DOLAR

32,2639

0.01%
EURO

34,6976

-0.06%
ALTIN(gr)

2.401,21

0,05%
BİST 100

10258.4

0,05%
Manavgat’ta muz üretimi uyarısı

Manavgat’ta muz üretimi uyarısı

ABONE OL
19:43 - 12/07/2020 19:43
Manavgat’ta muz üretimi uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Fikri Cinokur/Manavgat

Son yıllarda serada muz üretim alanları artan Manavgat’ta muz yatırımlarının doyma noktasına geldiği, önümüzdeki süreçte yığılma olacağı ve risk oluşturabileceği belirtilerek üreticilerin bu konudaki yatırımlarını ejder meyvesi gibi tropikal ürünlere  yapmaları istendi.

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş, ilçede son yıllarda gerçekleştirilen yatırımlarla serada muz üretiminin arttığını ve doyma noktasına geldiğini söyledi.

Üreticileri serada muz üretimi yatırımları yapmamaları için uyarıda bulunan Boztaş,  üreticilerin son yıllarda yıldızı parlayan ejder meyvesini üretmelerini önerdi.

MATSO Ahmet Boztaş, bir yatırımcıya ait Ejder meyvesi (Pitaya) serasını ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Ejder meyvesi serası yatırımcısından bilgiler alan Boztaş, ”Tropikal bir meyve olan Ejder meyvesi Manavgat ve bölge için örtü altına çok uygun.  Manavgat’ta serada muz üretiminin ardından ejder meyvesi yatırım yapılabilecek bir ürün” dedi.

Muz yatırımları risk oluşturuyor

Manavgat’ta 2014 yılında serada 21 hektar muz üretimi yatırımı olduğunu belirten Ahmet Boztaş, şunları kaydetti.

”2020 yılı sonuna kadar serada muz üretimi 484 muz yatırımcısı ile yaklaşık 12 bin dekar alana ulaşacak. Manavgat’ta muz yatırımları doyma noktasına geldi  ve artık ürün yığılması oluşabilir ve risk yaratabilir. Muz yatırımı doyma noktasına ulaştı. Son bir yılda Manavgat’ın yanı sıra ülkenin değişik yerlerinde çok fazla muz yatırımı oldu. Muz yatırımı artık bir risk olacak ve gelecekte sıkıntılara neden olabilecek.”

Tarımda en büyük sorunun plansızlık ve ürün çeşitlendirme olduğuna dikkat çeken Boztaş, mutlaka ürün çeşitlendirilmesi ve planlamasının yapılmasını istedi.

Muz üretimi yerine  alternatif tropikal meyve yatırımlarını önerdiklerini ifade eden Ahmet Boztaş, şunları kaydetti.

”Ürün yığılmasının önüne geçmek için alternatif tropikal meyve üretimlerini öneriyoruz. Muz yatırımında rakamların hızla arttığını göz önüne alarak üreticilerimizi ve yatırımcılarımızı alternatif tropikal meyve ürünlere yönelmesini tavsiye ediyoruz. Bunun içinde hem yatırım maliyeti üretim maliyeti muza göre daha düşük. Ejder meyvesinin muzdan tek faklı ikinci yılda ürün alınıp 3. yılda ticarileşiyor. Ejder meyvesi iç piyasanın yanı sıra yurt dışına da satılabilecek bir meyve olarak görüyoruz. Yatırımcı üyelerimize ejder meyvesi, mango ve avokado gibi tropikal meyveleri tavsiye ediyoruz.”

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.