Mali Müşavir İlhan, işletmelere yapılacak mali destek konusunda bilgi verdi

Mali Müşavir İlhan, işletmelere yapılacak mali destek konusunda bilgi verdi

ABONE OL
22:21 - 12/11/2020 22:21
Mali Müşavir İlhan, işletmelere yapılacak mali destek konusunda bilgi verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Avrupa Türk Gazeteciler Birliği’nin (ATGB) bu ayki konuğu Yeminli Mali Müşavir Sinan İlhan oldu. Sinan İlhan, korona kısıtlamalarından dolayı girişimciler ve işyerlerine verilen kasım yardımları konusunda bilgi verdi. Federal Hükümet ve eyalet hükümetlerinin ortak aldığı karar doğrultusunda, kasımda gelir kaybı yaşayan şirketler için toplamda 10 Milyar Euro bütçe ayrıldı.

  1. Toplam hacim: Kasım ayı yardımının 10 milyar Euro civarında bir mali hacme sahip olması bekleniyor.

 

  1. Başvuruya uygun şirketler: Geçici kapanışlardan doğrudan etkilenen şirketler, işletmeler, serbest meslek sahipleri, dernekler ve kurumlar ile dolaylı olarak etkilenen şirketler, aşağıdaki hükümler uyarınca başvuru yapabilir:

 

  1. Yardım nasıl olacak?

Kasım ayı yardımı ile, şirketin devlet yardımı yasası kapsamındaki mevcut kapsamının buna izin vermesi koşuluyla, Kasım 2019’daki ortalama haftalık cirosunun yüzde 75’ine kadar olan haftalık kapanışlarda 1 milyon Euro üst sınıra kadar hibe verilmektedir. Kasım ayı yardımı için 1 milyon Euro’yu aşan sübvansiyonlar için AB Komisyonu’ndan bildirim ve onay gerekmekte. Alman hükûmeti şu anda daha yüksek hibeler için bu tür bir onay almak için Avrupa

Komisyonu ile yoğun görüşmelerde bulunuyor.

Kasım 2019’daki haftalık ciroya alternatif olarak, serbest meslek sahipleri (Soloselbständige), karşılaştırma için temel olarak 2019’daki ortalama haftalık ciroyu kullanabilir. 31 Ekim 2019 tarihinden sonra ticari faaliyetlerine başlayan başvuru hakkına sahip olanlar için, karşılaştırma cirosu olarak Ekim 2020’deki ortalama haftalık Ciro veya kuruluştan bu yana ortalama haftalık ciro seçilebilir.

  1. Şimdiye kadar alınan yardımlar mahsup edilecek mi?

İşletmelerin bu zamana kadar almış oldukları korona yardımları Kasım ayı yardımıyla mahsup edilecektir. Bu en başta Überbrückungshilfe ve Kurzarbeitegeld için geçerlidir.

  1. Kasım ayında gelir elde edilirse ne olur?

Kasım ayında genel kapanışa rağmen satış yapılırsa, bunlar karşılaştırılabilir satışların yüzde 25’ine kadar dikkate alınmayacaktır. Karşılaştırılabilir satışların yüzde 100’ünden fazlasının aşırı finansmanını önlemek için, bunun üzerindeki satışlar için karşılık gelen bir mahsup yapılır.

  1. Başvuru nasıl olacaktır?

Başvurular, Überbrückungshilfe’nın ulusal platformu

(www.ueberbrueckungshilfe-unternehmen.de) üzerinden önümüzdeki birkaç hafta içinde yapılabilir. Elektronik başvuru bir Mali Müşavir tarafından yapılmalıdır. Ödeme, federal eyaletler tarafından Überbrückungshilfe platformu aracılığıyla yapılacaktır.

5.000 Euro’dan fazla yardım için başvuruda bulunmayan serbest meslek sahipleri (Soloselbständige) için, incelemeyi yapan üçüncü̈ bir şahıs aracılığıyla başvuru yapma zorunluluğu yoktur. Özel kimlik belirleme yükümlülükleri kapsamında doğrudan başvuru yap a hakkına sahip olacaklardır.

Fotoğraflar: Mehmet Dedeoğlu

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.