ÜNİVERSİTELERİN YARISI KAPATILSIN!

ABONE OL
17:46 - 30/03/2021 17:46
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Üniversite okumanın birinci sebebi, bir iş bulup rahatça yaşayabilmektir. Gelecek kaygısı olmasın diye çocukları okusun ister insanlar.

Mezun olan öğrencinin yarısı, asgari ücretten biraz fazla bir paraya çalışmaya razı olsa bile iş bulamıyor ülkemizde. Torpili olanlar zaten okumasa da bir işe yerleşiyor, soru çalan ve sırtını hükümete dayayan oluşumlarda gördük geçmişte.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her kes üniversiteyi bitirdiği zaman iş sahibi olacak diye de bir şey yok. ” dedi. Tamam biraz haklı da.

2019-2020 Yükseköğretim Akademik Yılı açılış töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan “Üniversite sayımız 76 idi, 207’ye yükseldi. Almanya’da yükseköğrenim öğrenci sayısı 3 milyon, bizde 8 milyon ve Almanya’nın nüfusu bizle hemen hemen aynı.” dedi.

Peki iş bulamayacaksa, zevk için mi okuyacak insanlar. Geçim derdi kalmadıktan sonra, kültürünü ve birikimini artırmak için okuyabilirsiniz. Fakat karnı aç olan bir insan, bilgi ile beslenemez.

Cumhurbaşkanımız, kendisi farkına varmadan doğruyu söylemiş zaten. Almanya ile nüfus aynı fakat bizde üniversite okuyan üç katı!

Kısacası, yaklaşık 5 milyon genç meslek liselerinden mezun olup ara iş gücü olarak üretime katılmalıdır. Bu insanlar üniversite de geçen 4 seneyi üretimle geçirip boşa zaman ve para harcamayı bırakmalıdır. İmam hatip okulları açıp, mezun vermekle ülke kalkınmaz.

Peki meslek okullarına yönlendirip, bir an önce iş gücüne hazır bir gençlik hazırlarsanız ne olur hiç düşündünüz mü?

Bu beş milyon genç, hükümetlerin başarısızlığından dolayı işsiz gurubuna girerler. Gençlerde işsizlik oranı fırlar. Zaten işsizlik var fakat üniversitede dört beş yıl okuyan bu beş milyon genç, öğrenci gözüktüğü için işsiz sayılmıyor. Lafın kısası işsizlik görünenin iki katı ve tablo çok vahim. Acilen eğitimde işin uzmanları çalışma yapmalı, öğretmenler kimin hangi bölüme gideceğini yakından inceleyip yönlendirmeli. Asıl önemlisi de tanıdık ve torpilli diye görevlere gelip yetkiyi ele alanların önü kesilmelidir.

Üniversitelerin yarısı kapatılmalı, ya da bölümleri azaltılmalıdır. Bir Anadolu şehrine üç dört üniversite açmanın mantığını anlamış değilim. Mevcut okula bir iki sınıf ekleyerek bu iş çözülürdü. Öğrencinin iş bulamayacak kısmını meslek liselerine yönlendirdikten sonra, bölümlerde azaltılmalıdır. Tarım, turizm, hayvancılık, sanayi meslek lisesi mezunları daha rahat iş bulacaktır üniversitelere ayrılan kaynaklar üretime verildikten sonra.

Ülkenin sorunu doğru eğitim ve üretime destekle çözülür. Öğrenci sayısının fazlalığı ile değil!

 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.