Malatya’nın Yeşilyurt Belediyesi, insan kaçakçılığına aracılık mı yaptı?

Malatya’nın Yeşilyurt Belediyesi, insan kaçakçılığına aracılık mı yaptı?

ABONE OL
18:49 - 11/04/2021 18:49
Malatya’nın Yeşilyurt Belediyesi, insan kaçakçılığına aracılık mı yaptı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

AK Parti yönetiminde bulunan Malatya Yeşilyurt Belediyesi, “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi” kapsamında Eylül 2020’de Almanya’ya gönderdiği 45 kişiden 43’ü geri dönmedi. Dönen iki kişi de Belediye Başkan yardımcıları! Olayın araştırılması için mülkiye başmüfettişi görevlendirildi. TUM-HABERLER.COM Genel Yayın Yönetmeni Ali Rıza Özkan, Almanya’daki şirketin “bireysel gelişim” gibi bir alanda değil, gastronomi ihtiyaçları temin alanında faaliyet gösterdiğini ortaya çıkardı. Yeşilyurt Belediyesi’nin adının karıştığı skandalda her an tutuklamalar gelebilir.

Malatya’nın Yeşilyurt Belediyesi’nin “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi” kapsamında Eylül 2020’de yurt dışına gönderilen 45 kişiden 43’ü geri dönmedi. Almanya’ya giden ve geri dönmeyen kişiler üzerine olayın araştırılması için mülkiye başmüfettişi görevlendirildiği öğrenildi. Olaya ilişkin olarak ilk bilgileri ve ‘skandal iddiayı’ geçtiğimiz hafta içinde yapılan Yeşilyurt belediye Meclisi toplantısında gündemle getiren CHP Yeşilyurt Belediye Meclis Üyesi Günnur Tabel ise, “Biz bu 43 kişinin kim olduğunu bilmiyorduk. Son meclis toplantısında sorduk. Bunu sorguladığımız için bizi komisyonlara almadılar” diye konuştu.

CHP’Lİ BELEDİYE MECLİS ÜYELERİNDEN SORU ÖNERGESİ

CHP’li meclis üyeleri Günnur Tabel, İsmail Aydın ve Önder Öztürkoğlu, gündemin görüşülmesinden önce geçtiğimiz yıl planlanan bir yurt dışı gezisine gönderilen 45 kişiden 43’ünün geri dönmediği iddialarını içeren yazılı  bir soru önergesi sundular. Soru önergesi şöyle:

“Geçtiğimiz yılın Şubat ayı meclis oturumunda; Almanya’nın Saksonya Eyaleti Hannover şehrinde faaliyet gösteren Mega Kilit GMBH şirketi tarafından “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek” adlı proje kapsamında 15/02/2020 ile 27/02/2020 tarihleri arasında düzenlenecek olan çevre, eğitim ve kültürel inceleme gezisine Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği üyeleri ile birlikte düzenlenecek olan ve 53 kişilik bir kafilenin katılmasının planlandığı gezi için belediyemizi de temsilen bir heyetin gönderilmesine, yol, konaklama ve iaşe bedelleri gibi tüm masrafların ilgili firma tarafından karşılanacağı inceleme gezisine belediyemizi temsilen Belediye Başkan Yardımcısı Şahin Özer, Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş’un katılmalarının kabulüne yapılan oylamada katılanların oy birliği ile karar verilmişti. Ardından bu karara dayanarak, belediyemizin İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğünün 03.09.2020 tarihinde Malatya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yazdığı yazıda 24.08.2020 tarihinde ilgili dernekle belediye arasında bir protokol imzalandığı, buna göre toplam 45 kişinin 07.09.2020 ile 16.09.2020 tarihlerinde bu geziye katılacağı, bu nedenle de bu kişilere hizmet pasaportu düzenlenebilmesi için gerekli valilik onayının alınarak gönderilmesi istenmiştir.

1) Bahse konu dernekle imzalanan protokolün içeriği nedir?

2) Belediyemizin gerek bu şirket ve gerekse de bu dernekle bağı nedir?

3) Bu geziden iki belediye elemanı dışındaki 43 kişinin ülkeye dönmediği doğru mudur?

4) Eğer dönmüşlerse de giriş-çıkış yapanların tam listesini görmemiz mümkün müdür?”

DERNEK BAŞKANI: BELEDİYE KAYITLARINI BİZZAT YAPTI, GÖNDERİLENLERİ TANIMIYORUM

Üyesi oldukları Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği aracılığıyla eğitime gönderilen kişilerin, aracı derneğe belediye tarafından üye yapıldıkları iddia edildi. Eğitim için aracı olan Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği’nin Başkanı Mehmet Sait Aytekin “Ben yurtdışına gönderilen şahısların hiçbirini tanımıyorum, bir yakınlığım yok. Yeşilyurt Belediyesi bu kişilerin derneğe kayıtlarını bizzat yaptı ve bende belediye olduğu için, AK Parti’nin adı geçtiği için sorgulama ihtiyacı duymadım. Kimleri başkanı olduğum derneğe kaydettiler onu bile bilmiyorum. Zaten 2 hafta önce dernekler masasına giderek mülkiye başmüfettişine durumu bildirdim ve o dönem üye olan yaklaşık 50 kişinin kaydı silindi” dedi. Almanya’dan geri dönmeyen kişilerin ismi henüz açıklanmazken, AK Partili Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar Gözler, “Konuyla ilgili araştırma yapıp yazılı açıklama yapacağım” dedi.

KİM BU MEGA KİLİT GMBH?

TUM-HABERLER.COM Genel Yayın Yönetmeni Ali Rıza Özkan tarafından yapılan araştırmaya göre, Almanya’daki şirket, soyadları Kilit olan, bir Türkiye kökenli aileye ait. Şirketin imzaya yetkili genel müdürü Hazime Kilit. Kilit ailesi şirketi kurucusu Yılmaz Polat’tan devralmış. Şirket 25.000 Avro sermaye ile 2016 yılında kurulmuş. Yıllık cirosu son derece düşük. 2018’de şirketin kârı sadece 8.694,12 Avro! Geçen yıl için, kurulduğu Hannover ilinin maliye dairesinde yaptıkları bildirimde 56.300 Avro nakit ve 65.900 Avro alacaklı olduklarını beyan etmişler. Şirketin demirbaşları ise, yine beyanlarına göre, 453 bin Avro. Bu profile göre, küçük kendi halinde bir ticari işletme görünümü veren Mega Kilit GmbH şirketinin kuruluş sözleşmesinde belirtilen amaçları ise şöyle: Gastronomi ürünleri ve otomat makineleri yerleştirimi! Yani, Mega Kilit GmbH şirketinin “Çevreye duyarlı bireyler yetiştirmek” gibi bir amacı bulunmuyor. Mega Kilit GmbH şirketi, aslında gastronomi alanında hizmet veren mekanların ihtiyaçlarını karşılamak ve oralara kiralık sigara, içecek, oyun vs otomatları yerleştirmek için kurulmuş!

BELEDİYE DÖNMEYEN 43 KİŞİNİN KAÇMASINA ARACILIK MI YAPTI?

İddia şu ki, Almanya’nın Saksonya Eyaleti Hannover şehrinde faaliyet gösteren Mega Kilit GMBH şirketi tarafından “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek” adlı proje kapsamında Malatya’dan 45 isim davet edildi. Ancak, Alman şirketin böyle bir faaliyet alanı olmayışı, Yeşilyurt Belediyesi’nin organizasyon öncesinde her şeyi bildiği şüphesini güçlendiriyor. Nitekim, aracı olan Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği’nin başkanı Mehmet Sait Aytekin’in açıklamaları da, şüpheleri Yeşilyurt Belediyesi’ne yöneltiyor. Nitekim, Belediye’nin hiçbir masrafa katılmaması ve tüm masrafların Almanya’daki şirket tarafından karşılandığının açıklanması da, şirketin zayıf mali tablosunu ve faaliyet amacını öğrendiğimizde, gerçeklerle bağdaşmadığı anlaşılıyor. Proje dahilinde 43 kişiyle birlikte Yeşilyurt Belediyesi’ni temsilen Belediye Başkan Yardımcısı Şahin Özer, Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş da Almanya’ya gidiyor. Fakat 1 hafta sonra Türkiye’ye sadece Özer ve Karakuş dönüyor. Üstelik her iki belediye yetkilisi de 43 kişinin akıbeti hakkında bir bilgileri olmadığını söylüyorlar.  Fakat 43 kişinin yurtdışı seyahati için Yeşilyurt Belediyesi’nin, Malatya Valiliği’ne yazı yazdığı, Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği ile belediye arasında bir protokol imzalandığı ve kişilere hizmet pasaportu düzenlenebilmesi için Valilikten onay istendiği ortaya çıktı. Şimdi, İçişleri Bakanlığı’nın araştırması gereken 2 soru bulunuyor.

1) Bu organizasyon, yurtdışına insan kaçakçılığı için Belediye ve kamu imkanlarının istismar edilmesi midir?

2) Yeşilyurt Belediyesi FETÖ iltisaklı bir takım kişilerin yurtdışına kaçırılmasına aracılık mı yapmıştır?

YEŞİLYURT BELEDİYESİ SAHTE UNESCO ÖDÜLÜ NEDENİYLE GÜNDEME GELMİŞTİ

Geçtiğimiz sene Şubat ayında Yeşilyurt Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, Başkan Mehmet Çınar’ın Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen UNESCO 2019 Yılı ‘Uluslararası İdeal Kentler Ödül Töreni’ne katıldığı ve ‘Kadim Yeşilyurt Kentsel Planlama’ projesinden dolayı ‘Kentsel ve Mimari Dokunun Korunması’ başarı ödülünü aldığı belirtilmişti. Ancak UNESCO Türkiye Ofisi, Paris’te UNESCO’ya ait olduğu belirtilen binanın kendilerine ait olmadığını belirterek, bu iddiayı yalanlamıştı. Ofis tarafından, verilen plaketlerin UNESCO Ödülleri olduğunu ileri süren ve kamuoyunu yanıltan belediyelere birer yazı gönderilerek, “Bizim böyle bir ödülümüz yok. Aldığınızı açıkladığınız ödüller konusunda UNESCO adını kullanmayın” uyarısı yapılmıştı. (Kaynak: www.tum-haberler.com)

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.