ÖĞRETMEN GREVDE

ABONE OL
18:11 - 01/10/2020 18:11
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ÖĞRETMEN GREVDE

Berlin’de iki türlü memur var, devlet memuru, ücretli memur. 

Yıllardır devlet memurluğuna fırsat verilmediği için mezun olan genç öğretmenler şehri terk ederek, diğer eyaletlere gittiler. Bu nedenle aile nedenleriyle kentte yaşamlarını sürdürenler şehirde kaldı. Öğretmen odasında öğreticiler iki sınıfta muamele görüyor, ama aynı işi yapıyorlar. Devlet memuru daha fazla maaş alıyor. Bir okulda okul müdürü ücretli memur ise devlet memuru olan öğretmeninden daha az maaş alıyor.

Devlet memuruna grev yasağı var, ama haksızlığa uğrayan diğer grup iki yıldır grev yaptığı halde haklarını, eşit ödeme şartlarını elde edemedi.

Öğretmenler sendikası (GEW) grevi destekliyor. Görüşmeler devam ediyor. Ayrıca personel dairesi ve kadın temsilcileri yakından takipçisi olarak gözetliyor.

Yazılarımda öğrenci sorunlarına sık sık yer veriyorum. Öğretmenlerin durumuyla da yakından ilgilenmeliyiz, diye düşünüyorum. Bilhassa Türk kökenli milletvekillerine çağrı yapıyorum.

Öğretmeni mutlu, huzurlu çalışmayan, sorunlarla mücadele eden okul öğrencilere faydalı olamaz. Göçmen çocukların bir gün okulda öğretmen olmaları birinci nesil için rüya gibiydi. Bugün bu rüya gerçekleşti, şimdi onları koruma zamanı.

Greve katılan Türk kökenli bir öğretmen, yıllarca İngilizce öğretmenliği için tahsil yaptım. Çocuklarımı ve meslek hayatımı birlikte yürütmek için yarı zaman çalışıyorum. Okul müdürü yapmak istemediğim, branşım olmayan dersleri zorluyor. Bana çocuğumu okula götürüp, okuldan almamı kolaylaştıracak ders plânı yapmıyor. Nesilleri birbirine rekabete sürükleyerek huzursuzluk yaratıyor. Başka bir okula gitmeme eyalet eğitim müdüründen henüz izin çıkmadı. Şimdiye kadar okula gelen üç Türk kökenli eğitmen (Erzieher) de başka okula gitmek zorunda kaldı, diyor.

Okullara anket şeklinde isim yazılmadan testler uygulanıp, göçmen olan öğretmenlerin sorunu diğerlerinden daha fazla olup olmadığı araştırmalıdır.
Kendi biyografisinden ilham alan, göçmen çocuklarına daha iyi ders verebilecek bu öğretmenleri koruma, daha çoğalması için uğraşılması gerektir. Onların okulda varlığı göçmen öğrencilere model olur, katılım sözde kalmaz.

Diğer eyaletlerde okulların en iyisi seçiliyor. Bu, diğerlerini başarıya teşvik edecektir. 
İyi bir okul derslerin kalitesiyle ölçülür. Okul müdürüyle öğretmenlerin dayanışma ve harmoni içinde çalışmaları okul başarısına yansır. 

Ders plânı dışında çalışma kolları, projeler ilgi alanları zenginleştirir.

Öğrencilerin geldiği bilgi ve kültür seviyesine göre, ilâve yardımcı dersler başarıyı etkiler. Çeşitliliği zenginlik olarak gören okulların başarması mümkündür.
Branş öğretmenleri tahsil yaptığı dersi vermeli. Hobi olarak ders verenler, tahsilini yapanlardan önce tercih edilmemeli.

Demokrasi kuralları, katılım, bireyin gelişmesi, görev ve sorumluluk almalarına aldıkları not kadar önem verilmelidir.

Sosyal yönden anlayış, dayanışma içinde çalışan öğretmenler kurulu öğrencilerin başarısına olumlu etkileyecektir.

Öğrenci ve ailelerin arzu, söz ve tekliflerine saygı gösteren okulda şiddete yer olmaz. Şiddeti kamçılayan haksız davranışlardır. 

Eğitim müdürü mutlaka okul müdürleri yanında değil, haklının yanında olmalıdır. Konuşurken öğretmenin sorununu dinlemeli.
Okul olumlu gelişmelere tutunarak, yeniliklere uyum sağlamalıdır.

Başarı belgesi ve ödül alan okullarda göçmen çocukları da başarılı olabiliyor. Ödül alan Kölner Genoveva Lise müdürü Michael Rudolph, bir Türk öğrenciye liseyi başarıyla bitiren öğrenciye hangi kitabı hediye ederdin, diye soruyor. Kafka’nın Değişimler kitabını hediye ederdim, cevabını alıyor.

Kısacası ödül alan okullarda göçmen çocukları da başarıyor. Öğrencilerin bilgisini oldukları yerden alıp, geliştirmek önem kazanıyor.

Okullarda Türk çocuklarının sayısı oldukça kabarık, öğretmenlere de dikkat etmek gerekir. Türk kökenli öğretmenler okulda, üniversitede ayırımcılığa karşı mücadele ederek kazanmıştır. Bilhassa bilgi ve veli dernekleri ilgilenmeli, bu öğretmenleri topluma tanıtmalıdır. Sınıf aile başkanı olmalarıyla bu katkıyı sağlayabilirler.

Hoşça kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey                

Bu konuda mutlaka okunması gereken dergi:
Gute Schule – So geht’s, Ein Magazin der Robert Bosch Stiftung und der Heidehof Stiftung, Juni 2016.

www.bosch-stiftung.de 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.