HAYAT VE ÖLÜM

ABONE OL
18:08 - 01/10/2020 18:08
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

HAYAT VE ÖLÜM

Her yıl Nisan ayında kutlanan Paskalya Bayramı hayatın ölüme karşı mücadelesini hatırlatır. Renkli boyanmış yumurtalar yeniden doğuşla ölüme karşı yenmeyi kazanmayı gösterir.

İsa peygamber çarmıha gerilerek şiddetle öldürüldükten sonra cenazesi bir mağaraya konur. Hikâyede ertesi gün mağara boştur. Yani dirildiğine inanır, Hristiyanlar. 

Çoğunluğu Hristiyan olan toplumda dinî bayramlar, kutlama ve anmalar okulda ders içeriğinde yer aldığı için Müslüman çocuklara anlatmak gerek. Öğrencilerle ana baba evde konuşursa, çocuğun dünyası ikiye ayrılmış olmaz, birbirine bağlılığı çocuk dünyasını rahatlatır.

Ayrıca dinlerin birleştirici olan varlığı insandır, müşterek değerleri vardır. Avrupa değeri diyen politikacılardır, filozof, edebiyatçı ve din bilimcilere göre insanlık değerleri evrenseldir. Bu, küreselleşmeden önce de vardı. Doğu Batı, Güney Kuzey kültürleri bir bütünü oluşturur.

Sosyal medyada, sevdiği bir yakınını veya insanlığa hizmet etmiş, geride olumlu iz bırakmış insanların ölüm haberleri oldukça geniş yankı buluyor. Teselli eden bir söz, tutulan bir el acıyı paylaşıyor. Kazalarda ölüm olunca, aileye haberi polisle din görevlisi birlikte veriyor.

Kilise müziğinde, ayin asnasında akıllı ol mucizeye inan, kavramı en başta geliyor. En zor durumda bir mucize olabilir. Bazen öyle trafik kazaları oluyor ki, insan bu arabanın içinden şoför ve yolcu nasıl sağ çıktı, diye hayret ediyor.

Mucizevi bir savaştı, çünkü yaşamın ölüme karşı mücadelesi sonunda hayat kazandı, o savaşta ölümü yuttu.
                                         Dr. Martin Luther

Hastalıkları yenerek, ömrü uzatan insan teknolojiyle tıpa yön verdi. Hasta olanın iyileşmesi, isteği yaşamı devam ettirme iradesine de bağlıdır. Bu nedenle ileri teknoloji yanında antik Çin tedavileri her gün biraz daha önemini ortaya çıkarıyor. Zira Çin’de tedavi edilirken vücut bir bütün olarak ele alınıyor.
Savaş mucizeyle sona erer mi, yoksa savaşan her iki taraf için yıkım mıdır, çağımızın sorunu ve sorusudur. Eski dostlar düşman oluyor, birlikte iken birdenbire karşıt rakip oluyor. Din ve fikir ayrılığında kavga çıkıyor. Sonuçta mağlup olan kurban oluyor, savaşı çıkaran suçlu da olsa, güçlüyse kazanabiliyor.
Savaş sonunda mucize İncil’e göre Tanrı’nın gücü ve kuvveti 
ölüme karşı yaşamı hayatı devam ettirmesiyle ispat ediliyor. İyiliğin, doğruluğun verdiği enerjiye güvenmek, şiddet asla kazanamaz, sonunda kaybeder, bu şiddet devletten gelse dahi.
Devlet ve Tanrı vatandaşı korkutmak için değil, bireyleri korumak için vardır. Bugün vatan haini deyip, suçlanan insanın yıllar sonra haklı çıkıp çıkmayacağını tarih gösterecek, zaman ispat edecektir. Tarihte ölüm fermanı verenler unutulmuş, ama haklı olan ve haksız öldürülenler fikir, düşünce ve inançlarıyla geride kalanlara doğru yolu göstermiştir. 

Bu nedenle demokrasisi ilerlemiş, oturmuş, medeni ve çağdaş ülkeler geçmişinden ders çıkarır ve ölüm cezası vermez.
Geçmişte hastalıklarda ve savaşlarda ölen insanlar geride kalanlar yaşasın, diye hayatlarını kaybettiler. Bulaşıcı hastalıklar yeni icadları zorlamıştır. Mikrobu, yine elde edilen başka bir mikropla öldürme insan ömrünü uzattı. Aşılar icad edilmeseydi, ölümler devam ederdi.

Zekâsı gelişmiş insan savaşmadan sorunları çözmeyi öğrenemedi. Suriye’de altı yıldır devam eden savaşı durdurmak için, diğer ülkelerin vereceği karara bakılıyor. O ülkenin vatandaşlarının karar verme durumu kalmadı. Hayatta kalma mücadelesi veriyor, milyonlarca insan göç yollarında. Halkın geleceği güçlü ülkelerin davranışına bağlı.

Dünya politikası ve ticaretinde hatalar ve menfaat çatışmaları sorunu kapıya getirdi. Cevap diyalogda, çözüm etik kurallarına uygun paylaşımda yatıyor.

Paskalya Bayramı ölüm, yaşam mücadelesini tekrar gündeme getiriyor. Mantıklı, vicdanlı, adaletli kararlar göç yollarında olan insanlara yaşam hakkı verecektir.

Dini, rengi ne olursa olsun bütün Dünya vatandaşların yaşama, hayatta kalmaya hakkı vardır. Yerküre bütün insanlığa aittir.

Hayatta kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey                

Kaynak:
… da Tod und Leben rungen,
Himmel&Erde (ev. Gemeindezeitung für den Wilmersdorfer Süden),
13. yıl, Nr. 3, April 2017  

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.