DERNEK DEYİNCE

ABONE OL
18:11 - 01/10/2020 18:11
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

DERNEK DEYİNCE

Dernek, üyeleri belli bir meslek ya da amaç çevresinde toplanan kimselerden oluşmuş sivil kuruluştur. Kuzey Avrupa ülkelerinde üyelerin daha katılımcı ve bir şahsın en az dört derneğe üye olduğu görülüyor. Uygar batı ülkelerinde kamu yararına çalışan dernekler, bazen devlet sektörünün boş bıraktığı gedikleri kapamağa, bazen de onun el attığı icraatı desteklemeye, yaymaya ve tanıtmaya çalışırlar. 

Türkiye’de de Kurtuluş Savaşı’nda derneklerin katkısı çok olmuştu.

Almanya’da yetmiş yıllarında organize olmaya tahsil yapmaya gelen Türk akademisyenler öncülüğünde, işçi haklarını koruma amacıyla kurulmuş dernekler, sendikalara geçiş köprü kavramını bilinçli bir şekilde görev üstlenmiştir.

Bugün Avrupa’da yurtdışı Türkleri emsali görülmemiş örnek gösteriyor. Sivil Toplum Kurtuluş’ları olmadan bir Türk toplumundan bahsedilemez.

İyi örnek gösteren derneklerin aktivitelerini köşemde duyuruyorum ki diğerlerine emsal olsun, cesaret versin.
Gönüllü özveri işi, topluma insanlara faydalı olabilme en önemli faktör oluyor. Yönetimde görev alanlar özel hayatlarından zaman ayırıyor, adeta bir sanatçı gibi çalışıyor. Karşılığında tek arzu, alkışlanmak övgü almak istiyor. Etkinliklerde protokol sıralarında yer almayı hak ediyorlar.
İkinci neslin başarısına sağlam temel atan birinci nesil, artık yerini gençlere emanet etmeli. Ama daha önce bu sorumlu göreve onları hazırlamalı.
Berlin ADD’nin bünyesinde gençler şahane organizeler ortaya çıkardı. Olağan üstü yapılan toplantıya şahit oldum. Başkan Olcay Başeğmez, demokratik uygulamaları teori olarak değil, bilhassa uyguluyor.

Üye olan aidatını zamanında ödemelidir. Ait olma duygusu uyandırılan, katılımcı üyeleri teşvik eden dernek aidat toplamada zorluk çekmez. Üyelerin düşüncelerine saygı duyar.
Derneklerin tarihini yazan Dr. Ertekin Özcan’ın son okuduğum bir raporunda, yalnız Berlin’de 300 dernek var. Hep gidici olarak yaşamasaydık, Almanya göçmen ülkesi olduğunu daha erken kabul etseydi, bugün seminer, toplantı, panel ve diğer aktiviteler için yeşillikler içinde şahane bir dernek binamız olurdu. Sayısız camii inşa eden Türk toplumunun başarmak için hâlâ şansı var. Her dernek kendi çapında kira ödemek için zorlanıyor. Birleşirse şahane bir oluşum ortaya çıkar.
Bilhassa bahar aylarında çok etkinlik yapılıyor, basın mensuplarının hayatları, haber yetiştirmek için koşturmakla geçiyor. 

Hâlbuki dernekler üstü bir komisyon zamanlamayı organize edebilir. 

Böylece hem katılım çoğalır, hem de dernekler birleşerek etkinlik yaparsa, daha az yorulurlar. Faaliyetlerin sayısını çoğaltmaktan ziyade, kalitesi yükseltilmelidir. Böylece Alman toplumunda da yer almamızı, katılıma zaman ve enerji ayrılmış olur.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Berlin’e geldiğinde halkla buluşturma etkinliğinde ne kadar güzel organize olabildiğimizi onur ve sevinçle izledim. İlk defa biz basın mensuplarına ayrılan yere masa konmuştu. Benim gibi eski metot yazanlar, not alanlar düşünülmüştü. Diğer parti liderleri gelince de güzel organize düzenlendiğini duydum, ama sağlık sorunum olduğu için hepsine katılamadım. Bu buluşma etkinliğini düzenleyenlerin daha büyük işler yapacağına inanıyorum ve çağrı yapıyorum. Bu buluşmayı hazırlayan deneyimli dernek başkanları ve işverenler güçlerini Berlin CHP Birliği etrafında birleştirince gelecek CHP etkinliğin kusursuz yapılacağına candan inanıyorum. Böylece daha fazla seçmen partiye sahip çıkar.

Bireysel bir ağaç gibi tek ve hür yaşamayı, yaşatmayı ve bir orman gibi kardeşçesin birleşmeyi Türkiye sevdalıların başaracaklarına hasret kalmayacağımıza inanıyorum. 
Bir müfettiş öğretmenin terfisin için ders dinlediğinde elbette tavsiyede bulunur. Bunun gibi haberci ve köşe yazarlar eleştiri noktaları buluruz. Bu aynı zamanda daha iyiye daha güzele ulaşmak için biz yazanların görevidir. Eleştirilerimi hazırlayan şahıslara ilettim, iletmeye devam edeceğim.
Derneklerden çok güzel haberler duyuluyor. Fakat öyle dernekler var ki noksan bir noktayı yakalayıp yükseldikçe yükseliyor. Yükselme ölçüm Alman toplumuna ulaşabilmekle mümkündür. Bunlardan biri 2006 yılında Berlin-Kreuzberg’de kurulan Yeşil Çember Derneği. Kurucu başkan Gülcan Nitsch, 42 yaşında, yani ikinci nesil. Diplom biyolog olan başkanın hizmet verdiği dernek, Çevre ve Doğa’yı korumada kültürün önemini anlattı ve başardı. Başarının devamı için destek gerekiyor. Hazırladıkları iki dilde broşürlerle geniş topluma ulaşıyor.

Dağınık fikirleri bir araya getirip düzenlememi, toparlamama katkıda bulunan okurlarıma, sosyal medyada düşüncelerini yazanlara, mektup ileten, başta Genel Yayın Yönetmenim olmak üzere telefon edenlere teşekkür ediyorum. Yoksa derlemem mümkün olamazdı.

Hoşça kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey                

Sevinçle, gururla okuyacağınız söyleşi:
Ein Spaziergang mit Gülcan Nitsch, Yeşil Çember
Natur, das Magazin für Natur, Umwelt und besseres Leben
06/16, sayfa: 58-63

 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.