0.15%
EURO

34,8290

-0.66%
ALTIN(gr)

2.441,26

0,23%
BİST 100

9915.62

0,23%
“Memurların Ek Göstergelerini 600 Puan yükseltiyoruz”

“Memurların Ek Göstergelerini 600 Puan yükseltiyoruz”

ABONE OL
10:56 - 07/06/2022 10:56
“Memurların Ek Göstergelerini 600 Puan yükseltiyoruz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamu personelinin maaşlarını, emekliliklerin de ikramiye ve aylıklarını belirleyen ek gösterge konusunda, 1 Ocak 2023’ten itibaren herkese 600 puan artış yapılacağını açıkladı.

Erdoğan, 2,5 saatlik Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı ardından kameralar karşısına geçti ve kamuoyunda seçim vaadi şeklinde beklenti yaratmış olan kamu personeliyle ilgili, ek göstergelerde değişiklik konusunda bilgi verdi.

Erdoğan, “Bilindiği gibi, bu konu ilk gündeme geldiğinde öğretmenlerimize, polislerimize, sağlık çalışanlarımıza ve din görevlilerimize ek göstergelerini 3600’e çıkarma sözü vermiştik. Ancak, sadece bu kesimler için yapılacak bir ek gösterge artışının memurlarımız arasında adaletsizliğe yol açacağını ve hiyerarşik dengeyi de bozacağını gördük. Bunun için şartlarımızı zorlama pahasına, kamu çalışanları lehine bir fedakârlıkta bulunarak tüm memurlarımızın ek göstergelerinde, 600 puanlık bir yükseltmeye gitmeyi kararlaştırdık. Yardımcı hizmetler sınıfındakiler de dâhil ülkemizdeki 5,3 milyon kamu görevlimizin tamamı önümüzdeki yılbaşından itibaren bu düzenlemeden yararlanacaktır” dedi.

Erdoğan’ın açıklamasına göre; 1. dereceye gelmiş olma kaydıyla hak sahipleri 3600 ek göstergeye yükseltilecek. Genel müdür yardımcısının ek göstergesi 4400’e, şube müdürü ve ilçe müdürünün ek göstergesi ise 3000’e çıkarılacak. Ek göstergesi 3600’e çıkan 30 yıllık hizmeti bulunan bir memurun emekli aylığı 1234 ile 1391 lira, emekli ikramiyesi 44 bin 500 ila 50 bin 150 lira artacak. Genel müdür yardımcılarının ek göstergeleri 3 bin 600’den 4 bin 400’e, şube müdürü, ilçe müdürü seviyesindeki yöneticilerin 2 bin 200’den 3 bine çıkacak. Emekli Sandığı’na mensup emekli memurların da ek gösterge artışıyla aylıklarında artış olacak.

Ek gösterge konusunda Erdoğan, “Somut örnek verecek olursak ek göstergesi 3600’e çıkan 30 yıllık hizmeti bulunan bir memurun emekli aylığı bin 234 ile bin 391 lira arasında, emekli ikramiyesi ise 44 bin 500 lira ile 50 bin 150 lira arasında artacaktır. Mevcut maaşlara göre hesaplanan bu tutarlar düzenlemenin yürürlüğe gireceği yılbaşındaki rakamlara göre çok daha yüksek seviyelerde gerçekleşecektir” ifadesini kullandı. Erdoğan, “Ayrıca mülki idare amirleri başta olmak üzere, yaptıkları işle özlük hakları arasındaki makas açılan kamu görevlileriyle ilgili, iyileştirici bir düzenlemeyi de bu kapsamda gerçekleştireceğiz” bilgisini de verdi.

Sosyal yardımda CHP’nin vaadini anımsatan açıklama

Cumhurbaşkanı ve AKP Lideri Erdoğan, sosyal yardımlar konusunda yeni vaatte de bulundu. Erdoğan, “Geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz yaklaşık 98 milyar liralık sosyal yardımla ihtiyaç duyan her vatandaşımızın yanında olmuştuk. Bu yıl sosyal yardım bütçemizi ek programlarla daha da güçlendiriyoruz. Amacımız, gelişen ve büyüyen Türkiye’nin refahının, tüm kesimlerle paylaşılmasını sağlamaktır. Bu kapsamda Türkiye Aile Desteği Programı ile ekonomik olarak dezavantajlı, ancak mevcut programlardan yararlanamayan kesimlere yönelik, 15 milyar liralık yeni bir paketi daha devreye alıyoruz. Vatandaşlarımız, bu yeni pakete hem elektronik devlet hem de sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları üzerinden, Haziran ayının üçüncü haftasından itibaren başvurabilecektir. Bir yıl boyunca sürecek ödemelerin ilki de Kurban Bayramı öncesi yapılacaktır. Türkiye Aile Desteği Programı’nın ülkemize ve vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Erdoğan’ın açıklamasındaki “Türkiye Aile Desteği Programı”, ana muhalefet partisi CHP’nin gelecek seçimler için “Aile Destekleri Sigortası” vaadini anımsattı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve partisi, son iki yıldır özellikle kadınları da aile içerisinde ekonomik yönden güçlendirmeyi amaçlayan, sosyal destekleme programı olan sigorta modelini anlatıyordu.

Erdoğan, sosyal yardımlar konusunda ayrıca “Önümüzdeki eğitim-öğretim yılında Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı anaokullarına veya anasınıflarına çocuklarını kaydettiren aileler için de bir destek programı oluşturduk. Bu program çerçevesinde, son bir yılda sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının yardımlarından faydalanmış olan aileler, herhangi bir başvuruya gerek kalmaksızın çocuklarını okullara kaydettirebilecektir. Anaokulu, Anasınıfı Yardım Programı’nın da hayırlı olmasını diliyorum” açıklaması da yaptı.

Enerji verimliliği gerekçeli kredi müjdesi

Enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmaya yönelik çalışmalar kapsamında, enerji verimliliğine büyük önem verildiğini söyleyen Erdoğan, enerji verimliliği gerekçeli şekilde yurttaşlara düşük faizli, yeni banka kredisi verileceğini de açıkladı. Erdoğan, “Ülkemizdeki yapı stokunun önemli bir kısmının yalıtımsız olması, konutların ısıtılmasında ve soğutulmasında gereğinden fazla enerji kullanımına yol açıyor. Yalıtımlı konut sayısını artırmak için yeni bir çalışma başlatıyoruz. Vatandaşlarımıza, binalarının yalıtım çalışmalarında kullanılmak üzere daire başına 50 bin liraya kadar 60 ay vadeli ve 0,99 faiz oranıyla kredi imkânı getiriyoruz. Burada tabi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızla, Çevre Şehircilik Bakanlığımızın üzerine büyük bir yük düşüyor, zira bunu başarmamız lazım. Hem aile bütçesine hem devlet bütçesine olumlu katkısı olacağına inandığım bu paketle ilgili detaylar, ilgili bakanlıklarımız tarafından kamuoyuna açıklanacak” diye konuştu.

“Sorun enflasyon değil hayat pahalılığı” görüşü

“Kimse bizden şunu beklemesin: Bu iktidar faizi artırmayacaktır. Tam aksine biz faizi düşürmeye devam edeceğiz” diyen Erdoğan, ekonomideki son duruma ilişkin yüksek enflasyon oranı başta olmak üzere eleştirilere karşı sorun olmadığı görüşünü savundu.

Erdoğan, “Bunlar hadi bizi dinlemiyorlar, hadi bize inanmıyorlar, hiç değilse kendi putlarına, kendi ideolojik efendilerine kulak versinler. Uluslararası kuruluş başkanları bile açıkça enflasyonla ve faizle ilgili ezberlerin bozulması gerektiğini söylüyor. Dünya genelinde hâli hazırda 136 ülkenin merkez bankası, enflasyon oranlarının altında faiz politikası uyguluyor. Buna rağmen Türkiye için eskinin köhne enflasyon faiz denkleminde ısrar etmek gafletten kaynaklanmıyorsa, alenen ihanet teşebbüsü demektir. Aziz milletim, aslında bugün bizim ülkemizde teknik anlamda enflasyon değil, fiili bir hayat pahalılığı sorunu vardır. Şöyle ki; yaşananlara enflasyon diyebilmemiz için kamunun harcama disiplinin kaybolması, bütçenin çok yüksek açıklarla yönetilebilir olmaktan çıkması gerekir. Bizim 19 yıldır üzerinde en çok hassasiyet gösterdiğimiz konu, bütçe disiplinidir. Vatandaşlarımız da kendi bütçelerini çok iyi yönettiler. Bireysel emeklilik sistemimizde 300 milyar liralık birikim oluştu. Bireysel döviz hesaplarının tutarı, 110 milyar dolara çıktı. Değeri 650 milyar doları bulan konut yatırımlarıyla, 170 milyar doları bulan ithal araba filosuyla, insanlarımız refah seviyelerini yükseltti. Bizim dönemimizde hem evi hem arabası olan kişi sayısı, yaklaşık üç kat arttı. Merkez Bankamızın kasasındaki ve vatandaşlarımızın yastık altındaki altın varlığımız, 150 milyar doları buldu. Tasarruflar böyle de borç tarafında bir felaketle mi karşı karşıyayız? Hayır. Hamdolsun orada da gayet iyi durumdayız” dedi.

Kendisine yönelik Cumhurbaşkanı yerine “Başkan” ifadesini kullandığı da gözlemlenen Erdoğan, “Sayın Başkan niçin faizsiz düşünmekten bahsediyorsun? Benim derdim şu: Bu ülkede yatırımcı birinci derecede kamu bankalarıyla, buna eğer özel sektör bankaları da dâhil olursa özel sektör bankalarıyla da düşük faizle sağladığı kredi ile ne yapsın? Yatırıma girsin. Mevcut yatırımlarını daha da geliştirsin, genişletsin. Bununla istihdam sağlayalım, bununla üretimi arttıralım, bununla ihracatı daha da arttıralım ve bununla evet, büyümeyi sağlayalım bizim derdimiz bu. Bu oldukça işte, işsizlik de ne yapacaktır? Bugün olduğu gibi daha da azalacaktır” görüşlerini dile getirdi.

VOA tarafından geçilen “Memurların Ek Göstergelerini 600 Puan yükseltiyoruz” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Memurların Ek Göstergelerini 600 Puan yükseltiyoruz” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Memurların Ek Göstergelerini 600 Puan yükseltiyoruz” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.