POLİTİKACILIK BİR MESLEK MİDİR?

ABONE OL
18:15 - 01/10/2020 18:15
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

POLİTİKACILIK BİR MESLEK MİDİR?


Milletvekilleri, partilerin merkez ve yerel yöneticileri, belediye meclis üyeleri, şimdilerde 7 Haziran’da yapılacak genel seçimde aday adayı olan birçok kişi sosyal medyadaki sayfalarında, kartvizitlerinde ya da tanıtım broşürlerinde meslek bölümlerine politikacı/siyasetçi yazmaktalar. Oysa politikacılık bir meslek değil, geçici süreyle yerine getirilmesi gereken bir görevdir.

“Meslek: Belli bir eğitimle kazanılan sistemli bilgi ve becerilere dayalı, insanlara yararlı mal üretmek, hizmet vermek ve karşılığında para kazanmak için yapılan, kuralları belirlenmiş iş. (TDK Türkçe Sözlük)” Mesleğin tanımı bu…

Şimdi de “politikacı” ne demek onu öğrenelim.

“Politikacı: 1. (Birinci, yani temel anlamı) Politika ile uğraşan kimse, siyasetçi. 2. (Değişmece anlamı) karşısının duygularını okşayarak çıkar sağlayan kişi, siyasetçi.”

Bir de politikacılığın ne demek olduğuna bakalım.

“Politikacılık: Politika ile uğraşma işi veya tutkusu. (TDK Türkçe Sözlük)”

Yukarıdaki tanımlardan da anlaşılacağı gibi politikacılık, para kazanılan bir meslek değil. Ancak Türkiye’de özellikle 12 Eylül’den sonra politikacılığı mesleğe dönüştürme çabası var. 12 Eylül darbesinin mimarlarından Özal, ilk kez milletvekillerine “kıyak emeklilik” hakkı tanıyarak politikacılığı meslek durumuna getirmenin ilk adımını attı.

Neden mi?

Politikacılık meslek durumuna getirilerek TBMM’nin yasama bağımsızlığı, yürütmenin tamamen kontrolüne girerek güçler ayrımı yok olur. Böylece egemen güç, siyasetçiyi kontrol altına alır. İstediğini yaptırır. Demokrasi yok olur, yalnızca kâğıt üzerinde kalır.

Siyasetle uğraşan kişilerin meslekleri yerine “politikacı” yazmaları ilginçtir. Bir toplumda bireyler meslekleriyle (tabi varsa) alnının akıyla insanların karşısına çıkamıyorlarsa bundan üzüntü duymak gerek. Meslek sahibi olmayan kişinin topluma yararı da azdır. Bu nedenle kişi, mesleğiyle onur duymalı.

Gerçek ve açık bir demokrasiyi işletmek istiyorsak politikayı meslek olmaktan çıkarmalı. Milletvekillerine tanınan ayrıcalıkları ortadan kaldırmalı. Ayrıcalıklı bir zümrenin oluşması halkın geleceği açısından tehlikelidir. Bu nedenle önümüzdeki seçimlerde hangi partiden aday olursa olsun milletvekilliği için yola çıkanların halkın huzurunda milletvekillerine tanınan ayrıcalıkları ortadan kaldırmak için savaşım vereceğine dair söz vermeleri gerek. Bu, aynı zamanda temiz toplum yaratmanın da önemli bir adımı olacak.

Politikacılık, meslek olma yolunda dörtnala gittiğindendir ki daha şimdiden aday adayları olağanüstü para harcamaktalar. Atalarımızın dediği gibi, Kaz gelen yerden tavuğu esirgememekteler.

Mesleksiz kişilerin “politikacıyım” diye ortaya çıkmaları düşündürücüdür. Türkiye siyasetçiden başlayarak “Ye kürküm, ye!” düzenini sona erdirmeli. Halk için çalışacak siyasetçilere o kadar çok gereksinim var ki…
                                                                                                     
Adil Hacıömeroğlu

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.